Įdomiausi keltuvai Čekijoje | KaunoDiena.lt

ĮDOMIAUSI KELTUVAI ČEKIJOJE

  • 0

Lietuva negali pasidžiaugti keleivinių funikulierių ir kabamųjų lynų kelių keltuvų gausa: yra veikiantys trys funikulieriai ir vienas kabamųjų lynų keltuvas. Čekijoje keltuvų galima rasti ne tik kalnuose, bet ir pačiose netikėčiausiose vietose.

Rekordininkas

Prahos zoologijos sodo krėslinis keltuvas, pastatytas 1970 m., garsėja keliais rekordais: tai lėčiausias ir trumpiausias keltuvas Čekijoje (110 m ilgio). Vaikų mėgstamas keltuvas jungia žemumos gorilų paviljoną ir Prževalskio arklių aptvarą. Keltuvo pajėgumas – 720 žmonių per valandą, kelionė trunka dvi minutes.

T. Adameco, P. Hamerniko nuotr.

Senolis

Prahos funikulierius į Petržino kalvą – seniausias Čekijoje. Jis buvo atidarytas 1891 m. ir veikė iki Pirmojo pasaulinio karo. Funikulierius buvo atkurtas tik 1932 m., vėliau papildytas elektrine pavara. 1965 m. Petržine nuošliaužos sunaikino funikulieriaus bėgius. Po 20 metų (1985 m.) jie buvo rekonstruoti, o funikulierius buvo įtrauktas į viešojo transporto sistemą. Jau keletą metų jis yra vienas populiariausių lankytinų vietų Prahoje: 2022 m. juo keliavo 1,7 mln. žmonių.

P. Hejnso nuotr.

Ilgiausi

Ilgiausias keltuvas be atraminių stulpų Čekijoje yra Ūstyje prie Labės. Jis jungia prekybos centrą su Vetrušės pilimi. Dviejų lynų kelio ilgis yra 330 m. Dvi kabinos, kuriose telpa 15 žmonių, šį atstumą įveikia per dvi minutes. Ilgiausias keltuvas be tarpinės stoties Čekijoje –  dvivietis keltuvas, vedantis iš Krupkų centro į viršūnę „Komari vižka“  Rūdinių kalnų rytuose. Netoli viršutinės stoties yra restoranas su panoraminiu vaizdu. Keltuvas atidarytas 1952 m., tai antras seniausias keltuvas Čekijoje po keltuvo į Snežką. Jo ilgis – 2 348 m, o aukštis – 480 m. Kelionė į vieną pusę trunka 15,5 minutės, galima vežti ir dviračius. Jei geros oro sąlygos, nuo apžvalgos aikštelės matyti Krkonošės kalnai. Ilgiausias keltuvas Čekijoje yra „Černohorsky express“ į 2 303 m aukšio Černą Horą Krkonošės kalnuose (žr. nuotr.), o trumpiausias – keltuvas, vedantis nuo įėjimo į Punkvos urvus iki apžvalgos taško virš Macochos bedugnės. Jis yra 249 m ilgio ir 140 m aukščio, todėl tai ir stačiausias keltuvas Čekijoje.

Czechtourism.com nuotr.

Daugiausia

Uolėti kalnagūbriai, pasakiški kraštovaizdžiai, miškingi ir akmenuoti slėniai, vaizdingi takai, kriokliai, kalnų pievos – taip atrodo aukščiausi Čekijos kalnai – Krkonošė. Populiarus Krkonošės slidinėjimo kurortas Špindlerūv Mlynas gali pasigirti didžiausia keltuvų koncentracija Čekijoje. Čia yra trys keturviečiai keltuvai, vienas dvivietis ir naujausias trivietis, pradėjės veikti 2005 m. Kalnų slidinėjimas Krkonošės kalnuose pasižymi senomis tradicijomis. Jau 1920 m. Špindlerūv Mlyno meras Vilhelmas Piekas pastatė pirmąjį elektrinį keltuvą, o 1947 m. pirmasis keltuvas buvo pastatytas iš Šv. Petro į Planą. „Špindl“, kaip sako vietiniai, yra vienas lankomiausių Čekijos kurortų.

Czechtourism.com nuotr.

GALERIJA

  • Įdomiausi keltuvai Čekijoje
  • Įdomiausi keltuvai Čekijoje
  • Įdomiausi keltuvai Čekijoje
  • Įdomiausi keltuvai Čekijoje
  • Įdomiausi keltuvai Čekijoje
  • Įdomiausi keltuvai Čekijoje
  • Įdomiausi keltuvai Čekijoje
  • Įdomiausi keltuvai Čekijoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS