Festivalį „Permainų muzika“ pradės žvaigždžių lietus | KaunoDiena.lt

FESTIVALĮ „PERMAINŲ MUZIKA“ PRADĖS ŽVAIGŽDŽIŲ LIETUS

  • 1

Klaipėdos koncertų salė, klasikinės muzikos programa atvėrusi 20-tąjį koncertinį sezoną, kviečia atsiverti pokyčiams šiuolaikinės muzikos festivalyje „Permainų muzika“. Vykstantis jau 19-ąjį kartą, jis klausytojams pristatys geriausius XX–XXI a. muzikos pavyzdžius ir moderniausias raiškos formas. Festivalio programa, aprėpianti platų šiuolaikinės kultūros kontekstą, rugsėjo 15 – spalio 6 dienomis skatins pažinti intriguojančias dabarties meno teritorijas ir patirti atradimo džiaugsmą.

Festivalį pradedančią programą „Žvaigždžių lietus I: Amerikos muzika“ šį penktadienį 18.30 val. su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru atliks tarptautinėse scenose pasirodanti lietuvaitė dirigentė Adrija Čepaitė. Pasak jos, „programa sutelkta į žymiųjų šio laikmečio amerikiečių kompozitorių muziką. Joje suskamba kontrastinga dabartis, o kartu ir raminanti vienovė“.

Tarp ryškiausių programos kūrinių – prestižinės Pulitzerio premijos laureato Davido Lango „The national anthems“ versijos premjera, sukurta specialiai festivaliui. Jo atlikimui prie orkestro prisijungs ir Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas Tomo Ambrozaičio. Publiką intriguos minimalizmo muzikos ikona laikomo Philipo Glasso Tirolio koncertas fortepijonui ir orkestrui, kurio solinę partiją skambins pianistė Indrė Baikštytė. Klaipėdos kamerinis orkestras žibės savo profesionalumu grieždamas orkestrinius opusus – Michaelo Gordono „Weather one“ ir Jessie Montgomery „Starburst“.

Tarptautinį pripažinimą pelniusių iš Lietuvos kilusių moterų dirigenčių nėra itin daug. Unikalus yra šios menininkės kelias, kurį galima apibūdinti, anot jos pačios, kaip „sielos piligrimystę“. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įgijusi choro dirigavimo magistro diplomą, A. Čepaitė išvyko į Austriją. Studijos aukšta muzikine kultūra garsėjančioje šalyje suteikė pagrindą jos karjeros pradžiai. Šiandien A. Čepaitė diriguoja Lietuvos orkestrams, taip pat bendradarbiauja su įvairiais užsienio kolektyvais: Sofijos nacionaliniu simfoniniu (Bulgarija), Manheimo kameriniu (Vokietija), Nordwestdeutsche Philharmonie (Vokietija) ir kitais orkestrais.

Dirigentės pasirodymus Lietuvos publikai visada gaubia savita aura. Būdinga, kad jos kuriamose koncertinėse programose muzika išskamba kartu su intensyvia dramaturgine mintimi. Tai pajusime ir su Klaipėdos kameriniu orkestru rengiamoje programoje, kurią A. Čepaitė apibūdino taip: „Šalia genialaus Ph. Glasso Tirolio koncerto ir jo muzikinės kalbos, turinčios galią iškviesti meditacinę būseną, lakoniškumu žėri jaunatviškas J. Montgomery „Starburst“ / „Žvaigždžių sprogimas“. Savo tobula segmentine konstrukcija M. Gordono „Weather one“ / „Oras I“ tiesiog įtraukia į muzikos pulsą, į kelis vaizdinius tuo pačiu metu.

Naujojo pasaulio skambesio vainikas – D. Lango „The national anthems“ / „Nacionaliniai himnai“ chorui ir styginių orkestrui premjera. Himnuose alsuoja laisvės dvasia, jautriai emocionalus žodis ir kukli muzikos didybė.“

Pianistė I. Baikštytė, aktyvi šiuolaikinės muzikos interpretuotoja ir entuziastė, teigė: „Nors ir atvirai minimalistinė, Ph. Glasso muzika man visuomet skamba labai šiltai, šiek tiek nostalgiškai, kartais romantiškai... Joje girdžiu daugybę spalvų, pojūčių, įsisuku į greitai besikeičiančias nuotaikas. Ir Tirolio koncertas yra vienas ryškesnių to pavyzdžių. Labai laukiu artėjančių repeticijų ir koncerto – manau tiek mes, atlikėjai, tiek klausytojai turėsime didelį malonumą.“

Kompozitorius D. Langas rašė: „Labai džiaugiuosi dėl mano kūrinio „The national anthems“ orkestrinės versijos pasaulinės premjeros Klaipėdoje ir apgailestauju, kad negalėsiu jos išgirsti. Su Klaipėdos kameriniu orkestru bendradarbiauju ilgai ir laimingai, esu labai dėkingas už nuolatinę paramą mano kūrybai. Aš netgi buvau nuvykęs į Klaipėdą išgirsti, kaip jie groja gyvai! Man tai buvo didžiulė patirtis ne tik todėl, kad koncertai pavyko, bet ir todėl, kad mano senelis gimė Gargžduose, kuriuos aplankiau ten būdamas. Mano močiutė gimė Šilalėje, kurią aplankysiu, kai atvyksiu kitą kartą. O mano kūrinys „The national anthems“ yra apie tai, kokie mes visi esame trapūs, kaip lengvai galima atimti iš mūsų laisvę. Tai rimtas kūrinys, deja, labai savalaikis, bet su vilties žiburiu pabaigoje. Tikėkimės, kad ją pasieksime visi kartu ir taikiai.“

Beje, kompozitoriai D. Langas, ir M. Gordonas yra garsaus JAV ansamblio „Bang on a Can“, koncertavusio „Permainų muzikoje“ 2017 metais, įkūrėjai. Tąkart nulijęs gausus Amerikos muzikos žvaigždžių lietus šių metų festivalyje virs tikra liūtimi, suteiksiančia gaivius ir žadinančius potyrius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Čepaitei slėptis

Kai dalyvauja tokie “dirigentai”, viskas aišku, kokio lygio bus festivalis. Net nevertas dėmesio!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS