Vilniuje bus pagerbti nusipelnę kraujo donorai | KaunoDiena.lt

VILNIUJE BUS PAGERBTI NUSIPELNĘ KRAUJO DONORAI

Tęsiant Pasaulinės kraujo donorų dienos minėjimą, Nacionalinis kraujo centras (NKC) pradeda turą per Lietuvą ir sostinėje rengia padėkos vakarą reguliariai kraujo aukojantiems donorams. Penktadienį sostinės Vinco Kudirkos aikštėje vyksiančiame renginyjeu bus pagerbti apie 100 geradarių, daugiau nei 30 kartų neatlygintinai davusių kraujo, juos sveikins pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė, vyks koncertas.

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, Lietuvoje kraujo donorai yra labai aktyvūs. Dažnai žmonės patys kreipiasi, norėdami padėti, o sulaukę kvietimo, skuba tai padaryti, nes gydymo įstaigoms reikia nuolat pildyti visų grupių kraujo atsargas.

„Vieno žmogaus dovanotas kraujas gali išgelbėti net tris gyvybes ir padėti sveikstantiems pacientams. Aktyvūs yra ir vyrai, ir moterys, tiesa, dėl fiziologinių ypatybių vyrai dovanoti kraujo gali dažniau – t.y. šešis kartus per metus, kai moterys – tik keturis. Esame dėkingi visiems atsakingiems piliečiams už jų sprendimą neatlygintinai padėti kitiems. Svarbiausia nepamiršti, kad tokios pagalbos gali bet kada prireikti mums patiems. Šiuo renginiu pradedamas NKC turas per Lietuvą – tai galimybė bent simboliškai padėkoti visiems geradariams“, - sako D. Gutauskas.

Pasak jo, 2021 m. kraujo donorais iš viso yra tapę net 101 568 žmonės - 61 163 vyrai ir 40 405 moterys.

Penktadienį vyksiančio renginio metu koncertuos dainininkas Dainotas Varnas, kuris taip pat yra kraujo donoras. Čia bus pagerbti apie šimtą geros valios žmonių, daugiau nei 30 kartų paaukojusių kraujo. NKC palapinė visų norinčių dovanoti kraujo Vinco Kudirkos aikštėje penktadienį lauks nuo 12 iki 18 val. Visą dieną čia vyks edukaciniai užsiėmimai, kuriuose bus puoselėjamos neatlygintinos kraujo donorystės idėjos.

D. Gutausko teigimu, renginiu sostinėje prasidėjęs NKC turas per Lietuvą aplankys įvairius Lietuvos miestus, turo metu bus pagerbiami nusipelnę donorai. Liepos 1 d. mobili NKC palapinė lankysis Klaipėdoje, kuri bus įsikūrusi erdvėje tarp prekybos centro „Studlendas“ ir Klaipėdos universiteto, liepos 8 d. Panevėžyje - Laisvės aikštėje, liepos 15 d. Kaune - Nepriklausomybės aikštėje, liepos 22 d. Šiauliuose - Prisikėlimo aikštėje. Šiuose miestuose taip pat vyks koncertai, edukaciniai užsiėmimai, kuriuose bus puoselėjamos donorystės idėjos ir bus apdovanojami nusipelnę kraujo donorai.

NKC primena, kad reguliariai aukojantys kraujo gali pretenduoti į garbės donoro vardą ir antrojo laipsnio valstybinę pensiją. Šiuo metu Lietuvoje yra 58 garbės donorai, gaunantys šią pensiją. Garbės donoro vardas suteikiamas žmogui, ne mažiau kaip 40 kartų neatlygintinai davusiam kraujo ar 200 kartų – plazmos. Kartu įteikiamas tai patvirtinantis ženklas ir pažymėjimas. Garbės donoras įgyja teisę į antrojo laipsnio valstybinę pensiją, kuri mokama sulaukus senatvės pensijos amžiaus. Dabar pensijos dydis siekia 116 eurų. 

Svarbu žinoti kad kraujo galima duoti ne dažniau kaip kas 60 dienų. Per šį laiką atsistato kraujo ląstelės. Sulaukus 65 metų atsiranda tam tikri apribojimai dėl donorystės. Siekiant nepakenkti paties donoro sveikatai, – norint tęsti donorystę būtinas gydytojo sutikimas. 

NKC duomenimis, Lietuvoje kas mėnesį donorai padovanoja vidutiniškai 2,35 tūkst. litrų kraujo. Per 2021 m. iš viso buvo daugiau nei 64 tūkst. dotacijų, kuomet surinkta beveik 29 tūkst. litrų kraujo, o 2020 m. – virš 62 tūkst. donacijų ir surinkta daugiau nei 28 tūkst. litrų kraujo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Komentaras

Labiausiai donorai "pagerbti" ,kai homikų kraujas tapo toks pats tinkamas ir sveikas . Greičiau mirčiau, nei tokią medikų "pagalbą" priimčiau.... Kiek dėl to normalių donorų nebeduos kraujo ....

...

nemokamai daviau kraujo 54 kartus,net nepadekoja...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS