Šis pavasaris bus vėlyvas? | KaunoDiena.lt

ŠIS PAVASARIS BUS VĖLYVAS?

Šį trečiadienį, vasario 24-ąją, bus minima Vieversio diena, kitaip dar pažymima kaip Šv. Motiejaus diena.

Senoliai tikėjo, kad jei vieversys parskrenda anksčiau nei vasario 24 d., dar ilgokai bus šalta. Jei vieversėlis sugrįžta vėliau, pavasaris bus ankstyvas.

Šiais metais Lietuvoje pirmieji vieversiai pastebėti dar vasario 7-ąją. Ar tai turėtų reikšti, kad taip anksti parplasnoję paukščiai pranašauja ilgą ir šaltą pavasarį, nėra aišku. Tuo teks įsitikinti vėliau.

Tačiau nuo seno per Šv. Motiejų merginoms buvo draudžiama šukuotis plaukus, neva vištos vasarą iškapstys daržus. Šią dieną buvo nepatariama sijoti miltų – bijota, kad pasėlius užpuls amarai. Iki šios dienos reikėdavo suverpti visas vilnas.

Tikėta, kad jei nori būti labai greitas, reikia šią dieną du kartus apibėgti aplink trobą, nubėgti į kaimo galą ir atgal.

Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas Vytautas Jusys tikino, kad paukščiai į kalendorių nesižvalgo ir parskrenda tada, kada jiems reikia.

„Vis anksčiau ir anksčiau. Nors didžioji paukščių migracija dar neprasidėjusi ir sužieduojame tik po kelis paukščius, tačiau jau yra parskridę daugiau nei dešimties rūšių paukščių“, – aiškino V.Jusys.

Dirvinis vieversys vasario 7-ąją Klaipėdos rajone pastebėtas netoli Kantvainių kaimo.

Pajūryje jau užfiksuota ir paprastoji pempė. Vasario 4-ąją trys pempės praskrido virš Šilutės rajone esančio Stankiškių kaimo. O štai vasario 7-ąją net 21 pempę laukuose ties Klaipėda užfiksavo Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo skyriaus vedėjas Saulius Karalius.

Pempės diena minima kovo 19-ąją. Senoliai tikėdavo, kad jei šią dieną parskrenda pempės, prasidės atšilimas. O jei šią dieną – giedra, bus pieningi metai. Šią dieną merginos šluodavo kiemus, pradėdavo tvarkyti savo gėlių darželius, purenti žemę.

GALERIJA

  • Šis pavasaris bus vėlyvas?
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS