Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą | KaunoDiena.lt

NAUJA M. STARKAUS AVANTIŪRA: RENOVAVUS SODYBĄ, BELIKS KELTI PUOTĄ

"Būna, per vieną dieną statybų aikštelėje nuotaika keičiasi po kelis kartus – nuo euforijos iki nusivylimo yra kartais vos viena minutė", – prisipažįsta į renovacijos darbus įnikęs keliautojas, žurnalistas, laidų ir projektų vedėjas Martynas Starkus. Kaimo gyvenimas ir statybos jam – nauja zona, o visi išgyvenimai ir nuotykiai atgyja TV3 laidoje "Starkus stato".

Žmonos patarimai

M.Starkus šįkart žiūrovams siūlo stebėti jo kelią Lietuvoje. Pati kelionė vyksta tik jo pamiltoje sodyboje.

Viena aišku – tai nebus tik dar viena statybų laida, o save šmaikščiai vadindamas jaunuoju meistreliu, tačiau kartu – ir užkietėjusiu miestiečiu, M.Starkus tiek laidoje, tiek ir dienoraščiuose "Starkus stato" su jam būdinga ironija atvirai pasakoja, kaip miestietis bando atrasti savo vietą kaime.

Idėją, kad ši netikėta avantiūra turėtų virsti televizijos projektu, M.Starkui pasiūlė jo žmona Kotryna. Jis pats gyvenime veikė daug dalykų, pradedant žurnalistika, įvairiausio plauko projektais, baigiant kelionių dienoraščiais ar sporto laidų komentavimu, tačiau statybų srityje prisipažįsta esąs naujokas. "Nieko nežinojau prieš pusmetį. Nuo dokumentų tvarkymo iki pamatų klojimo – viskas buvo nauja. Bet juk pradžia visiems visur būna tokia, tad nieko ypatingo", – sako jis.

Seną sodybą M.Starkui parodė kolega, draugas ir daugybės gyvenimo projektų bendrakeleivis Vytaras Radzevičius, mat pats gyvena netoliese. "Nors aš visai neieškojau. Tiesiog buvome netoliese. Senas namas, griūvantis tvartas. Bet… štai – aš jau čia", – pasakoja sodyba galiausiai susiviliojęs M.Starkus.

Pirmojoje laidoje jis neretai rėmėsi žmonos Kotrynos patarimais. Atėjęs į statybinių prekių parduotuvę juokėsi, kad tikriausiai keista girdėti vyrą šioje vietoje sakantį frazę: "Man žmona sakė, kad…"

Tačiau jo žmona įsitikinusi, kad statybos jau seniai nebėra vien tik vyrų darbas: "Priešingai – moterys procesą kartais net pagreitina. Vis sakydavau Martynui, kad jei tik reikia kažkokį darbą padaryti sparčiau, tegul pas statybininkus leidžia mane – aš, kaip moteris, išsiverksiu ir išsireikalausiu (juokiasi). Manau, kad iš tiesų vyrai ir moterys statybose puikiai dera. Tai dviejų skirtingų polių reikalas."

Pradžia yra paini. Daug posūkių, kelių, kol tas vienas atsiranda. Bet ir tas ne toks tiesus.

Trys damos

Dukreles ir žmoną M.Starkus švelniai praminė savo trimis damomis. Ne statybos ar patogumai, o būtent kameros Kotrynai tapo didžiausiu iššūkiu.

Anot moters, M.Starkus prie kamerų pripratęs, o vaikai taip pat į viską žvelgia tarsi į smagų nuotykį.

"Joms svarbiausia įsitikinti, ar ryte dar nėra operatoriaus, ir į lauką galima išeiti su pižama (juokiasi). O man, kaip moteriai, sudėtingiau. Reikėjo su savimi susitarti, kad esame kaime, ir čia nebus nei jokių makiažų, nei šukuosenų, nei stilistų. Tai tikras gyvenimas, tikras kaimas, kuriame ne visuomet yra vandens, o ir kosmetika nereikalinga. Tačiau kuo toliau, tuo labiau į tai numojau ranka. Dabar netgi esu labai patenkinta šia patirtimi – žinau, kad ir man pačiai tai išėjo į naudą", – šypsosi ji.

Planai keičiasi

Seną namą sodybos teritorijoje teko nugriauti, nes vargiai įmanoma buvo jame gyventi – sienos supelijusios ir kitų problemų nestigo.

M.Starkus sako, kad tokio tipo statybos – kūrybos procesas. "Tu turi viziją. Ji keičiasi, reaguoja į aplinką, faktus, realybę. Jausmai kinta, būna, per vieną dieną statybų aikštelėje nuotaikos keičiasi po kelis kartus, nuo euforijos iki nusivylimo yra kartais vos viena minutė", – atvirauja jis.

Planai "Starkus stato" projekto pradžioje keitėsi dažniau. "Paskui jau atsiranda ritmas, tikslas, gali aiškiau numatyti, kas bus. Pradžia yra paini. Daug posūkių, kelių, kol tas vienas atsiranda. Bet ir tas ne toks tiesus", – sako jis.

M.Starkus neslepia, kad iš vėžių išmušusių posūkių tikrai buvo, tačiau jis renkasi palikti intrigą ir nedetalizuoja – kaip pats sako, viską TV3 žiūrovai patys pamatys.

Pamokų irgi buvo daug. "Aš vis dar mokausi. Vis dar sužinau dalykų, kurie iki šiol buvo visiškai nežinomi. Namo statyba yra didelis darbas, daug žinių reikia. Todėl čia yra visas atradimų poligonas", – tikina jis.

"Dar palaukite, vyksta procesas, bus dar reikalų. Čia dirba nemažai žmonių, kurie labai padeda. Žmonės yra geriausia, kas nutinka tokiuose projektuose. Naujos pažintys", – priduria M.Starkus.

Buhalterinis chaosas

Kad galėtų atsakyti į klausimą, kaip protingai sutaupyti atliekant renovacijos darbus, M.Starkus sako pirmiausia turintis pabaigti statybas ir paskaičiuoti.

"Kol kas yra buhalterinis chaosas, kai atrodo, kad viskas, nebeužteks. Reikia stabdyti. Bet vis kažkaip pratempiame, tai vis dar vyksta", – prisipažįsta pašnekovas.

Sodybos atgimimo procesas – nelengvas. Kartais aplanko mintys, kurių galų aš tai darau. "Būna sunku. Bet optimizmas dar laimi. Bent jau drąsiai galiu sakyti, kad nebuvo nė dienos, kad būčiau pasigailėjęs, kad pradėjau. Visos problemos sprendžiamos, darbas sunkus, reikia atkaklumo, bet rezultatas bus geras", – viliasi jis.

M.Starkui atrodo, kad sodybose darbai nesibaigia niekada. Bet kai baigs namą, jis žada iškelti puotą.

GALERIJA

  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
  • Nauja M. Starkaus avantiūra: renovavus sodybą, beliks kelti puotą
TV3 arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

tommas

komentatoriai, jus turbut youtubes neziurit, :) kiek ten zmones stato uz jusu pinigus :) arba nebutinaibstato , kaikurie tik soka, akim mirgsi, zaidimus zaidzia .... o siaip jum cia pavyzdys, ir jus nusipirkit sodyba, renovuokit fimuokit, montuokit, viska reklamuokit ir bus nemokamai o gal dar i pliusa iseisit jei gabus busit.. o tada jau skaitykit komentarus internete, kokie jus nevykeliai ir nemokshos ;)

Liūtas

Labai įdomu ar ponas Starkus yra girdėjęs apie saugumo techniką ir panašiai, darbininkai dirba palėpėje be jokių šalmų ir kitų apsaugos priemonių ir dar cigaretė dantyse ar čia darbų inspektoriai, gaisrininkai ir t.t.nemato nieko blogo?

Anonimas

Vot PRIDURKAS. ir koks didelis specialistas ant medvarsciu sukimo. Neturi ka parodyti tai nors pasidurins su medvarsciais. Tfu i tave Starkau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS