Vilniečiai apie sprendimą atsisakyti naujametinių fejerverkų: nėra ko mėtyti pinigų į orą | KaunoDiena.lt

VILNIEČIAI APIE SPRENDIMĄ ATSISAKYTI NAUJAMETINIŲ FEJERVERKŲ: NĖRA KO MĖTYTI PINIGŲ Į ORĄ

  • 5

Vilnius savo sprendimo nepakeitė – šiemet naujametinių fejerverkų nebus. Vilniečių nuomonės – įvairios, o policijos pareigūnus ši žinia nudžiugino, praneša LNK.

Vilnius 2022-uosius metus pasitiks ramiai: po daugelio metų nuspręsta atsisakyti šventinių fejerverkų.

Sprendimas nudžiugino ne visus

„Tai tradicija, smagu, gražu. Gaila“, „Gaila, kad nebus“, „Aišku, geriau būtų su fejerverkais, smagiau – jaučiasi, kad Naujieji metai“, – nuomones apie sprendimą reiškė kai kurie vilniečiai.

Toks sprendimas senuosius metus išlydėti be griausmingų fejerverkų patinka išties ne visiems, tačiau džiugina Naujųjų metų linksmybes prižiūrinčią policiją. Gruodžio 31-osios naktis policijai – viena darbingiausių metuose.

„Sunkiausias išbandymas ir didžiausias iššūkis, turbūt, yra naujametinė naktis, nes bent jau Kūčios, Kalėdos yra tokios daugiau šeimos šventės, kur pirotechnikos gaminiai nelabai naudojami. Tai laukiam tų švenčių galbūt ir šiek tiek su nerimu, bet kol kas dabartinė situacija leidžia teigti, kad ta situacija nebus labai bloga“, – teigė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Nelaimių mažėja

Visgi, tendencijos gerėja: Naujųjų metų naktį nelaimių ir nusikaltimų kasmet fiksuojama vis mažiau, atsakingiau žmonės laido ir fejerverkus.

„Pernai mes turėjome 21 nukentėjusį asmenį, iš jų penki – nepilnamečiai. Anksčiau būdavo ir po 50, ir po 60 tokių asmenų, tai tikimės, kad ir šiemet tų nukentėjusių žmonių bus mažiau. Svarbiausia nepamiršti laikytis tų saugumo reikalavimų, labai aiškiai perskaityti instrukciją ir leidžiant fejerverkus būti blaiviems“, – sakė R. Matonis.

Svarbiausia nepamiršti laikytis tų saugumo reikalavimų, labai aiškiai perskaityti instrukciją ir leidžiant fejerverkus būti blaiviems.

Vilniaus savivaldybė fejerverkų atsisakė dėl žmonių ir gyvūnų saugumo. Prieš metus jų danguje nebuvo matyti dėl pandemijos, o prieš dvejus metus prie Katedros aikštės fejerverkų šou buvo gerokai trumpesnis – truko vos penkias minutes.

„Vilnius jungiasi prie kai kurių Europos ir pasaulio miestų ir atsisako naujametinių ir proginių fejerverkų. Tokių miestų pavyzdžiai yra ir Europoje, ir Skandinavijoje, tad tikimės, kad saugodami ne tik gyvūnėlių ir gamtos ramybę, bet ir žmonių, tikimės, kad žmonės pradės atsakingiau žiūrėti į Naujųjų metų sutikimą“, – komentavo Vilniaus kultūros centro vadovas Paulius Jurgutis.

Daugiau ramybės

Vilniečiai pabrėžė besidžiaugiantys, kad šiemet ramybės bus daugiau, o sausio 1-ąją nereikės bristi per kalnus šiukšlių.

„Aš manau, kad labai geras žingsnis, turėjo jau seniau būti priimtas, nes poveikį turi ne tiktai šuniukui, kačiukui, bet ir paukščiams, kurie gyvena mieste, ir kitai laukinei gamtai. Super sprendimas“, „Labai gerai, šaunu. Nėra ko pinigus mėtyti į orą – geriau seneliams ar vaikams paaukotų. Nėra dulkių, nėra triukšmo, nėra dūmų“, „Labiausiai kenčia gyvuliukai – tiesiog iš proto eina. Aišku, gražu, fejerverkai man ir pačiai labai patinka, bet...“ – su džiugesiu apie naujametinę naktį be fejerverkų atsiliepė vilniečiai.

R. Lukoševičiaus / BNS nuotr.

Varpinės istorijos

Visgi Vilnius be šventinės programos neliks – Naujųjų išvakarėse atgis Vilniaus varpinės bokštas. Iš visų pusių dvylikos projektorių nušviesta varpinė pasakos, kaip buvo matuojamas laikas.

„Per šventinę projekciją bus pasakojama apie laiko kelionę ir atsispindės įvairūs laiko mechanizmai – saulės, mėnulio kelionė per įvairius zodiakus, tad tikrai varpinė bus įspūdinga ir pabrėžtinai unikali, nes toks projektas Europoje, turbūt, yra vienintelis. 360 laipsnių kampu galima bus stebėti projekciją ant varpinės“, – sakė P. Jurgutis.

Varpinė sužibs gruodžio 31-ąją 18 val. vakare ir bus apšviesta iki 1 val. nakties. Miestiečiai prašomi nesibūriuoti, taip pat nesinešti savo fejerverkų. Saugumą užtikrins papildomos policijos pareigūnų pajėgos. Policija taip pat primena, kad Lietuvoje draudžiama prekiauti ir įsigyti F3, F2 ir B1 kategorijų pirotechnikos priemones – petardas, skirtas garso efektui sukurti.

Tiesa, fejerverkai nėra vienintelis policininkų galvos skausmas.

„Aišku, ta naujametinė naktis yra pilna įvairių iškvietimų, bet pirotechnikos sužaloti žmonės yra tik dalis jų. Daugiau, turbūt, yra įvairių muštynių, viešosios tvarkos pažeidimų, smurto artimoje aplinkoje, bet fejerverkai Naujųjų metų naktį sudaro tam tikrą dalį visų iškvietimų“, – sakė R. Matonis.

Nors Naujųjų metų vakarą aikštėje prie Kalėdų eglės renginiai nevyks, skelbiama, kad gruodžio 31-osios vakarą po sostinę važinės naktiniai autobusai.

GALERIJA

  • Vilniečiai apie sprendimą atsisakyti naujametinių fejerverkų: nėra ko mėtyti pinigų į orą
  • Vilniečiai apie sprendimą atsisakyti naujametinių fejerverkų: nėra ko mėtyti pinigų į orą
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Teisingai!

Seniai laikas tuos šiukšlių ir triukšmo generatorius visai uždrausti. Kaip jau minėjo ankstesnis komentatorius, yra lazerių šou, dar yra hologramos ir gausybė kitų būdų linksmintis nešiukšlinant, nesukėlinėjant gaisrų ir netriukšmaujant kaip pamišus.

Kaunas

Šaunuoliai, 21 a. Galima lazerių šou, ar kitą mažiau taršią priemonę naudoti. Kaip laukiniai su savo tom smirdančiom, pavojingom petardom.

n

seniai reikejo uzdraust..Saudo kaip isproteje...O ir kainuoja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS