STT susidomėjo statybomis, nervinančiomis prokurorus | KaunoDiena.lt

STT SUSIDOMĖJO STATYBOMIS, NERVINANČIOMIS PROKURORUS

Antradienio ryte Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Kauno skyrių užgriuvo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai. Po pietų jų Vilniaus valdyboje apklaustas ir žinomas Kauno verslininkas Mindaugas Plūkas, susijęs su svečių išsivežtais dokumentais.

Tarėsi dėl kyšio?

„Jokie įtarimai man nepareikšti – ką jūs čia visi iš mėnulio skaitote?!“ – sunkiai valdė susierzinimą dėl užklupusio žiniasklaidos dėmesio apie 15 val. savo mobiliuoju telefonu atsiliepęs M.Plūkas. Galiausiai jis patvirtino, kad buvo apklaustas STT. Tačiau pasiteiravus dėl ko, nuo atsakymo išsisuko: „Seniai matėmės – susitikome pasikalbėti. Viso gero!“

Beveik tuo pačiu metu oficialų pranešimą, paaiškinantį kratas NŽT Kauno skyriuje, išplatino ir STT. Jame teigiama, kad STT Vilniaus valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimo papirkimo ir prekybos poveikiu Nacionalinėje žemės tarnyboje. STT turi duomenų dėl buvusio šios tarnybos direktorės patarėjo Gintaro Jono Furmanavičiaus ir kelių uždarųjų akcinių bendrovių akcininko ir valdytojo galimai vykdytų nusikalstamų veikų. Tiriama, ar buvęs NŽT direktorės patarėjas, pasinaudojęs turėta tarnybine padėtimi, pažintimis ir įtaka, tiesiogiai provokavo suinteresuotą asmenį, taip pat iš jo reikalavo ir susitarė priimti didesnės, negu 250 MGL (9,5 tūkst. eurų) kyšį, skirtą NŽT tarnautojui už galimą poveikį, siekiant, kad būtų priimtas suinteresuotam asmeniui naudingas sprendimas.

Žmona buvo kalbesnė

Anot M.Plūko žmonos – Kauno miesto savivaldybės tarybos narės, priklausančios visuomeniniam judėjimui „Vieningas Kaunas“, Editos Plūkienės, ryte jiedu kartu su vyru atvyko į darbus Kaune. Ir per pietus vyras paskambino, kad vyksta į apklausą Vilniuje – yra kviečiamas į STT dėl sklypo K.Donelaičio gatvėje. Anot pašnekovės, jos vyras nebuvo nei susinervinęs, nei išsigandęs.

Nebūdama užtikrinta, kad detaliai žino visus jo verslo reikalus, E.Plūkienė pabandė nupasakoti jai žinomas problemas, susijusias su minėtu sklypu, kuriame jos vyras prieš kelis mėnesius pradėjo gyvenamojo namo su komercinėmis patalpomis bei požeminiu garažu statybas.

Anot E.Plūkienės, šiame sklype buvusius griuvėsius jie su sutuoktiniu 1998-1999 metais įsigijo aukcione. Ir gana ilgai NŽT nesuformavo šio žemės sklypo. Tai buvo padaryta tik 2006-aisiais. Tada pasirašyta ir jo nuomos sutartis dešimčiai metų. Per tą laiką teko atlaikyti ir užgriuvusią ekonominę krizę, ir perdaryti projektą. Pastarasis buvo suderintas su visomis institucijomis, kaip ir priklausė. O pirmąją šių metų darbo dieną – sausio 3-ąją buvo gautas ir statybų leidimas, kurį išdavė Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos skyrius.

E.Plūkienės žiniomis, pernai, metų pabaigoje, jos vyras kreipėsi į NŽT dėl besibaigiančios sklypo nuomos sutarties. Esą jam atsakyta, kad nebus problemų. Tačiau pasibaigus sutarties galiojimo laikui - šių metų vasarį buvo gautas pranešimas apie tai. Berods, jau kitą dieną po sutarties galiojimo.

Prokuratūros šešėlis

Pasiteiravus, ar jai nekyla įtarimų, kodėl STT jos vyru susidomėjo tik dabar, E.Plūkienė teigė jokių įtarimų dėl to neturinti.

Ji sakė negirdėjusi ir apie jokias galimas statybvietės kaimynų pretenzijas dėl prasidėjusių statybų nepatogumų. Nors, portalo kauno.diena.lt žiniomis, maždaug prieš mėnesį kaimynystėje esančios Kauno apylinkės prokuratūros darbuotojai dėl šių statybų pasijuto lyg pragare. Anot prokurorų, pradėjus statybvietėje kalti polius, vibravo visas jų pastatas. Beveik tuo pačiu metu suskilo arčiausiai statybvietės esanti prokuratūros pastato siena. 

Išgirdus apie prokurorų nepasitenkinimą, kurio atgarsiai galėjo pasiekti ir jų kolegas iš STT, E.Plūkienė prisiminė vieną prokurorę. Tačiau, anot pašnekovės, ši buvo nepatenkinta dėl kitko - kad  nepavyko kitame netoliese esančiame naujos statybos name nusipirkti buto.

„Šiais laikais manęs jau nebestebina niekas! Nors nelabai suprantu, ar tai noras susidoroti su mano vyru verslininku, nedalyvaujančiu jokioje politikoje, ar tik gąsdinimai. Man sunku paaiškinti, kas čia vyksta,“ - teigė E.Plūkienė, leidusi suprasti, kad turi galvoje ne tik savo vyro atvejį, bet ir kitas esą panašias istorijas, kurios vėliau subliūkšta.

Nevykdo ir teismo nutarties

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, gavęs iš NŽT pranešimą apie pasibaigusią minėto sklypo K.Donelaičio gatvėje nuomos sutartį, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius kreipėsi į teismą dėl statybos leidimo minėtame jau valstybiniu tapusiame žemės sklype panaikinimo.

Šis klausimas dar neišspręstas, tačiau nutarimą dėl laikinosios apsaugos priemonių šiai statybvietei, prilygstantį jos sustabdymui, teismas priėmė nedelsiant.

Tačiau, kaip teigiama, jau po nuomos sutarties pasibaigimo statybas šiame sklype pradėjęs G.Plūkas teismo nutarties nevykdo. Darbai joje vyko ir antradienį. Dėl ko šiomis dienomis turėjo būti kreiptasi į teismą ir dėl baudų už minėtos nutarties nevykdymą skyrimo.

Kaip jau rašyta, G.J.Furmanavičius atsistatydino iš NŽT direktorės patarėjo pareigų balandį - kai STT jam ir teisininkui Sigitui Živoltui pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu.

GALERIJA

  • STT susidomėjo statybomis, nervinančiomis prokurorus
  • Gintaras Furmanavičius
  • STT susidomėjo statybomis, nervinančiomis prokurorus
  • STT susidomėjo statybomis, nervinančiomis prokurorus
  • STT susidomėjo statybomis, nervinančiomis prokurorus
  • STT susidomėjo statybomis, nervinančiomis prokurorus
  • M. Plūkas
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Slabada

Negi topkie svarbūs Plūkas ir Plūkienė Kaunui ? Matosi, kaip su Matijošaičiais vieningai dirba Kaunui.

Ne problema

Akivaizdu ir naturalu, kad Furmonavičius bandė padėti. Tipiškas gudraus ir "savo" žmogaus veiksmas. Belieka palinkėti STT ir Prokuratūrai sėkmingo darbo. Tokius šiknius būtina sodinti į kaliuzę.

YES

Belieka tikėtis , kad STT ir Prokuratūra apgins viešąjį interesą, nes Plūkas yra nerodiklis. Eilinis kombinatorius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS