Verslininko gudrybė nusukti mokesčius – demaskuota | KaunoDiena.lt

VERSLININKO GUDRYBĖ NUSUKTI MOKESČIUS – DEMASKUOTA

  • 0

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atskleidė sukčiavimo schemą, kai panaudojant lengvatinio apmokestinimo įmones (offshore), iš Kinijos buvo perkami automobilių stiklai, dirbtinai didinant įsigyjamų prekių kainą.

Tai ne pirmas ikiteisminis tyrimas, kuriame atskleidžiami stambaus sukčiavimo mastai, įtraukiant lengvatinio apmokestinimo įmones ir išvengiant mokesčių, pirmadienį pranešė FNTT.

Pirminiais tyrimo duomenimis, Vilniuje gyvenantis 42-ejų palangiškis valdė kelias Naujojoje Zelandijoje, Mongolijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijoje įsteigtas lengvatinio apmokestinimo įmones.

Nustatyta, kad viena didžiausių automobilių stiklų pardavėjų Lietuvoje įsigydavo prekes iš Kinijos, tačiau pirkimo dokumentuose fiksuota, kad prekės perkamos ne tiesiogiai iš Kinijos gamintojų, o naudojant tarpines – lengvatinio apmokestinimo įmones.

Vėliau šios įmonės automobilių stiklus parduodavo Lietuvos bendrovei. Tokiu būdu vieno automobilio stiklo kaina padidėdavo apie 40 procentų.

Išaiškinta, kad naudojant tokią pelningą schemą prekybos automobilių stiklais apyvarta kelerius metus siekė daugiau nei 3,5 mln. JAV dolerių. Įtariama, kad naudojant pelno mokesčio slėpimo schemą, kai dirbtinai padidintos automobilių stiklų kainos, buvo išvengta sumokėti daugiau nei 100 tūkst. eurų pelno mokesčių į Lietuvos biudžetą.

Tyrimo metu FNTT tyrėjai atliko kratas lengvatinio apmokestinimo įmones valdančio palangiškio namuose, automobilių stiklais prekiaujančios bendrovės patalpose. Per kratas palangiškis, paėmęs USB atmintinę, mėgino pabėgti iš bendrovės patalpų, tačiau FNTT tyrėjų buvo sulaikytas. Iš įtariamojo paimtoje USB atmintinėje rasta ikiteisminiam tyrimui itin reikšmingų duomenų. 

Lengvatinio apmokestinimo įmones valdančiam palangiškiui ir automobilių stiklų prekyba Lietuvoje užsiimančios bendrovės direktoriui įtarimai pateikti dėl didelės vertės sukčiavimo, neteisėtos įmonės veiklos, apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas pateikimo, dokumentų klastojimo.

Siekiant atlyginti valstybei padarytą žalą, laikinai apribotos palangiškio nuosavybės teisės į turimus žemės sklypus ir butą Palangoje.       

Atliekamam ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS