Vilniuje bus pagerbtos Černobylio atominės elektrinės avarijos aukos | KaunoDiena.lt

VILNIUJE BUS PAGERBTOS ČERNOBYLIO ATOMINĖS ELEKTRINĖS AVARIJOS AUKOS

  • 5

Vilniuje, Sapiegų parke, penktadienį bus pagerbtos Černobylio atominės elektrinės avarijos aukos.

Gėles prie paminklo Černobylio Motinai padės Lietuvoje reziduojanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ir apie dešimt užsienio ambasadų atstovų, pranešė jos biuras.

Černobylio atominės elektrinės Ukrainoje katastrofa įvyko 1986 metų balandžio 26 dieną. Ją Sovietų Sąjungos vadovybė iš pradžių bandė nuslėpti. Didžiulis radiacijos debesis keliavo per visą pasaulį. Jis šiek tiek siekė pietinę Lietuvos dalį.

Maždaug 600 tūkst. vadinamųjų likviduotojų, kurių dauguma buvo kariai, milicininkai, ugniagesiai ir valstybės tarnautojai, padėti gesinti reaktoriaus gaisro Maskvos buvo nusiųsti beveik be jokių apsaugos priemonių. Tarp jų buvo ir Lietuvos gyventojų.

2005 metais paskelbtoje ir prieštaringai vertinamoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje nurodoma, kad Ukrainoje, Rusijoje ir Baltarusijoje galutinis šios katastrofos aukų skaičius gali būti „iki 4 tūkst. žmonių“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Įdomu tas, kad sumontavus saugumo mechanizmus

Černobilyje darbavosi tokia tarybinių laikų specialistė Klavdija Mileščenko. Ji sutvarkė saugumo mechanizmus. Įdomu tas, kad būtent ji kalta dėl Černobylio sprogimo, nes įrangą sujungė su klaidomis būtent Černobilyje. Dar įdomiau, kad ji kaip atominės energetikos specialistė kilnojamoji po visą TSRS atitinkamai kurioje atominėje reikia sutvarkyti saugos įrangą. Vilniuje ji apsigyveno nuo 1984 m, nes iš visų vietų, kuriose lankėsi, jai kabiausiai patiko Vilnius. Po sprogimo 1986 m žmonės vus dėlto sužinojo, kad kaltė jos. Patys suprantate. Teismo tai nebuvo. Įrodyti tokį dalyką beveik neįmanoma. Ir su ja susitvarkyta buvo paprastai. Iš jo sūnaus padarė narkomaną jai nežinant kol jis dar buvo moksleivis. Po to tą jis sūnų nužudė neva chuliganai. Klaudija rado sūnaus lavoną su išdurtomis akimis ir su skėčiu išduota analine anga. Taip, kad. Teismai nėra reikalingi. Viskas įvyksta daug išmintingiau. Natūraliai įvyksta.

O gyvieji

dalyviai - ir toliau ignoruojami? "Pagerbs" tik po mirties!? Idomu,kas vagia ju gydymui ir pensijoms skirtas lesas? O juk dar ir afganus taip apiplesete,lavonai jus sio pasaulio!

Kaunas

Buvo kariai ir atsargoje buvusius vežė karinis komisariatas .Ir dar suklastojo radiacijos gavusia dozę,tarp kito Lietuvoje.Nenorejo medikai gydyti ,nesakė tiesos apie tyrimus.Pi patikros sakydavo viskas gerai ,gali dirbti o žmogus negali dirbti ,silpna ,krenta, galva sukasi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS