STT vadovas apie pareigūnų pokalbius: apgailestauju, kad negalima taikyti atsakomybės | KaunoDiena.lt

STT VADOVAS APIE PAREIGŪNŲ POKALBIUS: APGAILESTAUJU, KAD NEGALIMA TAIKYTI ATSAKOMYBĖS

Nepaisant to, kad nenustatyta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų pažeidimų tiriant vadinamąją Kraujo centro bylą, jų tarnybinės atsakomybės klausimas būtų keliamas, jeigu nebūtų suėjęs senaties terminas, teigia tarnybos vadovas.

„(...) tiek tarnyba, tiek aš asmeniškai neigiamai vertinu šią situaciją ir pareigūnų elgesį. Joks STT pareigūnas, net ir veikdamas privačiai, neturi atsidurti situacijoje ar sudaryti tokias aplinkybes, kuriose kiltų bent menkiausia regimybė, kad jis, kaip STT pareigūnas, elgiasi nesąžiningai, šališkai ar savanaudiškai“, – antradienį Seime atsakydamas į raštu užduotus klausimus sakė tarnybos vadovas Žydrūnas Bartkus.

„Pareigūnai atsidūrė situacijoje, kai kelia regimybę, kad galėjo elgtis neetiškai“, – teigė jis.

Anot Ž. Bartkaus, taikyti tarnybinės atsakomybės STT pareigūnui Renatui Martišiui, kurio tarnybinis ir asmeninis susirašinėjimas pateko pas advokatus ir buvo paviešintas, nėra galimybės, nes nuo įvykio praėjo dveji metai, o tarnybinė atsakomybė gresia tik už veiksmus, kai nuo pažeidimo padarymo dienos praėjo ne mažiau kaip metai.

„Šiuo atveju apgailestauju, kad praėjo dveji metai ir negalime taikyti tarnybinės atsakomybės procedūros“, – Seime sakė Ž. Bartkus.

Taikyti tarnybinės atsakomybės STT pareigūnui Renatui Martišiui, kurio tarnybinis ir asmeninis susirašinėjimas pateko pas advokatus ir buvo paviešintas, nėra galimybės, nes nuo įvykio praėjo dveji metai.

Anot jo, atsakomybė pareigūnams grėstų už tai, kad netinkamai bendravo tarpusavyje ir su kitais asmenimis.

„Vien tai, kad jūs man užduodate klausimą, kad visuomenei kilo tokie klausimai, vadinasi, pareigūnai savo elgesiu ar bendraudami tarpusavyje, ar su kitais asmenimis ir kai tai tapo netikėtai vieša, sukėlė regimybę, kad STT pareigūnai elgiasi netinkamai. To neturėtų būti“, – aiškino STT direktorius.

Jis sakė, kad kol kas nežinoma, kokiu būdu nutekėjo pareigūno susirašinėjimai šifruotų pokalbių programėle „Viber“.

„Vasario 19 dieną pradėjome tyrimą, kaip informacija nutekėjo, tačiau kai tik buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, mes vidinį tyrimą ta apimtimi sustabdėme, nes negali tyrimai dubliuotis“, – teigė Ž. Bartkus.

Kraujo centro byloje įtariamas verslininkas Antanas Petrošius teigė, kad pats R. Martišius jam atsiuntė savo susirašinėjimą. Tuo metu, pasak Ž. Bartkaus, pareigūnas tai neigia.

STT vadovas vylėsi, kad į šį klausimą atsakys ikiteisminis tyrimas.

„Turime žinoti, ar yra duomenų apie programėlių pažeidžiamumą, ar yra galimybė prieiti prie duomenų tretiesiems asmenims, ar tai yra žmogiška klaida, tarkime, prarandant tą informaciją“, – sakė jis.

Šiuo metu teisėsauga atlieka ikiteisminį tyrimą, kuriame poveikiu STT vadovybei įtariami advokatai Giedrius Danėlius, Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas bei verslininkas A. Petrošius.

G. Danėlių teisėsauga įtaria neteisėtu poveikiu STT direktoriui Ž. Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, tiriančiai Nacionalinio kraujo centro bylą.

BNS gauta teismo nutartis rodo, kad įtarimai G. Danėliui yra susiję su jo ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie STT kriminalinės žvalgybos pareigūną R. Martišių.

Ši informacija remiasi R. Martišiaus susirašinėjimas su Latvijos kovos su korupcija tarnybos pareigūnu, STT Vilniaus valdybos viršininko pavaduotoju Robertu Žilinsku, socialinės apsaugos ir darbo viceministre Egle Radišauskiene, kai kuriais verslininkais bei privačiais asmenimis.

Viename iš pokalbių agentas R. Martišius 2018 metais STT Vilniaus valdybos viršininko pavaduotojo R. Žilinsko pavedimu padeda spręsti bendrovės „Barta“ problemas dėl imigrantų įdarbinimo ir dėl to prašo viceministrės pagalbos.

Advokatai neigia šantažavę Ž. Bartkų, o G. Danėlius tvirtino, kad STT pareigūnas galėjo daryti neteisėtą poveikį teisėjams.

Atlikusi vidinį informacijos patikrinimą Specialiųjų tyrimų tarnyba pranešė, kad pareigūnai jokių pažeidimų nepadarė. Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pranešė nepradėsianti ikiteisminio tyrimo dėl galimo STT pareigūnų piktnaudžiavimo pagal advokatų kreipimąsi.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Jau girdetos pavardes ir anksciau...

Vestas

Impotentų seimelis nedrįs viauktelėti apie šios šunidės (STT) likvidavimą - pasibjaurėtina padėtis, galima tik (švogerių) valstybėje...

Anonimas

Klanas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS