Teisme – paskutiniai liudijimai apie pragarišką Šilainių gaisrą | KaunoDiena.lt

TEISME – PASKUTINIAI LIUDIJIMAI APIE PRAGARIŠKĄ ŠILAINIŲ GAISRĄ

Ketvirtadienį teismo posėdyje apklausti paskutiniai du kaltinamieji kraupioje Šilainių gaisro byloje. Prieš teismą stojo vienas pagrindinių tragedijos veikėjų, kuriam gaisro metu tebuvo 17 metų.

Ketvirtadienį teismo posėdyje apklausti paskutiniai du kaltinamieji kraupioje Šilainių gaisro byloje. 

Prieš teismą stojo vienas pagrindinių tragedijos veikėjų, kuriam gaisro metu tebuvo 17 metų – Paulius Sasnauskas. Jis keletą posėdžių iš eilės vis rasdavo priežasčių savo parodymus teisme išsakyti kitą dieną.

Galiausiai stojęs prieš teismą jaunuolis į teisėjos, prokuroro, gynėjų klausimus dažniausiai atsakinėjo lakoniškai: “Nežinau. Buvai stipriai išgėręs“. Tiesa, degalinės ir parduotuvės kameromis užfiksuotoje filmuotoje medžiagoje į akis nekrenta, kad kuris nors iš jaunuolių būtų akivaizdžiai girtas. 

Tačiau P.Sasnauskas prisimena, kaip ėjo švęsti draugo gimtadienį į vėliau ugnies paženklintą daugiabutį Šilainiuose. Prisimena, kad nusipirko ir nusinešė brendžio butelį. Taip pat prisimena, kaip ėjo į lauką. Prisimena ir konfliktą, po kurio Lukas Buckus jį išvedė namo. 

Maždaug nuo šios vietos P.Sasnausko atmintis ėmė stipriai šlubuoti. Jis neprisimena, kaip grįžo namo. Negalėjo paaiškinti, kodėl jo brolis Martynas Sasnauskas sumanė grįžti į butą, kuriame ir toliau jaunimas šventė. 

P.Sasnauskas prisimena stabtelėjimą prie parduotuvės, tačiau už kelių minučių stabtelėjimą degalinėje, kurioje brolis į 5 litrų talpos bakelį prisipylė benzino, jau nepamena. 

Jis neprisimena ir medikų užfiksuoto jo rankų nudegimo. Kaltinamasis kategoriškai neigė, kad buvo nudegęs rankas, nors gydytojų išvadoje rašoma, kad "kai kurie sužalojimai tikėtini nuo aukštos temperatūros". „Tikėtina – dar nereiškia, kad tikrai“, – prokurorui atrėžė P.Sasnauskas. 

P.Sasnauskas teisme atsisakė duoti parodymus apie savo brolį, kuris nuo teisėsaugos pasislėpė tuoj pat po Šilainių gaisro tragedijos. M.Sasnauskas tebeieškomas. 

Teisme liudijo ir vienintelis nesuimtas kaltinamasis Šilainių gaisro byloje – L.Buckus. Tai jis girtą P.Sasnauską parvedė namo. L.Buckus nebuvo toks girtas, kaip draugas ir neneigė teisme ko nors neprisimenantis. Atvirkščiai, L.Buckus aiškino bandęs atkalbėti kompaniją grįžti į butą, kuriame vyko gimtadienis ir P.Sasnauskas buvo apkultas. 

L.Buckus neneigė matęs, kad imama talpa benzinui, tačiau tikino, kad jam pakako paaiškinimo, esą kažkam pritrūko degalų. Prie degančiu kalėjimu virtusio buto durų 7-ame aukšte L.Buckus nuėjo paskutinis iš kerštauti susirengusios kompanijos. Kai pamatė M.Sasnauską šliukštelint benzino, ėmė tekinas bėgti laiptais žemyn. 

„Aš negalvojau, kad gali taip pasielgti. Juk ten buvo ir jo pažįstamų“, – dėl M.Sasnausko sumanymo ir savo tuo metu kilusių minčių teisinosi L.Buckus.

Per gaisrą Šilainių daugiabutyje 2012 metų kovo 25 dieną vienas jaunuolis žuvo, kitas iki šiol prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio.

„Įvykio metu bute buvo 14 asmenų, iš kurių 9 ar 10 buvo per balkonus iššokę ar nukritę. Trys asmenys spėjo pabėgti per duris. Dviem asmenims nustatyti sunkūs kūno sužalojimai, keturiems – nesunkūs ir dviem – nežymūs. Vienas nukentėjusysis, kiek žinau, nevaldo kojų“, – sakė prokuroras Andrius Kiuršinas.

Kaip duodama parodymus teigė buto savininkė, nuo liepsnų suskeldėjo buto sienos, teko keisti elektros instaliaciją, langus, duris.

Bendrai gaisras suniokojo turto už 222 tūkst. 786 litus.

P.Diliūnui ir L.Buckui gresia laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos. P.Sasnauskui, kuris nusikaltimą atliko būdamas nepilnametis, gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS