Vyčio skulptūros atsiradimu Lukiškių aikštėje rūpinsis naujas fondas | KaunoDiena.lt

VYČIO SKULPTŪROS ATSIRADIMU LUKIŠKIŲ AIKŠTĖJE RŪPINSIS NAUJAS FONDAS

Kelios visuomeninės organizacijos nutarė steigti naują fondą, kuris rūpintųsi memorialo statyba sostinės Lukiškių aikštėje.

Iki šiol rėmusios trijų asmenų įkurto Vyčio paramos fondo veiklą patriotinės organizacijos nusprendė pačios organizuoti lėšų rinkimą Laisvės kovotojų memorialo, įskaitant Vyčio skulptūrą, statybai Lukiškių aikštėje.

„Kadangi atsirado problema su Vyčio paramos fondu, kad jis buvo įkurtas trijų privačių asmenų, tokį darbą turi perimti visuomeninės organizacijos su savo struktūra, savo žmonėmis, ir tada bus išsklaidytos abejonės, kad tai yra privačių kelių žmonių, kurie galbūt ir daro tam tikras klaidas, iniciatyva“, – trečiadienį po Seimo Kultūros komiteto posėdžio BNS sakė Lukiškių aikštės sutvarkymo projekto vadovas architektas Kęstutis Akelaitis.

Jo teigimu, Vyčio fondą kuria Laisvės kovotojų sąjunga, Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, Sausio 13-osios brolija, kunigaikščių Ostrogiškių fondas, viešoji įstaiga „Mūsų vėliavos“.

„Vyčio paramos fondas akcentavo savo darbą tik į Vyčio skulptūros sukūrimą, o patriotinių organizacijų akcentas yra Laisvės kovotojų memorialas“, – tvirtino K.Akelaitis.

Jis, kaip šiuo metu dar Vyčio paramos fondo valdybos narys, teigė pasirašęs sutartį dėl Vyčio skulptūros gamybos.

Jeigu jie atsidarys kitą sąskaitą ir rinks pinigus, tada bus labai negražu. Gali dar kas nors atidaryti ir dar kas nors. Ir visi rinks pinigus Vyčiui statyti? Tuomet kuris tas tikrasis?

„Sutartis pasirašyta, Ukrainoje dirba visa grupė skulptorių, ukrainiečių ir lietuvių verslininkai remia, ruošiasi padovanoti granito plokštes“, – sakė architektas.

Anot jo, Vyčio paramos fondas kviečiamas dalyvauti naujo fondo veikloje.

„Jo mes neatmetame, priešpriešos su juo nėra“, – tikino K.Akelaitis.

Vyčio paramos fondo vadovas atsargos generolas Česlovas Jezerskas trečiadienį BNS teigė apie naują fondą negirdėjęs, tačiau neslėpė, kad su kai kuriais bendražygiais kilo nesutarimų dėl Vyčio paminklo statybos.

„Yra žmonės, kurie prievartauja mus rašytis sutartis su ukrainiečiais, kad jau būtų daromas Vytis. Mes dar neturime leidimų jį statyti, o prašo, kad mes jau konkrečias sutartis pasirašytume. Ką paskui daryti?“ – retoriškai klausė Č.Jezerskas.

Jis tvirtino, kad ir aukos paminklui šiuo metu nerenkamos, nes nėra garantijos, kad Vyriausybė ir sostinės savivaldybė leis Vilniuje, Lukiškių aikštėje, statyti būtent fondo atrinktą Vyčio skulptūrą. Ją sukūrė nacionalinės premijos laureatas Arūnas Sakalauskas.

„Mes pasakėme, kad pinigus rinksime tik tada, kai konkrečiai gausime leidimą. Dabar pinigus, kuriuos esame gavę, kiekvieno žmogaus adresus esame susirašę, grąžinsime pinigus, jeigu nebus leidimo statyti“, – BNS sakė Č.Jezerskas.

„Jeigu jie atsidarys kitą sąskaitą ir rinks pinigus, tada bus labai negražu. Gali dar kas nors atidaryti ir dar kas nors. Ir visi rinks pinigus Vyčiui statyti? Tuomet kuris tas tikrasis? Niekas nedraudžia atidaryti nors ir penkias sąskaitas, bet sukompromituos visą šitą reikalą“, – svarstė fondo vadovas.

Vyčio paminklo statybos finansavimą trečiadienį svarstęs Seimo Kultūros komitetas nuogąstavo, kad palaiminus visuomenininkų projektą jo finansuoti netektų valstybei.

Komiteto pirmininko Ramūno Karbauskio teigimu, Vyčio paramos fondo atstovų pateikti duomenys rodo, kad skirtingai nei skelbta viešai, fondas turi surinkęs dešimtadalį lėšų, reikalingų paminklo gamybai. Skelbta, kad A.Sakalausko skulptūros gamyba gali kainuoti apie 430 tūkst. eurų.

K.Akelaitis teigia, kad kokių nors garantijų, jog bus surinkta visa būtina suma, niekas negali duoti, tačiau jis tikino, kad paremti žadėjo daugelis verslininkų.

„Mūsų didysis rėmėjas, kuris padėjo ir konkursą finansuoti, Pranas Kiznis yra išsiuntęs apie 200 prašymų savo partneriams ir pats žada juos apvažiuoti, paraginti paaukoti. Jis planuoja, kad pusė sumos vien jo pagalba galėtų surinkti“, – BNS sakė K.Akelaitis.

Visuomenininkai siekia iki kitų metų vasario 16-osios, kai Lietuva minės valstybės atkūrimo šimtmetį, Lukiškių aikštėje Vilniuje pastatyti paminklą laisvės kovotojams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Avydas Každailis

Kiek galima kartoti gramatinę taisyklę: herbo simbolis turi būti SIDABRINIS, CENTRE, AUKŠTAI, ATPAŽĮSTAMAS. Arūno.Sakalausko puiki skulptūra tiek savo dydžiu, tiek realistine traktuote yra (personalijos) karžygio skulptūra, bet ne Valstybės herbo simbolis. Ar apie tai galvojote, gerbiamas Akelaiti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS