Dainų šventės šimtmetis: žygis, atminties ženklas Vingio parke, R. Bartkaus instaliacija | KaunoDiena.lt

DAINŲ ŠVENTĖS ŠIMTMETIS: ŽYGIS, ATMINTIES ŽENKLAS VINGIO PARKE, R. BARTKAUS INSTALIACIJA

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Dainų šventės šimtmečio minėjimo planą – 2024 metais bus surengtas žygis per Lietuvą, Vingio parke Vilniuje atsiras atminties ženklas, o menininkas Ray Bartkus sukurs kilnojamą instaliaciją „Dainų šventės sodai“.

Kaip numatyta Ministrų kabineto patvirtintame plane, ateinančiais metais taip pat bus įgyvendintas bendruomeninis projektas „Dainų šventės 100-mečio giria“, organizuoti išlydėtuves į Dainų šventę regionuose, kolektyvų koncertus, festivalius, surengti regionines šventes.

Plane numatyta išleisti Dariaus Krasausko knygą „Nežinomi dainų šventės faktai, parengti dainų švenčių tradicijos pažinimui skirtas edukacines programas moksleiviams.

Taip pat bus parengta ir eksponuojama kilnojamoji fotografijų ir kitos ikonografinės medžiagos paroda „Dainų šventės 100-mečio takas“, išleista vinilinė plokštelė „1924 m. Dainų diena“, Dainų šventės 100-mečiui skirti apyvartinių monetų ir pašto ženklų rinkiniai.

Iš viso plane numatyta kelios dešimtys skirtingų veiklų.

Šimtmetį mininti Lietuvos dainų šventė „Kad giria žaliuotų“ bus surengta birželio 29–liepos 6 dienomis.

„Dainų šventės metų minėjimo plano veiklomis, jame numatytais renginiais siekiame atskleisti šios tradicijos tęstinumo ir gyvybingumo svarbą, suburti įvairių sričių ir kartų meno kolektyvus, ugdyti visuomenės kūrybines galias, skatinti Lietuvos gyventojų ir pasaulio lietuvių įsitraukimą puoselėjant dainų švenčių tradiciją, stiprinti pasididžiavimą savo kultūra, valstybe“, – pranešime sako kultūros viceministras Albinas Vilčinskas.

Dainų šventės metų minėjimo 2024 metais planą parengė Kultūros ministerija kartu su Lietuvos nacionaliniu kultūros centru.

Į šventės perklausas užsiregistravo per 39 tūkst. dalyvių, pusė iš jų – vaikai. Sąraše yra ir pasaulio lietuvių. Jų šiemet sulaukta žymiai daugiau nei praėjusioje Dainų šventėje – per 2 tūkst. dalyvių iš JAV, Lenkijos, Kanados, Jungtinės Karalystės ir kitų šalių – iš viso 21 valstybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Antanas.

Mano mama dalyvavo pirmoje Dainų šventėje. Buvo jai tuomet 14 metų, vyko su Parapijos vaikų choru. Vaikai sudainavo dvi dainas. Už tai buvo paskatinti (suprantama, tėvų lėšomis) ekskursija į Merkinę, kurioje, nuo pilies kalno jiems parodė : "O štai ten - jau Lenkija". Kelionė vyko dviem vežimais ir su nakvyne. BŪtent ten jinai išmoko dainą "Giedu dainelę, savo giesmelę ... ...Kalnai ant kalnų ...", kurią mums dainuodavo tremtyje Sibire.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS