Į pandemijos kamuojamą Žemę iš TKS sugrįžo trys įgulos nariai | KaunoDiena.lt

Į PANDEMIJOS KAMUOJAMĄ ŽEMĘ IŠ TKS SUGRĮŽO TRYS ĮGULOS NARIAI

Penktadienį iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) į koronaviruso pandemijos kamuojamą Žemę saugiai nusileido du NASA astronautai ir rusų kosmonautas.

Andrew Morganas, Jessica Meir ir Olegas Skripočka Kazachstano stepėse nusileido 5.16 val. Grinvičo laiku (8.16 val. Lietuvos laiku). Jie tapo pirmaisiais į Žemę sugrįžusiais TKS įgulos nariais nuo kovo 11 d., kai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) planetoje paskelbė koronaviruso pandemiją.

„NUSILEIDIMAS! Sveiki sugrįžę, Olegai Skripočka, Andrew Morganai ir Jessica Meir!“ – tviteryje rašo Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“.

Nors trijulės nusileidimo vieta į pietryčius nuo nedidelio Džezkazgano miestelio Kazachstane nepasikeitė, dėl pandemijos misijos pabaigos protokolas buvo pakoreguotas.

Antradienį „Roskosmos“ pranešė, kad įgulos narius nusileidimo vietoje pasitiksiantys pareigūnai buvo patikrinti dėl COVID-19, jie dėvės apsauginius drabužius.

Įgulos nariai taip pat nekeliaus atgal namo iš Karagandos oro uosto, kaip tai įprasta, nes šis dėl pandemijos yra uždarytas.

O. Skripočka namo skris tiesiai iš Baikonūro kosmodromo, kuris yra naudojamas raketų į TKS paleidimui, o NASA astronautai į JAV sugrįš iš Kyzylordos miesto oro uosto.

Prieš nusileidimą kalbėdamasi su žurnalistais iš TKS, J. Meir tikino, kad jai bus sudėtinga atsisakyti apsikabinimų su šeimos nariais ir draugais, nes Žemėje bus privalu laikytis naujų socialinio atstumo taisyklių.

„Manau, jausiuos labiau izoliuota čia nei Žemėje“, – sakė J. Meir, kuri pernai spalį kartu su NASA kolege Christina Koch tapo pirmosiomis moterimis, kurios kartu išėjo į atvirą kosmosą.

TKS yra retas Rusijos ir Vakarų bendradarbiavimo pavyzdys. Stotis nuo 1998-ųjų skrieja aplink Žemę apie 28 tūkst. km/h greičiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS