Integracijos į Europą siekianti Moldova praktinių žinių sėmėsi Lietuvoje | KaunoDiena.lt

INTEGRACIJOS Į EUROPĄ SIEKIANTI MOLDOVA PRAKTINIŲ ŽINIŲ SĖMĖSI LIETUVOJE

  • 0

Į Lietuvą savaitės vizitui atvykę Moldovos maisto saugos agentūros (ANSA) ekspertai aiškinosi kaip Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai kūrė ir įgyvendino Europos Sąjungos (ES) teisės aktus, kurie užtikrino teisinę bazę tiriant užkrečiamųjų ligų, tokių kaip afrikinis kiaulių maras ir paukščių gripas, protrūkius, įskaitant ir epidemiologinių tyrimų vykdymą, kuomet specialistai bando nustatyti užkrečiamosios ligos patekimo kelius, laiką ir kitas aplinkybes. ANSA atstovai taip pat lankėsi ūkiuose, praktiškai vertino sėkmingai veikiančias biosaugos priemones, sėmėsi žinių, kaip būtų galima perimti ir pritaikyti gerąją praktiką savo šalyje.

„Tikimės, kad jau pasiteisinusių šalių narių patirčių įsisavinimas labai padės Moldovos integracijos į ES procesų paspartinimui. Ypač naudinga buvo susipažinti su Lietuvoje vystomu bendradarbiavimu tarp skirtingų socialinių partnerių, kaip pavyzdžiui su ornitologų organizacijomis, siekiant suvaldyti paukščių gripo plitimą  bei tuo pačiu ieškant galimybių išsaugoti laukinių paukščių populiaciją. Labai laukta ir naudinga buvo praktinė patirtis. Puikų įspūdį paliko vidinės ir išorinės biosaugos priemonių įgyvendinimas kiaulių ūkyje, vykdomi ūkio personalo mokymai. Ieškosime galimybių tokias pat priemones įgyvendinti ir Moldovos kiaulių ūkiuose. Visos komandos vardu norime padėkoti VMVT kolegoms už pasidalintą patirtį, profesionalumą bei galimybę kreiptis iškilus bet kokiems klausimams.  Jau ne vienerius metus vykstantis abiejų institucijų bendradarbiavimas padėjo Moldovai atverti kelius į Europos Sąjungos rinkas termiškai apdorotai moldaviškai paukštienai ir kiaušinių produktams. Esame įsitikinę, kad ilgalaikis ir betarpiškas bendravimas atneš puikių rezultatų kuomet Moldovos valstybinė kontrolė bus tokio aukšto lygio kaip ir Lietuvoje“, – apie vizitą Lietuvoje pasakojo ANSA direktoriaus pavaduotojas Alexandru Manciu.

Pasak VMVT direktoriaus pavaduotojo Pauliaus Bušausko, Moldovos atstovai aktyviai domėjosi kaip yra vykdoma afrikinio kiaulių maro ir paukščių gripo stebėsena, kokios priemonės yra taikomos nustačius šių ligų protrūkius siekiant, kad liga neplistų į kitus ūkius. Pristatytas bendradarbiavimas su savivaldybėmis, mokslo institucijomis. ANSA atstovai taip pat lankėsi kiaulininkystės ir paukštininkystės ūkiuose, kuriuose buvo demonstruojami biologinio saugumo priemonių reikalavimai, papasakota kaip vyksta bendradarbiavimas tarp ūkio subjekto ir kontroliuojančios institucijos. Vizitas vyko ir Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, kuriame buvo pristatyti vykdomi tyrimai, darbo specifika.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS