Šilainių pragaro padariniai – ligotos aukos ir nebylys išpuolio organizatorius | KaunoDiena.lt

ŠILAINIŲ PRAGARO PADARINIAI – LIGOTOS AUKOS IR NEBYLYS IŠPUOLIO ORGANIZATORIUS

Pradėta nagrinėti po daugiau kaip ketverių metų slapstymosi iš Anglijos pargabento Martyno Sasnausko, laikomo didelį atgarsį sukėlusio Šilainių gaisro organizatoriumi, byla. Kol kas jis atsisako net pasakyti, ar pripažįsta savo kaltę. Tuo tarpu žuvusiojo brolis pareiškė, kad didins savo ieškinį.

Atsiliepė sveikatai

Kauno apygardos teismui vėl ėmusis šios šalį sukrėtusio gaisro bylos, paaiškėjo, kad, praėjus daugiau kaip penkeriems metams po tragedijos, dalis nukentėjusiųjų per ją jau nebegali dalyvauti šiame teismo procese dėl savo sveikatos. Kai kurie – ir dėl onkologinių ligų. O vienam, nebenorinčiam vėl prisiminti išgyvento košmaro, po kurio prireikė psichologo pagalbos, atstovaus advokatas.

Per laidotuves patyriau mikroinsultą, šiuo metu jau tris kartus esu gulėjęs ligoninėje dėl širdies problemų.

Sparčiai blogėjančia dėl patirtų išgyvenimų sveikata teismui skundėsi ir per šį gaisrą žuvusio 18-mečio Mindaugo Skruodžio brolis. „Per laidotuves patyriau mikroinsultą, šiuo metu jau tris kartus esu gulėjęs ligoninėje dėl širdies problemų“, - teigė šis jaunas vyras, prisimindamas, kaip jam tą naktį, mamos prašymu, teko važiuoti į Šilainius, kur brolis su draugu nuomojosi butą. Kažkas iš paskambinusiųjų jai išdrįso pasakyti tik, kad Mindaugui kažkas atsitiko.

Mamos paprašytas išsiaiškinti, kas įvyko, vyresnysis žuvusiojo brolis, neradęs jaunėlio įvykio vietoje, tąnakt dar ieškojo jo ligoninėse, į kurias buvo nuvežti kiti šio tragiškai pasibaigusio gimtadienio dalyviai. Galiausiai vėl grįžęs į gaisravietę, iš ugniagesių sužinojo, kad yra vienas žuvęs. Ir buvo įleistas į išdegusį butą, kuriame atpažino brolio palaikus.

„Dėl padarinių sveikatai mano ieškinys didės“, - pareiškė M.Skruodžio brolis, kuriam iš M.Sasnausko bendrininkų Kauno apygardos teismas jau priteisė 60 tūkst. litų moralinį atlygį, iš kurio jis portalui kauno.diena.lt teigė kol kas tegavęs labai mažą dalį.

Padėkos po penkių metų

Kita nukentėjusioji – buto, esančio po padegtuoju, gyventoja teismui teigė, kad po tos tragiškos nakties pradėjo mikčioti tuo metu nepilnametis buvęs neįgalus jos sūnus.

Iš daugiau kaip 20 nukentėjusiaisiais pripažintų šio devyniaaukščio gyventojų ar tragiškai pasibaigusio gimtadienio dalyvių į pirmadienio teismo posėdį pavyko prisišaukti vos keturis. Be jau minėtų atvyko dar du šio gimtadienio dalyviai, kuriems pavyko laimingai išsigelbėti – per jau minėtos liudytojos buto balkoną. Juos, kabančius ant degančio septintojo aukšto balkono turėklo, vidun įsitraukė šios moters vyras. Po posėdžio jie pareiškė moteriai, kad nori padėkoti šios sutuoktiniui už išgelbėtą gyvybę. „Anksčiau neturėjome galimybės“, - teigė jie. Moteris atsakė, kad turi atsiklausti vyro, kuris nėra linkęs labai dėl to reklamuotis.

Anot išgelbėtųjų, jie tragiškame gimtadienyje dalyvavo ne nuo pradžių. Ir ugnis ėmė siaubti butą, kuriame šis vyko, už 15-20 minučių po jų atvykimo. Savo 18-ąjį gimtadienį šventęs pokylio šeimininkas taip pat bandė gelbėtis kartu su jais išbėgęs į balkoną. Tačiau jam padėti nespėta – paslydęs jis nukrito iš septinto aukšto ir liko neįgalus – nebegali vaikščioti.

Dangstosi ir nekalba

27 metų M.Sasnauskas, kaip ir nuosprendį jau išgirdę jo bendrininkai, kaltinamas itin žiauriu nužudymu bei sunkiu dviejų žmonių sveikatos sutrikdymu dėl chuliganiškų paskatų kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu ir didelės vertės turto sugadinimu – suniokota 11 kaimyninių butų bei juose buvęs turtas.

Kaip jau rašyta, duoti parodymus ikiteisminio tyrimo metu M.Sasnauskas atsisakė. O teisme pareiškė, kad duos juos proceso pabaigoje. Tada išsakys ir savo poziciją dėl jam pareikšto kaltinimo. Tačiau šią jo poziciją išduoda elgesys - M.Sasnauskas slepia savo veidą nuo žiniasklaidos fotoobjektyvų ir bijo žiūrėti nukentėjusiųjų pusėn. Nors prisipažino, kad slapstydamasis Anglijoje, buvo Redinge, kuriame gyveno, atidaręs kavinę.

Šiuo metu Anglijoje gyvena ir dalis nukentėjusiųjų, kurių nepavyksta prisišaukti į M.Sasnausko teismą.

Liudyti jo teisme turės ir jau nuteisti bendrininkai, šiuo metu atliekantys skirtą bausmę. Kokiu būdu – ar nuotoliniu, ar bus atvežti į teismą, spręs bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija.

Kitas posėdis dėl prasidedančių atostogų numatytas tik spalį. M.Sasnausko bendrininkų teismas vyko apie metus.

Žiaurus kerštas

Kaip jau rašyta, šis sukrečiantis nusikaltimas buvo įvykdytas 2012 metų kovo 25-osios naktį.

Tąnakt į savo namus Sargėnuose grįžęs neblaivus jaunesnysis M.Sasnausko brolis Paulius, kuriam tada tebuvo 17 metų, pasiskundė 22-ejų vyresnėliui, taip pat girtavusiam su draugais, kad buvo sumuštas viename Baltų prospekto daugiabutyje, kuriame šventė gimtadienį.

Pasiėmęs tuščią penkių litrų bakelį, M.Sasnauskas su sugėrovais bei nuskriaustoju išsikvietė taksi ir pakeliui pas pastarojo skriaudikus dar užsuko į degalinę. Į netrukus liepsnojančiu pragaru virtusio Baltų prospekto 27-ojo namo 19-ojo buto, kuriame savo bendramokslio gimtadienį šventė keliolika Sargėnų Šv.Kazimiero vidurinės mokyklos aukštesniųjų klasių moksleivių, duris jie paskambino apie pusę trijų nakties. Jas atidarė kitas šio buto nuomininkas – anksčiau su tėvais Vilijampolėje gyvenęs M.Skruodis. P.Sasnauskui sušukus: „Šitas mane sumušė!“ ir bandant jam suduoti, vyresnysis keršytojo brolis apipylė M.Skruodį benzinu. O Paulius Diliūnas metė į jį uždegtą degtuką. Padegtasis dar sugebėjo nubėgti į vonią, bet ten, apsinuodijęs smalkėmis, žuvo.

Nuosprendžio nesušvelnino

Iš degančio koridoriaus ugnis žaibu persimetė į visą butą – jo sienos buvo iškaltos medinėmis lentelėmis.

Penkiems ugnies spąstuose atsidūrusiems gimtadienio dalyviams teko gelbėtis šokant iš septintojo aukšto. Vėliau dviem iš jų buvo diagnozuotas sunkus sveikatos sutrikdymas, trims – nesunkus.

Remiantis nukentėjusiaisiais pripažintų kaimynų ieškiniais, ugnis ir vanduo tąnakt sugadino turtą, kurio vertė – 222,7 tūkst. litų (64,5 tūkst. eurų).

Jau kitą rytą M.Sasnauskas dingo ir tik pernai balandį buvo sulaikytas, o lapkritį perduotas Lietuvai. O jo jaunesnysis brolis ir dar du bendrininkai 2014 metų spalio 3 dieną išgirdo Kauno apygardos teismo nuosprendį. 23-ejų P.Diliūnui buvo skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė. 20-mečiui P.Sasnauskui - pusaštuntų, nes nusikaltimo metu jis dar buvo nepilnametis. O 21-erių Lukui Buckui, konstatavus, kad jis tik padėjo broliams ir jo veiksmai buvo pasyvūs, - dvejų metų laisvės atėmimas, bausmės vykdymą atidedant tokiam pačiam laikotarpiui.

Nuteistųjų skundus 2015 metais išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas bausmių jiems nesušvelnino. Ir dar padidino neįgaliu likusio gimtadienio šeimininko ieškinį – nuo 41,5 tūkst. eurų iki 248 tūkst. eurų.

GALERIJA

  • Šilainių pragaro padariniai – ligotos aukos ir nebylys išpuolio organizatorius
  • Šilainių pragaro padariniai – ligotos aukos ir nebylys išpuolio organizatorius
  • Šilainių pragaro padariniai – ligotos aukos ir nebylys išpuolio organizatorius
  • Šilainių pragaro padariniai – ligotos aukos ir nebylys išpuolio organizatorius
  • Šilainių pragaro padariniai – ligotos aukos ir nebylys išpuolio organizatorius
  • Šilainių pragaro padariniai – ligotos aukos ir nebylys išpuolio organizatorius
  • Šilainių pragaro padariniai – ligotos aukos ir nebylys išpuolio organizatorius
  • Šilainių pragaro padariniai – ligotos aukos ir nebylys išpuolio organizatorius
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS