Seimo komitetas ragina nedelsiant pradėti stojimo į ES derybas su Ukraina, Moldova | KaunoDiena.lt

SEIMO KOMITETAS RAGINA NEDELSIANT PRADĖTI STOJIMO Į ES DERYBAS SU UKRAINA, MOLDOVA

  • 0

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) trečiadienį priimtu pareiškimu paragino Bendrijos šalis gruodžio mėnesio Europos Vadovų Taryboje (EVT) patvirtinti Europos Sąjungos (ES) stojimo derybų su Ukraina ir Moldova pradžią.

„Komiteto nariai ypač pabrėžė Ukrainos pasiryžimą prisijungti prie ES, kuri kariaudama gebėjo įgyvendinti 90 proc. reikiamų žingsnių. Didelę pažangą sudėtingomis aplinkybėmis įgyvendinant esmines reformas padarė ir Moldova“, – sakoma trečiadienį komiteto išplatintame pranešime.

Komiteto nuomone, ES atsakas į šių dviejų valstybių pažangą turi būti Bendrijos vadovų sprendimas dar šiemet su šiomis kandidatėmis pradėti derybas dėl narystės.

Komitetas taip pat pasisakė už tai, kad bendrame pakete būtų pritarta Europos Komisijos siūlymams suteikti šalies kandidatės statusą Sakartvelui ir atverti stojimo derybas su Bosnija ir Hercegovina, šiai pasiekus reikiamą atitikties lygį.

„Manau, šiandien įvyko bene svarbiausias Užsienio reikalų komiteto posėdis šiais metais, kai mums buvo didelė garbė patvirtinti Komisijos rekomendacijas dėl ES plėtros į rytus – pirmą kartą po beveik dviejų dešimtmečių“, – pranešime cituojamas Seimo URK pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Europos Komisija lapkritį rekomendavo ES narėms pradėti oficialias derybas dėl narystės su Ukraina ir Moldova ir pasiūlė suteikti Sakartvelui kandidatės statusą.

Gruodžio viduryje Briuselyje vyks ES lyderių susitikimas, per kurį turėtų būti paskelbta, ar blokas pradeda derybas dėl naujų narių įstojimo. 

Gairės: Seimo užsienio reikalų komitetas, ES, stojimo derybos, Ukraina, Moldova, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS