Vilniaus universiteto fonde – pirmasis milijonas | KaunoDiena.lt

VILNIAUS UNIVERSITETO FONDE – PIRMASIS MILIJONAS

  • 0

Paramos fondas Vilniaus universiteto fondas pirmąsias įkūrimo metines pasitinka su milijonu eurų. Pirmojo šalyje universitetinio neliečiamojo kapitalo fondo banko sąskaitoje sukaupta 1 000 255.64 eurų.

Pasak šio fondo valdybos pirmininko Alvydo Žabolio, per pirmuosius veiklos metus buvo pasirašyti 2 mln. eurų įsipareigojimai, o per antruosius tikimasi smarkiai padidinti įnašus. Šiuo metu aktyviai analizuojamos fondo investicijų kryptys. „Norime konkurencingo, dinamiško, revoliucingo universiteto, kuriame klestėtų mokslas, dirbtų pasaulinio lygio mokslininkai, o studentai būtų ne tik aktyvūs moksle, bet ir aktyvūs piliečiai. Esu įsitikinęs, kad fondo lėšos dar labiau padidins Vilniaus universiteto konkurencingumą“, – tvirtina A. Žabolis.

„Esame pirmieji Lietuvoje, sukūrę universitetinį neliečiamojo kapitalo fondą. Tikimės, kad žmonių, suprantančių investicijų į aukštąjį mokslą ir jaunųjų talentų ugdymą reikšmę, nuolat daugės. Kartu investicijos mums reiškia nuoseklų universiteto konkurencingumo augimą pasaulyje, vadinasi, ir gebėjimą parengti dar stipresnius ateities valstybės kūrėjus“, – sako VU rektorius prof. Artūras Žukauskas.

Vilniaus universiteto fondas įsteigtas prieš metus – 2016 m. balandžio 6 d. Steigimo sutartį pasirašė trys pirmieji investuotojai: UAB „Ekspla“, UAB „Šviesos konversija“ ir verslininkas A. Žabolis. Pernai birželį fondo rėmėju tapo Europos Parlamento narys, filantropas Antanas Guoga. Jo vardo paramos fondas per dvejus metus įsipareigojo į Vilniaus universiteto fondą investuoti milijoną eurų.

Anot fondo steigėjų ir pirmųjų dalininkų, universitetiniai neliečiamojo kapitalo fondai pasaulyje ne naujiena. Pažangiausi Amerikos universitetai dažniausiai laikosi iš tokių fondų lėšų. Jų dydis matuojamas milijardais, o investicinė grąža – šimtais milijonų. Iš jos universitetas ir gyvena. Taip geriausi pasaulio universitetai gali pritraukti gabiausius studentus, suteikti jiems kokybišką išsilavinimą. Prie fondo dalininkų gali prisijungti visi fiziniai ar juridiniai asmenys, kuriems rūpi investicijos į ateitį, žmones ir seniausią Lietuvos Alma Mater.

Šis fondas telkia ne tik investuotojus, bet ir žymius visuomenės veikėjus, norinčius prisidėti prie tvaraus VU ir Lietuvos aukštojo mokslo konkurencingumo stiprinimo. Iš jų suformuota Globėjų taryba, kurią sudaro dešimt iškilių politikos, mokslo ir visuomenės veikėjų: Rolandas Barysas, Jonas Boruta, Juozas Budraitis, prof. Benediktas Juodka (pirmininkas), Andrius Kubilius, Cynthia J. Pasky, Arminta Saladžienė, prof. Vytautas Jonas Sirvydis, Remigijus Šimašius ir Emanuelis Zingeris.

Į fondą įneštos lėšos bus investuojamos, o iš investicinės grąžos gautos pajamos bus naudojamos įvairioms VU mokslo ir studijų reikmėms: naujoms studijų programoms kurti, gabiausių studentų stažuotėms, vizituojantiems profesoriams pritraukti, pažangiems moksliniams tyrimams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS