ES lėšos Kauno rajone padės įgyvendinti keturis projektus | KaunoDiena.lt

ES LĖŠOS KAUNO RAJONE PADĖS ĮGYVENDINTI KETURIS PROJEKTUS

  • 0

Kauno rajono savivaldybė per ateinančius kelerius metus ketina įgyvendinti ne vieną infrastruktūros gerinimo projektą, kurie bus finansuojami ES lėšomis. Gavus ES paramą, ketinama tiesti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tinklus, įsigyti socialinių būstų, įrangos mobiliosioms gydytojų komandoms ir atnaujinti mokyklų laboratorijas, kompiuterinę įrangą.

Plės tinklus

2024–2029 m. pakaunėje ketinama įgyvendinti projektą „Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra ir atnaujinimas Kauno rajone“. Planuojama, kad apie 230 Ežerėlio, Juragių ir Voškonių kaimų gyventojų galės prisijungti prie centralizuotų geriamojo vandens tiekimo tinklų, 689 gyventojai – prie nuotekų tvarkymo tinklų.

Numatoma nutiesti apie 4,5 km centralizuotų geriamojo vandens tiekimo tinklų Ežerėlyje, apie 16 km nuotekų tinklų Ežerėlyje, Juragių ir Voškonių kaimuose. Taip pat planuojama rekonstruoti vandens gerinimo įrenginius Užliedžių ir Giraitės kaimuose, nuotekų valymo įrenginius Ežerėlyje, Vandžiogaloje.

Projekto vertė – 15 mln. eurų. Iš jų ES fondų lėšos – apie 6,6 mln. eurų, savivaldybės lėšos – apie 8,38 mln. eurų.

Planuose – 25 socialiniai būstai

Kauno rajono savivaldybėje šiuo metu yra 151 šeima, laukianti paramos būstui išsinuomoti. Sąraše yra nemažai šeimų, kuriose yra negalią turinčių ar lėtinėmis ligomis sergančių asmenų, taip pat yra daug šeimų, kurios augina tris ar daugiau vaikų.

Pasinaudojus ES parama, savivaldybė ketina įgyvendinti projektą „Socialinio būsto fondo plėtra Kauno rajono savivaldybėje“ ir taip įsigyti 25 socialinius būstus. Šie butai bus skirti neįgaliems asmenims ir gausioms šeimoms.

Bendra projekto vertė – 2,35 mln. eurų. Savivaldybė prie projekto įgyvendinimo turės prisidėti 15 proc., t. y. 353 tūkst. eurų.

Projekto įgyvendinimo laikotarpis – 2024–2027 m.

Įranga mobiliosioms komandoms

Slaugos poreikis Lietuvoje labai sparčiai auga, todėl stiprinamas ambulatorinių slaugos paslaugų namuose teikimas. Ambulatorinės slaugos paslaugos namuose – tai licencijuojamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, teikiamos paciento namuose, siekiant užtikrinti slaugos paslaugų tęstinumą, patenkinti paciento slaugos poreikius namų sąlygomis ir skatinti paciento savirūpą.

Šios paslaugos šeimos gydytojo siuntimu skiriamos pacientams, kurie atitinka tam tikrus kriterijus. Ambulatorinės slaugos paslaugų namuose komandą sudaro: slaugytoja, slaugytojo padėjėja, kineziterapeutė, ergoterapeute. Esant poreikiui, į komandą įtraukiamas socialinis darbuotojas, psichologas ir kiti specialistai.

Siekiant aprūpinti mobiliasias komandas dirbti reikalinga įranga ir priemonių komplektais, savivaldybė teikia projektą „Mobilių komandų teikiamų paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas Kauno rajono savivaldybėje“, kad gautų ES paramą. Projekto kriterijus atitiko ir konkurso būdu partneriais patvirtintos šios įstaigos: Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centras, „Raudondvario klinika“, „Slauga ir priežiūra“.

Iš projekto lėšų komandos galės įsigyti fonendoskopų, kraujospūdžio matavimo aparatų, tonometrų akispūdžiui matuoti, termometrų, matuoklių gliukozės kiekiui kapiliariniame kraujyje ir kraujo krešumo rodikliui kapiliariniame kraujyje nustatyti, mobiliųjų elektrokardiografų, pulsoksimetrų, gleivių siurbiklių, otoskopų, nešiojamųjų kompiuterių ir mobiliųjų telefonų.

Projekto vertė – 59 tūkst. eurai. Kiekvienai įstaigai bus skiriama ne daugiau kaip 18,4 tūkst. eurų.

Gerins ugdymo kokybę

Kauno rajono savivaldybė partnerio teisėmis ketina dalyvauti Nacionalinio švietimo agentūros projekte „Ugdymo priemonės mokykloms“, kuris bus vykdomas iki 2028 m.

Šis projektas sudarys galimybes 20-iai Kauno rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų, kuriose mokosi ne mažiau kaip 200 mokinių, gauti standartizuotas gamtos ir technologinių mokslų mokymo priemones ir įrangą, skirtus atlikti tyrimus, eksperimentus, laboratorinius darbus ir kitas praktines veiklas. Taip pat mokyklos papildomai gaus kompiuterinės įrangos, būtinos skaitmeninėms priemonėms ugdymo procese naudoti ir vykdyti pasiekimų patikrinimus. Dalyvaujant projekte bus plečiamos praktinės žinių pritaikymo galimybes, kurios didins mokinių mokymosi motyvaciją ir padės gerinti mokinių pasiekimus.

Bendras projekto biudžetas – 52 mln. eurų. Projektas bus finansuojamas ES fondų lėšomis: Europos regioninės plėtros fondo lėšos – 39,9 mln. eurų ir ES bendrojo finansavimo lėšos – 12 mln. eurų. Šios lėšos bus paskirstytos visiems projekto partneriams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS