Vieversiai skelbia pavasarį? | KaunoDiena.lt

VIEVERSIAI SKELBIA PAVASARĮ?

Šiais metais ornitologai pastebi, kad pavasario šaukliais vadinami paukščiai parskrido dešimčia dienų anksčiau nei įprasta.

Vieversio diena laikoma vasario 24-oji, tačiau būrius vieversių ornitologai pastebėjo vasario 14-ąją.

„Tai ne tik meilės diena, bet ir vieversių parskridimo diena. Mačiau, kad vieversiai skrido Smiltynėje. Daug pranešimų, kad vieversius matė Tauragės, Kauno rajonuose. Jau matyti, kad jie traukia visa jėga“, – patikino gamtininkas Saulius Karalius.

Jis paaiškino, kad klasikiniais pavasario šaukliais laikomi vieversys, pempė ir varnėnas.

„Štai sulaukiau pranešimo, kad Kaune švilpavo varnėnas. Ir pats ryte varnėną išgirdau prie Senosios perkėlos pastato. Savo akimis mačiau – tupi ir švilpauja. Žiemojančių varnėnų Klaipėdoje šią žiemą nemačiau, tad stebėjau, tikėtina, parskridusįjį varnėną“, – tikino S. Karalius.

Jau pranešama apie pavasarį visiškai rimtai.

Pajūryje užfiksuoti būriai gulbių giesmininkių.

„Apie 70 paukščių melodingai trimitavo. Jau pranešama apie pavasarį visiškai rimtai. Ten, kur yra maisto, stebimi šimtai žąsų. Jos jau, matyt, nebeketina niekur skristi. Kai buvo atšilę, prie Girkalių, Klaipėdos rajone, buvo nufotografuotas 50-ies pempių būrys. Pempės matytos Šventojoje ir Nemuno deltoje. Viskas. Prasidėjo. Artimiausiomis dienomis paukščių išvysime ir išgirsime vis daugiau“, – prognozavo gamtininkas.

Ornitologai kiek anksčiau užfiksavo pavienes parskrendančias gerves. Jos dideliais būriais dar neskrenda.

„Bet tai – stiprūs paukščiai, ištvermingi, todėl jie nebijo atšalimų. Taip, pavasaris artėja“, – reziumavo S. Karalius.

Saulius Karalius. Vytauto Petriko nuotr.

Senovės lietuviai vasario 24-ąją, kai minima Vieversio diena, spėdavo orus. Buvo manyta, kad jei vieversys parskrenda anksčiau nei vasario 24 d., dar ilgokai bus šalta. Jei vieversys parskrenda vėliau nei vasario 24 d., pavasaris bus ankstyvas.

„Klimato kaita sujaukia visus prietarus. Prieš keletą metų esu tuose pačiuose Girkaliuose matęs žiemojančių vieversių būrį, apie 60–70 paukščių. Pavasario nešėjai pas mus gali pražiemoti, jei žiemos pasitaiko šiltos“, – prisiminė S. Karalius.

Ar šiais metais ankstyvi vieversiai pranašauja šaltą pavasarį? S. Karalius abejoja.

„Jau trejus metus iš eilės būna šalti pavasariai. Nors žiemos, atrodė, nebuvo itin baisios. Kai nėra padorios žiemos, pavasaris iškrečia ekscesų. Norėtųsi, kad žiema būtų padori ir pavasaris toks, kaip priklauso“, – teigė S. Karalius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

neranda vietos lizdui

o aš vakar jau parskrendantį gandrą mačiau

Xxx

Nereikia nei vieversių, aišku ir taip, kad pavasaris čia pat.Ne viduramžis , kad reikėtų vadovautis paukščiais ir gamta.Spėliotijai.

Antanas.

Gal kur Rusijoje vieversys parskernda ir vasaryje. Gi Lietuvoje - nuo seno tai buvo kovo 4-ji. (Ant Kazimiero).

SUSIJUSIOS NAUJIENOS