Miestą nukabinės atminimo lentomis? | KaunoDiena.lt

MIESTĄ NUKABINĖS ATMINIMO LENTOMIS?

Uostamiestyje memorialine lenta planuojama įamžinti dar vieno žmogaus atminimą. Šįkart ji turėtų atsirasti ant Vytauto Didžiojo gimnazijos fasado. Šiemet mieste jau pakabintos kelios garsių žmonių atminimą menančios lentos ir tai dar ne pabaiga.

Uostamiestyje memorialine lenta planuojama įamžinti dar vieno žmogaus atminimą. Šįkart ji turėtų atsirasti ant Vytauto Didžiojo gimnazijos fasado. Šiemet mieste jau pakabintos kelios garsių žmonių atminimą menančios lentos ir tai dar ne pabaiga.

Įamžinimui pritarė

Šią savaitę posėdžiavę Finansų ir ekonomikos komiteto nariai pritarė siūlymui ant Vytauto Didžiojo gimnazijos pakabinti Romualdo Igno Bloškio (1936–2013) atminimą įamžinančią lentą.

Tiesa, pritarta buvo tik per plauką, mat už tai balsavo ir komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius, kurio balsas buvo lemiamas.

R.Bloškio atminimą įamžinti siūloma todėl, kad jis ilgus metus vadovavo gimnazijai, buvo LR Seimo, jo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys, uostamiesčio savivaldybės tarybos narys.

Pirmiau – tvarkinga mokykla

Nors šio asmens įamžinimui pritarė Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų komisija, to prašė pati gimnazija bei Klaipėdos savivaldybės tarybos narė Lilija Petraitienė, komiteto nariai abejojo, ar toks veiksmas būtinas.

Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas dvejojo, ar verta ant prastai atrodančio gimnazijos fasado kabinti atminimo lentą. Jam pritarė ir vicemerė Judita Simonavičiūtė.

"Jeigu R.Bloškio atminimą įamžinčiau, tai tik gražioje ir tvarkingoje mokykloje", – nuomonę išsakė J.Simonavičiūtė.

Suabejojo nuopelnais

Kilus diskusijai, imta svarstyti ir tai, ar minėta personalija apskritai tinkama įamžinti.

Uostamiesčio savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorės Nijolės Laužikienės teigimu, komisijos narių nuomonės svarstant šį klausimą išsiskyrė.

"Pagrindinis argumentas, kodėl nuomonės išsiskyrė, yra tai, kad būtų sukurtas precedentas įamžinti ilgai dirbančio žmogaus atminimą. Mes turime ne vieną ilgametį direktorių", – pastebėjo N.Laužikienė.

Galutinį žodį dar turės tarti Klaipėdos savivaldybės taryba, tačiau jau dabar neabejojama, kad šis klausimas bus plačiai diskutuojamas.

"Tai bus labai delikati diskusija", – tarstelėjo A.Šulcas.

Sukūrė tipinę lentą

Planai įamžinti R.Bloškio atminimą – ne pirmieji. Šiemet buvo nuspręsta net kelis namus "papuošti" įvairių žmonių atminimą įamžinančiomis lentelėmis.

Savivaldybė netgi užsakė ir buvo sukurtas tipinės lentos pavyzdys, kuris ir naudojamas kaskart įamžinant iškilųjį asmenį.

"Pirmą kartą šiais metais mes gavome rekordiškai daug lėšų būtent atminimui įamžinti. Dar pernai buvo organizuotas tipinės lentos konkursas, atrinktas gamintojas. Dabar paraleliai vyksta keli procesai – personalijų svarstymas, jų atsiradimo įteisinimas bei pačių lentų gaminimas", – teigė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Tokia tipinė lenta uostamiesčio savivaldybės kišenę paplonina iki 980 eurų.

Aktyvesni iniciatoriai

Kelią finišo link skinasi ne tik planai įamžinti R.Bloškio atminimą. Anot Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiojo specialisto Vido Pakalniškio, šiuo metu jau gaminama rašytojo, ilgamečio Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininko Rimanto Černiausko atminimą įamžinsianti lenta. Rengiamasi apsispręsti ir dėl Ievos Simonaitytės.

"Pagaliau iniciatoriai tiesiog siūlo atminimą įamžinti savivaldybės lėšomis, kai iš savo pinigų jie jau yra įamžinę vieno ar kito asmens atminimą ir dabar mato būtinybę išsaugoti kitų atminimą, tačiau tokios išlaidos – jiems per didelė našta", – teigė V.Pakalniškis.

Šiemet – šeši

Pašnekovo teigimu, iki šių metų pabaigos tikimasi, kad mieste bus pakabintos šešios atminimo lentos.

Nuo metų pradžios savivaldybės lėšomis bus įamžintas žymaus sionizmo veikėjo, Izraelio vėliavos ir valiutos pavadinimo autoriaus Dovydo Volfsono, žydų gelbėtojo Antano Kalvaičio, žurnalisto ir teisininko Rudolfo Volsonoko, Lietuvos politikos bei visuomenės veikėjo, tarpukario Lietuvos premjero Ernesto Galvanausko, poeto bei pedagogo Pauliaus Drevinio atminimas.

Iniciatorių lėšomis atminimo lenta jau pakabinta ir diplomatui, Lietuvos generaliniam konsului Klaipėdoje 1939–1940 metais, ir pirmajam Klaipėdos jūrų uosto kapitonui Liudvikui Stulpinui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

As

Buves komunistas, nieko gero nepadares nei mokyklai , nei svietimui. Aisku reikia "isiamzinti" ,juk svietimo skyriuje tebesedi taip Pat buve komunistai',nepaprastai "orginalu"

Vytautas

Tik reikia pradeti.Eiline mokykla,eilinis direktoriavimas.Zodziu,kuo daugiau direktoriauta,tuo daugiau tikimybiu isiamzinti.Kaip dabar devalvuoti diplomai,panasu,pradesime devalvuoti ir nuopelnus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS