Naujųjų Klaipėdos kapinių vietos paieškos taps politinių žaidimų įrankiu? | KaunoDiena.lt

NAUJŲJŲ KLAIPĖDOS KAPINIŲ VIETOS PAIEŠKOS TAPS POLITINIŲ ŽAIDIMŲ ĮRANKIU?

Neatmetama, kad užsitęsusios naujųjų Klaipėdos kapinių vietos paieškos gali tapti politinių žaidimų įrankiu prasidėjusioje savivaldos rinkimų kampanijoje. Uostamiesčio savivaldybės atstovams atlikus visus "namų darbus" ieškant potencialios Klaipėdos kapinių vietos, dabar laukiama tiek miesto, tiek ir rajono politikų sprendimo itin svarbiu klausimu.

Derybos su kaimynais

Naujųjų miesto kapinių vieta yra aktualus klausimas miestiečiams, jis gvildenamas dar nuo 2018-ųjų.

Per tą laiką jau atliktas svarbus darbas – parengta galimybių studija, nors viskas vyko ir ne itin lengvai.

Galimybių studijos rengėjai apsistojo prie trijų potencialių vietų Klaipėdos rajone – Glaudėnų, Vitinių arba Vytaučių kaimuose, kur būtų galima įrengti naujas uostamiesčio kapines.

Jei miestui artimiausiu metu pavyktų susitarti su kaimyninės savivaldybės atstovais dėl vienos konkrečios teritorijos perleidimo kapinių įrengimui, naujosios kapinės galėtų pradėti funkcionuoti nuo 2028 m.

Kadangi visos potencialios būsimų kapinių vietos, taip pat ir Glaudėnai, yra ne Klaipėdos teritorija, o rajono, miestas bet kuriuo atveju turėjo kalbėtis su kaimynais.

Teisiškai ten, bent jau Glaudėnuose, uostamiestis galėtų kad ir dabar supirkinėti žemes ir steigti kapines, nes Klaipėdos rajono bendrasis planas leidžia tai daryti.

"Bet mes, eidami į svetimą kiemą, turėtume elgtis draugiškai, nelaužyti spynų ar per tvorą lipti. Todėl ir bandome susišnekėti. Tad šios naujos galimybių studijos parengimas ir buvo toks gestas. Išklausėme rajono politikų pastabas, į jas atsižvelgėme", – tikino Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Kastytis Macijauskas.

Kitose dviejose potencialiose Klaipėdos kapinių vietose – Vitiniuose ir Vytaučiuose – yra žemės ūkio paskirties sklypai, ten jau šis Bendrojo plano reikalavimas negalioja ir būtų privalomas Klaipėdos rajono tarybos palaiminimas.

Kaimynų pozicija – palanki

Teigiama, kad Klaipėdos savivaldybės administracija padarė, ką galėjo, dabar bereikia politinio sprendimo dėl naujosios Klaipėdos kapinių vietos užmiestyje.

Šiuo metu laukiama Klaipėdos rajono tarybos narių pritarimo dėl vienos iš trijų potencialių naujų uostamiesčio kapinių vietos, nes toks buvo jų pageidavimas.

Dienraščio duomenimis, Klaipėdos rajonas į tai pažvelgė geranoriškai.

Šiam klausimui spręsti yra sudaryta tarybos komisija, Klaipėdoje – kol kas ne.

Klaipėdiečių teigimu, būtų apmaudu, jei siauri politiniai interesai nulemtų viską ne žmonių naudai.

Derybos: šią vasarą uostamiesčio savivaldybės atstovai ne kartą važiavo į susitikimus su Klaipėdos rajono gyventojais, kurių kaimynystėje ieško galimybių įrengti naujas miesto kapines. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Atsižvelgė į pastabas

Vieta kapinėms Glaudėnuose būtų pati optimaliausia miestiečiams.

Vitinių kaimas yra už kilometro į rytus nuo Kretingalės, Vytaučiai – vakarinėje Klaipėdos rajono dalyje, už kilometro į šiaurę nuo Plikių miestelio, o Glaudėnai yra arčiausiai miesto – į rytus, vos kilometro atstumu nuo Klaipėdos šiaurinės ribos.

Galiausiai politikams teks pasirinkti vieną kapinių vietą, atsižvelgiant į plėtros galimybes, socialinius, ekonominius ir aplinkosauginius aspektus.

Galimybių studijos rengėjai optimaliausia investicijų poreikiu taip pat išskyrė 78 ha teritoriją Glaudėnų kaime – arčiausiai miesto.

Taip pat dėl nesudėtingo patekimo viešuoju transportu, trumpiausio privažiavimo kelio įrengimo, minimalaus kapinių sanitarinės apsaugos zonos apželdinimo, minimalaus žemės darbų teritorijoje poreikio, nesudėtingo inžinerijos privedimo.

Ši galimybių studija dėl potencialios kapinių kaimynystės dar vasaros pradžioje buvo pristatyta susitikimuose su Kretingalės ir Sendvario seniūnijų bendruomenėmis.

Bendruomenės išsakė savo nuomonę dėl galimos kapinių plėtros, teikė pastabas ir pasiūlymus, į kuriuos, anot studijos rengėjų, buvo atsižvelgta pataisytame dokumento variante.

Glaudėnų pliusai ir minusai

Glaudėnuose esanti teritorija, kur galėtų būti įrengtos kapines, šiuo metu yra apleista ir nenaudojama.

O dėl galiojančių sanitarinių apsaugos zonų ten negalima gyvenamoji statyba ar žemės ūkio plėtra.

Be to, teritorija yra arti Klaipėdos ir lengvai pasiekiama, nėra reikalingas naujas kelias, yra atvesta visa reikalinga inžinerinė infrastruktūra.

Aplinkinėje teritorijoje nėra nuolatinių gyventojų, išskyrus kolektyvinius sodus, tačiau, anot galimybių studijos rengėjų, nebuvo argumentuoto gyventojų prieštaravimo kapinių plėtrai.

Dokumente yra nurodytos ir silpnosios šios teritorijos pasirinkimo vietos – ateityje būtų reikalingas viadukas arba tunelis, kad sujungtų abi Palangos plento puses iki teritorijos.

Glaudėnuose teritorija gal ir ne pati pigiausia, bet miestiečiams būtų pati patogiausia.

Teritorija yra per didelė kapinių plėtrai, galima vystyti tik 40 ha, kraštinėje teritorijos dalyje aukštai yra gruntiniai vandenys, o šalia teritorijos kuriasi komercinės įmonės, prognozuojamas ir neigiamas psichoemocinis vertinimas dėl šalia buvusio sąvartyno.

Preliminari Glaudėnų teritorijos vertė – 0,75–3,5 mln. eurų. Atstumas nuo miesto centro – apie 10 km.

Tačiau susisiekimui reikėtų nutiesti apie pusę kilometro kelio patekimui į sklypą nuo Palangos plento, preliminari kaina būtų maždaug 500 tūkst. eurų.

Pabrėžiama, kad jau yra autobusų maršrutas, tad iš Klaipėdos patekimas į naujas kapines būtų nesudėtingas.

Vitinių ir Vytaučių pasirinkimas būtų ne toks patrauklus kaip Glaudėnų.

"Sunku pasakyti, kuri iš šių trijų vietų bus pasirinkta. Glaudėnuose teritorija gal ir ne pati pigiausia, bet miestiečiams būtų pati patogiausia. Antras dalykas, prasmingai būtų panaudota teritorija, kuri dabar pusiau merdinti, juk jos niekam daugiau negalima panaudoti, o kapinių paskirčiai ji būtų labai tinkama", – įsitikinęs K. Macijauskas.

Kastytis Macijauskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Mažo akmenėlio veiksnys

Jei Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybių administracijos ir politikai dėl naujų uostamiesčio kapinių steigimo susitartų per 1–3 mėnesius, detaliojo plano su sąnaudų ir naudos analize parengimas truktų iki pusantrų metų.

Dar maždaug dvejų metų prireiktų žemės įsigijimui ir pirkimui, po to dar pusantrų užtruktų teritorijos paėmimas visuomenės poreikiams.

Kas galėtų sutrukdyti šiems planams? Bet kas. Pasitaiko, kad mažas akmenėlis didelį vežimą apverčia.

Jei tolesnės viešųjų pirkimų procedūros vyks sklandžiai, planuojama, kad konkurso laimėtojas teritoriją ir visą reikalingą infrastruktūrą kapinių veikimui įrengtų ir kartu su privažiavimo keliais statybas užbaigtų iki 2028 m. vidurio.

"Kas galėtų sutrukdyti šiems planams? Bet kas. Pasitaiko, kad mažas akmenėlis didelį vežimą apverčia. Šiuo metu būsimi rinkimai gali sutrukdyti, nes, panašu, kad kapinių tema nepatogi niekam. Sakykime, klausimas įstrigtų ir mums neperleistų niekas jokios teritorijos kapinėms, tai, kai baigtųsi laidojimo vietos uostamiesčio kapinėse, Klaipėdos gyventojai tiesiog bus laidojami aplinkinėse savivaldybėse", – kalbėjo K. Macijauskas.

Pavyzdžiui, per šiuos metus buvo deramasi ir su Kretingos rajono savivaldybe, kuri Petrikaičiuose turi 20 ha žemės rezervą kapinėms.

Klaipėdiečiai esą siūlė ten įrengti bendras kapines už miesto pinigus, įteisinant tai kaip regioninį projektą.

Kretingiškiai tuokart nesutiko, tačiau esą tai ne visai toliaregiškas sprendimas, nes Klaipėdos gyventojai, pasibaigus laidojimo vietoms, bet kuriuo atveju ieškos arčiausios vietos, kur galėtų palaidoti artimuosius.

Neatmetama, kad tai būtų ir tos pačios Kretingos kapinės, nes to įstatymai nedraudžia.

Vietų sparčiai mažėja

Veikiančiose Klaipėdos miesto kapinėse sparčiai mažėjant plotams, jų pakaks gal tik artimiausiems penkeriems metams.

Jei būtų įrengti kolumbariumai, kad ir pastačius tam pritaikytas kapinių tvoras, vietų užtektų ilgesniam laikui.

Nepaisant to, imtasi ieškoti teritorijos naujoms Klaipėdos kapinėms.

Veikiančių Lėbartų kapinių plotas yra per 60 ha, ten palaidota 75 410 žmonių, Joniškės kapinės užima beveik 14 ha, ten palaidota 23 386 žmonės, Senosios miesto kapinės Skulptūrų parke yra neveikiančios, jos užima 10,5 ha plotą.

Vieno kapo dydis veikiančiose kapinėse yra 3,75 kv. m, šeimos kapavietės plotas – 7 kv. m (2,8 x 2,5 kv. m).

Pernai Klaipėdoje registruota 2 315 mirčių.

"Laidotis dabar visi gali bet kurios savivaldybės teritorijoje. Tik miestas norėtų tvarkingai įrengti naujas kapines, investuoti, suprasdamas, kad ten daugiausia bus laidojami klaipėdiečiai, nes jų skaičius yra pats didžiausias. Bet apskritai tai bus regioninis projektas, nes tose kapinėse juk laidosis ir kitų rajonų gyventojai, kas šiuo metu ir taip vyksta", – kalbėjo K. Macijauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Klaustukininkai, gandus aprašote???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS