Teismui perduota R. Zamolskio byla: įrodžius kaltę grėstų laisvės atėmimas iki gyvos galvos | KaunoDiena.lt

TEISMUI PERDUOTA R. ZAMOLSKIO BYLA: ĮRODŽIUS KALTĘ GRĖSTŲ LAISVĖS ATĖMIMAS IKI GYVOS GALVOS

  • 2

Vilniaus apygardos prokuratūra trečiadienį pranešė teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų yra pateikti šiuo metu Rusijoje laisvės atėmimo bausmę atliekančiam Romui Zamolskiui.

Pasak prokuratūros, R. Zamolskis šiuo metu Rusijoje atlieka 15 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią teismas jam skyrė 2016 metais. Jekaterinburge jis buvo pripažintas kaltu dėl nelegalaus ginklo laikymo, vagysčių, plėšimų, kėsinimosi nužudyti.

Anksčiau skelbta, kad nusikaltimai buvo padaryti Sverdlovsko srityje 2003-2006 metais. Kartu su R. Zamolskiu buvo nuteisti ir du bendrininkai.

Lietuva R. Zamolskio tarptautinę paiešką paskelbė 2001 metais, ilgą laiką jis buvo vienas ieškomiausių šalies nusikaltėlių.

Vien Lietuvos iniciatyvos neužteks

Ikiteisminį tyrimą kontroliavęs prokuroras Tomas Uldukis spaudos konferencijoje teigė, kad, jo nuomone, teisme byla galėtų būti nagrinėjama R. Zamolskiui dalyvaujant nuotoliniu būdu arba, jei būtų nustatyta, kad jis vengia dalyvauti procese – už akių.

 

 

„Dėl pačios baudžiamosios bylos nagrinėjimo sprendimą turėtų priimti teismas (...) sulaukim teismo sprendimo šioje byloje ir matysime“, – pažymėjo T. Uldukis.

Jis taip pat pabrėžė, kad norint užtikrinti kaltinamojo dalyvavimą procese „vien Lietuvos iniciatyvos neužteks“, tam reikia ir Rusijos pagalbos.

„Tas tarptautinis bendradarbiavimas su Rusijos institucijomis vyko nuo 2014 metų, kai asmuo buvo sulaikytas ir suimtas tenai. Reikia atkreipti dėmesį, kad tarptautinis bendradarbiavimas užtrunka ilgą laiką, reikia atkreipti dėmesį į svarbias aplinkybes, kad minėtas asmuo anksčiau buvo teismų pripažintas nepakaltinamu“, – sakė T. Uldukis.

Prokuroro teigimu, tiek Rusijos teismai, tiek Lietuvos prokuratūra priėmė sprendimus, kad R. Zamolskis gali būti laikomas pakaltinamu.

T. Uldukis taip pat atkreipė dėmesį, kad prokuratūra jau anksčiau yra gavusi R. Zamolskio sutikimą būti perduotam į Lietuvą tolimesniam jam skirtos bausmės atlikimui, tačiau Rusijos teismai atsisakė tai padaryti.

Kaltinamas dėl dešimties nusikaltimų

Šioje baudžiamojoje byloje R. Zamolskis yra kaltinamas dėl kvalifikuoto dviejų žmonių nužudymo, kvalifikuotų pasikėsinimų nužudyti 14 asmenų, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, plėšimų.

Bylos duomenimis, 2001 metų balandžio 17 dieną R. Zamolskis, veikdamas organizuotoje grupėje ir būdamas ginkluotas, prie sostinėje esančio prekybos centro įvykdė didelės vertės turto plėšimą ir iš savanaudiškų paskatų pasikėsino į tuomečių Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorių gyvybes.

Išpuolio metu buvo sunkiai sužeistas vienas inkasatorius, kitus du inkasatorius nuo šūvių apsaugojo šarvuoti automobilio stiklai. Užpuolimo metu buvo pagrobta daugiau nei 20 tūkst. eurų (70 tūkst. litų).

2001-ųjų birželį R. Zamolskis, veikdamas kartu su bendrininkais, pasikėsino į policijos pareigūnus, norėjusius nustatyti jo tapatybę. Vilniaus centre vykusio susišaudymo metu buvo sužeisti du tarnybines pareigas vykdę  pareigūnai.

Iš nusikaltimo vietos įtariamasis paspruko įsėdęs į atsitiktinį automobilį ir grasindamas ginklu privertęs vairuotoją važiuoti norima kryptimi.

R. Zamolskis taip pat yra kaltinamas tų pačių metų liepos 25 dieną Kaune su bendrininku šūviais iš neteisėtų ginklų itin žiauriai nužudęs du vyrus.

Rugsėjo 28 dieną Kaune su bendrininkais jis pasikėsino nužudyti ir šūviais sužeidė du policijos pareigūnus.

Spalio 1-osios naktį R. Zamolskis kaltinamas su bendrininku apiplėšęs vieną Kauno vaikų lopšelį-darželį.

Po savaitės Panevėžyje R. Zamolskis šaudydamas paspruko nuo jį persekiojusių pareigūnų, jo bendrininkas Virginijus Savickis tuomet buvo nukautas "Aro" pareigūnų per įkaitų išlaisvinimo operaciją.

2001-aisiais buvo paskelbta tarptautinė R. Zamolskio paieška, 2014-aisias jis buvo sulaikytas Rusijos Federacijoje.

Dėl perdavimo Rusija kol kas neatsakė

Lietuvos teisingumo ministerija 2017 metais pagal R. Zamolskio prašymą kreipėsi į Rusiją, dėl jo perėmimo į Lietuvą likusiai bausmės daliai atlikti, tačiau Jekaterinburgo miesto Čkalovo rajono teismas tai atsisakė padaryti.

Su pakartotiniu prašymu Teisingumo ministerija į Rusiją kreipėsi ir pernai.

„Faktinio, formalaus atsakymo šiai dienai mes neturime“, – praėjus maždaug pusmečiui nuo šio kreipimosi sakė prokuroras T. Uldukis.

Anksčiau skelbta, kad R. Zamolskis Rusijoje buvo supažindintas su jam Lietuvoje pateiktais įtarimais, savo kaltės jis nepripažino ir atsisakė duoti parodymus.

„Situacija yra nesikeitusi (...) dėl kaltės, minėtas asmuo, savo kaltės jis neprisipažino ir atsisakė duoti parodymus“, – trečiadienį dar kartą patvirtino ikiteisminį tyrimą kontroliavęs prokuroras.

Pagal 2017 metais priimtas Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, R. Zamolskis Lietuvoje gali būti teisiamas ir jam nedalyvaujant teismo procese.

T. Uldukio teigimu, jei jo kaltė bus įrodyta teisme, R. Zamolskiui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Baudžiamąją bylą nagrinės Panevėžio apygardos teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ALGIS

Atsėdės Rusijos skirtą bausmę ir išeis į laisvę , nes ''rusai savų neišduoda'', taip parašyta jų konstitucijoje .

Anonimui Pydarui

O< kam ji maitinti, tegul sėdi Rusijoje. Lietuvoje jis Tadas Blindą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS