XVI a. žemėlapį apšvies išmanieji šviestukai | KaunoDiena.lt

XVI A. ŽEMĖLAPĮ APŠVIES IŠMANIEJI ŠVIESTUKAI

  • 0

Lapkričio 18 dieną Vilniaus universiteto bibliotekoje atidaroma žymiausio XVI a. Nyderlandų spaustuvininko Christophe‘o Plantino leidinių paroda „Labore et constantia“, kurios metu fizikai demonstruos išmanųjį meno kūrinių apšvietimą.

Jie apšvies vieną Flandrijos žemėlapį iš flamandų geografo ir kartografo Abrahamo Ortelijaus XVI a. Europos ir pasaulio žemėlapių rinkinio „Theatrum orbis terrarum“ (Žemės rutulio regykla) ir P. Smuglevičiaus salės skliautų puošybos fragmentus.

Ši paroda skirta Europos universitetų paveldo dienai pažymėti.

Naujos kartos šviesos šaltiniai – puslaidininkiniai šviesos diodai (šviestukai) atveria didžiules galimybes įvairiose apšvietimo srityse, leidžia smarkiai sumažinti žalingą šviesos poveikį meno kūriniams ar kitiems paveldo objektams, parinkti regimosios šviesos spektrinę sudėtį taip, kad spindulinė apšvieta būtų mažiausia, o vizualusis efektas – didžiausias. Naujosios technologijos leidžia atlikti apšvietimo spalvinę korekciją – imituoti apšvietimo sąlygas, kuriomis meno kūrinys buvo kuriamas, ir vizualiai atkurti kūrinio spalvingumą, jei jis buvo prarastas veikiant laikui.

Leidinyje „Vilniaus universiteto bibliotekos plantenai: katalogas“ suregistruota ir aprašyta turtinga universiteto bibliotekoje saugoma Nyderlandų leidėjo Ch. Plantino ir jo palikuonių išleistų knygų, pasižyminčių aukšta poligrafijos kultūra ir menišku apipavidalinimu, kolekcija. Bibliotekos rinkinyje – antikos rašytojai Gajus Julijus Cezaris, Markas Tulijus Ciceronas, šventųjų, Bažnyčios tėvų bei mokytojų raštai ir Lietuvai ypač svarbios knygos – M. K. Sarbievijaus „Lyrika“, K. Radvilos Našlaitėlio „Kelionė į Jeruzalę“.

Europos universitetų paveldo diena pažymima UNIVERSEUM iniciatyva. UNIVERSEUM – Europinis tinklas, susikūręs 2000 metais, jo tikslas – saugoti, tirti ir viešinti universitetų kolekcijas, muziejus, archyvus, bibliotekas, botaniko sodus etc. Ši diena švenčiama nuo 2012 metų. Tai proga atkreipti dėmesį į universitetų paveldą.

Parodos atidarymas ir apšvietimo technologijos demonstracija vyks lapkričio 18 d. 17 val. P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g. 3, I a.).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS