Teismas pradės nagrinėti tarptautinę PVM sukčiavimo bylą | KaunoDiena.lt

TEISMAS PRADĖS NAGRINĖTI TARPTAUTINĘ PVM SUKČIAVIMO BYLĄ

  • 1

Penktadienį Vilniaus apygardos teismas ketina pradėti nagrinėti tarptautinę pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sukčiavimo ir pinigų plovimo bylą.

Kaltinimai dėl 4,9 mln. eurų sukčiavimo ir 23 mln. eurų pinigų plovimo joje pateikti šešiems fiziniams ir vienam juridiniam asmeniui.

Byloje figūruoja bendrovė „Viner“ ir jos vadovas Antonijus Živialo, jo brolis ir kiti asmenys.

Spalį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pranešė nustačiusi, kad Vilniuje registruotą bendrovę valdę broliai su keliais Lietuvos ir užsienio piliečiais veikė pagal iš anksto suplanuotą ir koordinuotą „neegzistuojančių pardavėjų“ (angl. missing traders) schemą, siekdami išvengti valstybei mokėtino PVM bei išplauti nusikalstamoje veikoje naudojamas pinigines lėšas.

Europos prokuratūros deleguoto prokuroro Vytauto Kukaičio teigimu, tai bene didžiausia FNTT išsiųsta į teismą byla.

Jos duomenimis, bendrovės vardu iš Lenkijos akciziniuose sandėliuose veikusių kuro perdirbimo gamyklų pirkta tepalinė alyva, kaltinamieji šiuos įsigijimus įformindavo kaip Europos Sąjungos (ES) vidaus tiekimo sandorius, kuriems taikomas 0 proc. PVM.

Kaltinime nurodyta, kad pagal PVM sąskaitose nurodytus suklastotus duomenis bendrovė tariamai pardavė daugiau nei 28 mln. litrų alyvos, už kurią gavo per 23 mln. eurų pajamų. Sąskaitose nurodyta, kad naftos produktai, pritaikius 0 proc. PVM, tariamai parduoti 17 Latvijos, trims Čekijos ir keturioms Estijos įmonėms.

Anot FNTT, šie sandoriai iš tikrųjų neįvyko, o visa turima alyva be jokių sąskaitų ar apskaitos dokumentų ir be privalomo 21 proc. PVM, parduota mažiausiai septyniems Lenkijoje veikusiems bendrininkams, jų baudžiamasis procesas vyksta Lenkijoje.

Atliekant tyrimą išaiškinta, kad šie asmenys nebuvo PVM mokėtojai, o už kurą atsiskaitydavo neapskaitytais grynaisiais pinigais, juos perduodami bendrininkams ar jiems talkinusiems asmenims. Suskaičiuota, kad organizuota grupė už nusikalstamu būdu parduotą kurą iš viso gavo 23 mln. eurų.

Siekiant legalizuoti šiuos pinigus, organizuota grupė per Latvijoje, Estijoje, Čekijoje įsteigtas fiktyvias įmones ir jų banko sąskaitas, suklastotų dokumentų ir imituotų tariamų finansinių operacijų pagrindu dalį jų, t. y. 13 mln. eurų legalizavo pervedus į Lietuvoje veikiančių įmonių sąskaitas, o kitą dalį – 10 mln. eurų legalizavo imitavus atsiskaitymus grynaisiais pinigais.

Tyrimo metu suskaičiuota, kad siekdami nuslėpti tikrąjį pinigų šaltinį, kaltinamieji maskavo jų kilmę, neva pinigai gauti iš teisėtos veiklos, tam kaltinamieji atliko daugiau nei kelis tūkstančius ūkinių ir finansinių operacijų.

Pasak teisėsaugos, atliekant šį tyrimą išaiškintas daugiau nei penkiose ES šalyse veikusių mažiausiai 60 fiktyvių fizinių ir juridinių asmenų tinklas, sulaikymo operacijos metu rasti ir areštuoti daugiau nei 1 mln. eurų grynaisiais. Lygiagrečiai imtasi naujų efektyvių administracinių priemonių dėl tokių nusikalstamų veikų prevencijos šioje srityje.

Dėl padarytos žalos valstybei Valstybinė mokesčių inspekcija šioje byloje pareiškė 4,9 mln. eurų ieškinį.

Bendrovės „Viner“ vadovas A. Živialo BNS spalį tvirtino, kad kaltinimai yra nepagrįsti, nes sandoriai vykdyti iš tikrųjų, o dėl PVM mokėjimo turėtų atsakyti įmonės, kurios prekes gavo.

Anot jo, įmonė minimais 2011–2013 metais užsiėmė „tepalinės alyvos“ importu į Lietuvą iš Lenkijos, ji laikyta sandėliuose Vilniuje, o vėliau parduota kitoms įmonėms ES šalyse.

„Pirkdavome pigiau, pardavinėdavome brangiau. Pirkdavome Lenkijoje. Važiuodavo pas mus į sandėlį, paskui iš mūsų sandėlio buvo pakrauta ir išvežta. Taip, buvo ten klausimų, kodėl neveždavome iškart į Čekiją. Bet jeigu mes iškart vežtumėme, čekai žinotų gamyklą, kur yra šita prekė. Dėl to mes veždavome pas mus, į Lietuvą“, – BNS tvirtino A. Živialo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ekonom.

Kada bus pradėtas tyrimas UAB Būsto valdos veiklos. Jie vykdo prievartinį administravimą ,neatlike visų verslui reikalingų reikalavimų.Jiems nėra išskirtinių verslui įstatymų, jie Privalo taip kaip visi ,paslaugų tiekėjai vykdyti paslaugas, pagal sutartis, su paslaugų gavėjais ,tai privačių būtų savininkais. Visiem aišku, kad paslauga be sutarčių yra nelegali paslauga. Buvo apskųsta STT ,VMI,FNTT tarnyboms,tačiau viskas stovi vietoje ir toliau jie vykdo prievartinę veiklą ,sakyčiau reketą.Administravimas be sutarčių, tai veikla be atsakomybės ir mokesčių slėpimas.Neaiškinsiu ,manau supranta minėtos tarnybos ką reiškę.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS