Prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl vėliavos išniekinimo D. Liškevičiaus performanse | KaunoDiena.lt

PROKURATŪRA NUTRAUKĖ IKITEISMINĮ TYRIMĄ DĖL VĖLIAVOS IŠNIEKINIMO D. LIŠKEVIČIAUS PERFORMANSE

  • 10

Vilniaus apylinkės prokuratūra trečiadienį nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės simbolių išniekinimo Dainiaus Liškevičiaus videoperformanse.

Kaip pranešė prokuratūra, tyrimas nutrauktas dėl suėjusios senaties.

„Atliekant tyrimą buvo nustatyta, kad nuo nagrinėjamo įvykio jau yra praėję daugiau negu aštuoneri metai ir yra suėjęs tokios kategorijos nusikalstamos veikos apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminas. Vadovaujantis šiuo pagrindu, prokuroro nutarimu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas“, – rašoma pranešime.

Prokuratūros duomenimis, tyrimas buvo pradėtas gavus pareiškimą, jog MO muziejaus internetinėje svetainėje aptiko vaizdo įrašą, kuriame galimai yra išniekinama ir subjaurojama Lietuvos valstybės vėliava.

Tyrimo metu nustatyta, kad vaizdo įrašas, kuriame menininkas nusišluosto šokoladuotą veidą į Lietuvos vėliavą, buvo sukurtas 2000 metais, o jo autorius – diplomuotas menininkas, turintis kūrėjo statusą.

2013 metais vasarį iš autoriaus šį vaizdo įrašą kaip meno kūrinį įsigijo MO muziejus bei tais pačiais metais patalpino socialiniame tinkle „YouTube“. Šis meno kūrinys 2000 metais buvo pristatytas Šiuolaikinio meno centro tęstinėje parodoje „Paralelinės progresijos“, eksponuojamas autorinėse parodose, Nacionalinėje dailės galerijoje, kitose parodose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Vokietijoje bei 2015 metais Italijoje vykusioje šiuolaikinio meno Venecijos bienalėje.

Po to, kai buvo pradėtas šis ikiteisminis tyrimas, dalis Lietuvos kultūros institucijų ir organizacijų kreipėsi į valstybės vadovus, teisėsaugą dėl grėsmės kultūros institucijų veikimui ir raiškos laisvei.

Videoperformansas „​Kliaksas / Restartas“ sukurtas 2000 metais. Anot D. Liškevičiaus, tai yra meno kūrinys, kuriame XXI amžiaus pradžioje kalbėta apie tai, kad Lietuva ateityje taps pilietiniu, o ne tautiniu pagrindu vieninga valstybe. Kalbėta apie kaitą, apie patriotizmo ribas ir suvokimą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Atleisti negalima

Vis tiek reikia teisti, kokia čia senatis?

To Geras butu performansas

Tai tu padaryk. Tapsi tikru menininku. Galesi savo kaime skulpturas is karviu meslo lipdyti. Gal kolukio pirmininkas “liaudies meistro” medali duos.

Geras būtų performansas

Jei koks runkelis suraitytų gražią krūvelę tiesiai ant tolerąstų vėliavos, juk tai ne nusikaltimas, o tik gražus performansas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS