„Vilniaus vandenų“ vadovas apie plastiką nuotekose: įtariamos trys įmonės | KaunoDiena.lt

„VILNIAUS VANDENŲ“ VADOVAS APIE PLASTIKĄ NUOTEKOSE: ĮTARIAMOS TRYS ĮMONĖS

„Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas sako, kad į nuotekų valyklą atitekantys plastiko kiekiai yra sumažėję, o situacija yra valdoma. Bendrovės vadovo teigimu, įtariama, kad plastiką leido trys įmonės.

„Šiandien visiškai nebekalbame apie tokius plastiko kiekius, kokie buvo. Tie pliūpsniai, kuriuos mums užpylė, tos atliekos – buvo kraupu. Dabar situacija yra valdoma, nebegauname tokių pliūpsnių. Jei yra to plastiko kažkiek, tai susigaudome per pirminius ir antrinius nusodintuvus, šiandien tinklelių nebenaudojame, tų filtravimo sistemos sukurtų“, – Eltai sakė M. Švaikauskas.

Anot jo, kol kas neaišku, kiek tonų plastiko tiksliai sugauta.

„Ir patys laukiame Aplinkos ministerijos (duomenų – ELTA). Į tinklą atliekų neturėjo patekti, net metodikos tokios nėra sukurtos, kad vandentiekio nuotekų tinkle būtų atliekų. Mes sėsime su Aplinkos ministerija ir kartu skaičiuosime, kiek galėjo būti paleista (plastiko – ELTA)“, – teigė M. Švaikauskas.

„Vilniaus vandenų“ vadovas patvirtino, kad įmonių, kurios nustatytos leidusios plastiką, yra trys. Jos visos perduotos Aplinkos apsaugos departamentui (AAD).

„Visi tyrimai vyksta, buvome praėjusią savaitę susitikę su aplinkosaugininkais dėl pačių bendrų patikrinimų tose įmonėse, kurios, kaip išanalizavome, galimai teršia. Turime sąrašą įmonių, kurios tai padarė. Bendrus patikrinimus su aplinkosaugininkais darysime. Aplinkosaugininkai skaičiuos tą žalą, pateikinės tą žalą greičiausiai kolegialiai mums ir toms įmonėms, o mes iš tų įmonių išsireikalausime (žalos atlyginimo – ELTA). Tačiau procesas ir tyrimas nėra pasibaigęs“, – Eltai sakė Marius Švaikauskas.

„Visus mūsų surinktus duomenis išsiuntėme į AAD ir laukiame iš jų (atsakymo – ELTA)“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad nevyriausybinė organizacija „Lašišos dienoraštis“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, pasak jų, – „Vilniaus vandenų“ išleistuvas, kuris „išleidžia ne tik juodą it mazutas vandenį, bet ir įvairias smulkintas šiukšles. O šių smulkinto plastiko (ir ne tik) dalelių randama net už keliolikos kilometrų esančiame Neries regioniniame parke.“

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas feisbuke anksčiau rašė, kad plastikas į siurblinę galėjo patekti tik iš konkrečios įmonės teritorijos. „Žinių radijui“ jis sakė, kad plastiku užterštos atliekos plaukia iš bendrovės „Esco“ teritorijos.

Bendrovė nurodo, kad, nepasitvirtinus kaltinimams dėl taršos, bus svarstoma siekti žalos atlyginimo iš atsakingų institucijų.

„Bendrovė „Granulės“ pajamas uždirba būtent iš plastiko atliekų perdirbimo, todėl išleisti į nuotekų sistemą vertingą žaliavą nėra jokios logikos“, – akcentuoja įmonė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Evaldas

Vandens vadove, paaiskink o kodel dumbla pili i Neri! Dumbla reik tvarkyt o ne isleist. Biastra isvarei ir viska i neri? Kodel grigeo baudzia o vandenys didesne zala daro ir nieko, vaidina policininka kuris plastika rado

noris

Vilniaus vandenys seniai stebejo plastiko atliekas,bet nepranese aplinkosaugininkams apie tai.Dabar vaizduoja nustebusius.....Jau pries metus buvo aisku,kad kai kurios firmos plastiko neperdirba,o smulkina ir leidzia i upe.Atinti licenzijas ir milijonines baudas duoti parazitams.

kitaip tariant

Vilniaus nuotekų valymo įrengimai ir toliau neveikia tinkamai bei teršia Nerį mikroplastiko dalelėmis. Jeigu teismuose nepasikartos Garliavos istorija, tikėtina, kad atpirkimo ožiais daromos įmonės dar prisiteis apvalias sumas iš Vilniaus savivaldybės ir "Vilniaus vandenų" už reputacijai padarytą žalą. Net labai tikėtina, kad baudas turės apmokėti visi "Vilniaus vandenų" vartotojai iš dar labiau padidėsiančio tarifo.Tas įmones Benkunskas tik tam ir surado, kad būtų ką apkaltinti, kitaip lėktų galvos tiek "Vilniaus vandenyse", tiek pačioje savivaldybėje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS