-
„Biovela“: nesaugi mėsa pateko tik į „Maximos“ parduotuves 8
„Padarę atsekamumo tyrimą įsitikinome, kad galimai užteršta žaliava nebuvo tiekta jokiems kitiems klientams (išskyrus „Maximą“ – BNS) ir nebuvo naudojama kitų mėsos gaminių gamyboje“, – BNS komentavo „Biovela Group“ vadovas Audrius Kantauskas.
Anot įmonės, vasario 7 dieną gavusi informacijos apie galbūt užterštą produkciją, ji ėmėsi visų veiksmų, kad galbūt salmonelėmis užkrėsta mėsa ir jos produkcija nepatektų į rinką.
„Maximos“ atstovė Ernesta Dapkienė BNS pranešė, kad „Biovelos“ mėsos tinklo parduotuvėse per daugiau nei savaitę buvo parduota apie 11 tonų. Anot jos, sustabdžius prekybą visa mėsa, buvo utilizuota beveik 200 tonų mėsos, bendrovė patyrė apie 0,5 mln. eurų nuostolių.
„Biovela“ teigia, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atlikti papildomi tyrimai vasario 8 dieną parodė, kad įmonės higienos procesai atitinka normas.
„Biovela“ pabrėžia, kad salmonelės ypač greitai dauginasi netinkamoje temperatūroje laikomoje arba nehigieniškai tvarkomoje mėsoje, kiaušiniuose, žuvyje ar pieno produktuose ir iš jų pagamintuose patiekaluose.
VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius pirmadienį teigė, kad apie nesaugią „Biovelos“ mėsą „Maxima“ žinojo dar vasario 3 dieną, nors tarnybai pranešė tik vasario 7 dieną.
Pasak jo, nesaugi mėsa parduotuvių lentynose, tikėtina, buvo keletą dienų. Anot jo, į rinką iš viso pateko trys nesaugios „Biovelos“ mėsos partijos – apie 20 tonų.
Pats prekybos tinklas sako delsęs apie užkratą informuoti VMVT, nes laukė tyrimų rezultatų.
„Maxima“ dėl mikrobiologinės taršos salmonelėmis „Biovelos“ kiaulienos sprandinėje ir kumpyje prekybą visa šviežia mėsa sustabdė praėjusį penktadienį. Šeštadienį prekyba mėsa buvo atnaujinta, išskyrus „Biovelos“ produkciją.
-
„Maxima“: pirkėjai įsigijo 11 tonų užterštos mėsos 19
„Maximos“ atstovė Ernesta Dapkienė BNS pranešė, kad vasario 7 dieną sustabdžius prekybą visa mėsa, jau utilizuota ar dar utilizuojama beveik 160 tonų mėsos, o bendrovė patyrė apie 0,5 mln. eurų nuostolių.
„Šiuos nuostolius sudaro ir darbuotojų darbo laikas, ir mėsos kaina, ir prarastos pajamos, ir mėsos utilizavimas“, – BNS sakė E. Dapkienė.
Pasak jos, utilizuoti mėsą iš visų parduotuvių buvo nutarta, nes teigiami tyrimų rezultatai buvo gauti iš skirtingų cechų ir sandėlių.
„Gaudami iš skirtingų vietų, skirtingu metu imtus to paties tiekėjo, šiuo atveju – „Biovelos“, mėginių rezultatus, kurie rodė mikrobiologinę taršą, nusprendėme prevenciškai pašalinti šviežią mėsą ir jos marinuotus pusgaminius iš visų savo parduotuvių, net ir ten, kur nebuvo imti mėginiai“, – teigė E. Dapkienė.
Jos teigimu, įmonės kokybės specialistai patarė utilizuoti visą produkciją, nes užteršta mėsa galėjo turėti sąlytį su kita mėsa, gaminant dešreles ar marinuojant mėsą.
„Norint išvengti kryžminės taršos tikimybės, kuri atsiranda nustačius mikrobiologinę taršą, buvo priimtas klientams naudingas sprendimas“, – aiškino „Maximos“ atstovė.
E. Dapkienė taip pat informavo, kad visą mėsą utilizuoja Vilniaus įmonė „Horeca sprendimai“.
Anot jos, toks atvejis buvo pirmas tiek „Maximos“ veikloje, tiek visoje Lietuvoje.
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos, „Maxima“ utilizavo tiek produkcijos, kiek reikėjo.
„Pagal savo atsekamumą jie utilizavo tiek, kiek reikia, nes pas juos gamyboje kelios žaliavos partijos yra sujungtos į vieną gamyboje. Jei nebūtų sujungta į vieną, o atskirai perdirbamos, tada galima būtų buvę atšaukti tik dalį tų produktų, ką jie yra atšaukę“, – BNS sakė D. Remeika.
„Biovela“ antradienį pranešė, kad galbūt salmonelėmis užkrėsta mėsa pateko tik į „Maximos“ parduotuves.
VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius pirmadienį teigė, kad apie nesaugią „Biovelos“ mėsą „Maxima“ žinojo dar vasario 3 dieną, nors tarnybai pranešė tik vasario 7 dieną.
Pasak jo, nesaugi mėsa parduotuvių lentynose, tikėtina, buvo keletą dienų. Anot jo, į rinką iš viso pateko trys nesaugios „Biovelos“ mėsos partijos – apie 20 tonų.
Pats prekybos tinklas sako delsęs apie užkratą informuoti VMVT, nes laukė tyrimų rezultatų.
„Maxima“ dėl mikrobiologinės taršos salmonelėmis „Biovelos“ kiaulienos sprandinėje ir kumpyje prekybą visa šviežia mėsa sustabdė praėjusį penktadienį. Šeštadienį prekyba mėsa buvo atnaujinta, išskyrus „Biovelos“ produkciją.
-
Pernai Lietuvoje – daugiau nei pusė tūkstančio salmoneliozės atvejų 1
Didžiausias sergamumas registruotas vaikams iki šešerių metų, iki 10 kartų didesnis nei populiacijos vidutinis. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose buvo tiriami septyni salmoneliozės protrūkiai, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).
ULAC duomenimis, nors sergamumas salmonelioze Lietuvoje kasmet mažėja, tačiau yra aukštesnis nei Europos Sąjungos (ES) vidurkis. Praėjusiais metais Lietuvos gyventojų sergamumas šia liga siekė 27,7 atv. 100 tūkst. gyventojų, kai ES vidutiniškai – 20 atv. 100 tūkst. gyventojų.
Not ULAC pranešimo, salmoneliozė – viena dažniausių gyvūnų ir žmonių bendrų ligų (zoonozių), kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.
Liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.
Pasak ULAC gydytojos Galinos Zagrebnevienės dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau termiškai apdorojant maistą salmonelės jame žūsta.
Pastaraisiais metais Lietuvoje, kaip ir kitose Europos bei pasaulio šalyse, salmoneliozė dažniausiai plinta per kiaušinius, vištieną ir jų produktus.
Dėl mėsos užterštumo salmonelėmis prekybos centras „Maxima“ praėjusią savaitę buvo sustabdęs prekybą visa šviežia ir marinuota mėsa.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pirmadienį paskelbė, kad į rinką buvo patekę apie 20 tonų nesaugios bendrovės „Biovelos“ tiektos mėsos, tačiau žinių, kad žmonės užsikrėtė salmonelioze, kol kas nėra.
-
„Maxima“ atskleidė, kodėl nepranešė apie salmonelėmis užkrėstą mėsą 12
„Norėdami būti visiškai įsitikinę, laukėme tyrimų rezultatų, kurių mėginiai buvo priduoti sausio 31 dieną (mėsos galiojimas – vasario 5 diena). Jų sulaukėme vasario 7 dienos rytą. Rezultatai dar kartą patvirtino, kad galimai nesaugi yra būtent iš „Biovelos“ gauta mėsa ir marinuoti pusgaminiai“, – BNS komentavo „Maximos“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Pasak jos, pirmieji savikontrolės tyrimai iš „Maximos“ parduotuvės mėsos cecho Elektrėnuose laboratorijai buvo atiduoti dar sausio 28 dieną, o atsakymai, jog viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša, gauti vasario 3 dieną.
„Apie gautus rezultatus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuota nebuvo, nes jau buvo priimtas planinis sprendimas vasario 2 dieną cechą uždaryti“, – teigė „Maximos“ atstovė.
Vėliau E. Dapkienė BNS patikslino, kad uždaryti šį parduotuvėje veikusį cechą buvo nutarta dar pernai lapkritį, nes trūko mėsininkų. Mėsos cechas buvo uždarytas ne dėl salmonelių.
Apie gautus rezultatus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuota nebuvo, nes jau buvo priimtas planinis sprendimas vasario 2 dieną cechą uždaryti.
Kiti mėginiai laboratorijai buvo atiduoti sausio 29 dieną iš Pilaitėje esančios mėsinės. Rezultatai, patvirtinantys mikrobiologinę taršą, gauti vasario 4 dieną, o Maisto tarnyba informuota vasario 5 dieną.
„Kilus įtarimų dėl taršos, mėsinėje buvo atliktas generalinis valymas ir darbo vietų dezinfekcija“, – teigė E. Dapkienė.
„Matydami pasikartojančius tyrimų rezultatus dėl nesaugios mėsos, ėmėmės griežtesnių priemonių nei rekomenduoja VMVT. Vasario 7 dieną nedelsiant iš parduotuvių prevenciškai pašalinome visą šviežią mėsą ir jos pusgaminius, dėl galimos kryžminės taršos valėme ir dezinfekavome parduotuves ir mėsos cechus“, – aiškino E. Dapkienė.
Maisto ir veterinarijos tarnyba pirmadienį pranešė, kad „Maxima“ apie taršą mėsoje žinojo dar vasario 3 dieną, tačiau apie tai tarnybą informavo tik vasario 7 dieną.
Pasak VMVT direktoriaus pavaduotojo Manto Staškevičiaus, nesaugi mėsa parduotuvių lentynose, tikėtina, buvo keletą dienų. Anot jo, į rinką iš viso pateko trys nesaugios „Biovelos“ mėsos partijos – apie 20 tonų.
„Biovelos“ atstovai išsamiau kol kas nekomentuoja ir laukia, kol bus baigtas tarnybos tyrimas. Pirmuosius jo rezultatus ji turės šios savaitės pabaigoje.
„Maxima“ dėl mikrobiologinės taršos salmonelėmis „Biovelos“ kiaulienos sprandinėje ir kumpyje prekybą visa šviežia ir marinuota mėsa sustabdė praėjusį penktadienį. Šeštadienį prekyba buvo atnaujinta.