Taivanas – pagrindinis Rusijos ginklų pramonės tiekėjas? | KaunoDiena.lt

TAIVANAS – PAGRINDINIS RUSIJOS GINKLŲ PRAMONĖS TIEKĖJAS?

  • 0

Kai Lietuva prieš trejus metus suartėjo su Taivanu, tuo supykdydama Kiniją, argumentai buvo tokie: Lietuvai grėsmė yra Rusija, o Taivanui – Kinija, todėl, nors šalys ir skirtingose pasaulio pusėse, turi laikytis išvien, praneša LNK.

„Yra blogiukai, kurie neršia ir tikslas yra pakeisti tvarką, eliminuoti amerikiečius iš jos, užkariauti tokias teritorijas, kaip Ukrainos, Taivano ar panašias“, – sakė Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Išsamų tyrimą atlikęs leidinys „The Insider“ skelbia, kad nors Taivanas viešai palaiko sankcijas Rusijai, tačiau po invazijos į Ukrainą, Taivanas tapo pagrindiniu tiekėju Rusijos ginklų pramonei apsirūpinant moderniomis metalo staklėmis, kuriomis gaminami ginklai Putino karams.

„Toks nuoskaudos gumuliukas, kai nuryji seiles. Mes čia į Taivaną investuojame, tikimės, o jie žaidžia žaidimus su ta Rusija, kuri anksčiau ar vėliau gali pagalvoti, aha, iš Taivano visokių lustų, puslaidininkių gavome pakankamai daug, esame paruošę savo ginkluotę Baltijos šalių okupavimui“, – kalbėjo Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Tiesa, lustų tiekimą Rusijai Taivanas sustabdė iškart po invazijos.

„Man atrodo, kad tai reikalauja imtis naujų sankcijų ir užkardyti tas skyles, kurios yra paliktos“, – tvirtino Seimo narys Vytautas Mitalas.

Bet ką pabrėžė „The Insider“, Taivano staklės į Rusiją keliauja apeinant jau galiojančias sankcijas. Pirmus metus po invazijos Taivanas visai neribojo staklių tiekimo Rusijai. Po metų įvedė sankcijas. Bet uždraudus parduoti tiesiogiai, staklės rusams parduodamos per tarpininkus – dažniausiai per Turkiją.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Sausio viduryje Seimo delegacija lankėsi Taivane, pasveikino naujai išrinktą Taivano valdžią.

„Esu skaitęs tą tyrimą. Labai gaila, kad jis atsirado jau mums grįžus iš Taivano, nes mes būtume turėję apie tai diskusiją, mes esam draugai. Bet čia yra problemos, aš noriu pažiūrėti jums į akis ir pasakyti, ką jūs galite padaryti daugiau“, – teigė Seimo narys Matas Maldeikis.

Su nauja Taivano valdžia susitikęs V. Mitalas sako, kad dabar Taivano garbės reikalas nustoti dirbti su rusų ginklų pramone.

„Jeigu yra kažkokių nenaudėlių, kurie eksportuoja prekes, kurios gali būti naudojamos Rusijos karinei pramonei auginti, man atrodo, tai yra tiktai Taivano garbės klausimas dėl to apsispręsti ir tai užkardyti“, – tikino V. Mitalas.

Tai reikalauja imtis naujų sankcijų ir užkardyti tas skyles, kurios yra paliktos.

Rusams buvo skausminga, kai metalo apdirbimo įrangą jiems nustojo tiekti Vokietija, Japonija, Šveicarija.

Anot „The Insider“, taivanietiškas stakles ar net ištisus cechus perka net rusų ginkluotės įmonės, kurioms įvestos amerikiečių sankcijos, tarp jų ir rusų branduolinės įmonės. Anot M. Maldeikio, būdų apeiti sankcijas ieško ir daug vakarų šalių verslų.

Dabar rusai visą savo ekonomiką pajungė karui. Naujus ginklus gamina ne tik Ukrainai pulti, bet ir ginkluoti naujai kuriamiems daliniams konfrontacijai su NATO. Anot „The Insider“, Taivano metalo apdirbimo įranga dabar rusams nepakeičiama. Kiniška ar tuo labiau pačių rusų įranga kokybe neprilygsta.

Gairės: Taivanas, sankcijos, Rusija, ginklų pramonė, karas Ukrainoje, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS