Išreiškė palaikymą LGBT bendruomenei: prie Seimo – pusvalandžio trukmės dviejų moterų bučinys | KaunoDiena.lt

IŠREIŠKĖ PALAIKYMĄ LGBT BENDRUOMENEI: PRIE SEIMO – PUSVALANDŽIO TRUKMĖS DVIEJŲ MOTERŲ BUČINYS

  • 86

Seimo prieigos yra ta vieta, kur visada galima laukti netikėtumų. Dvi moterys nusprendė, jog reikia įrodyti savo meilę ir kviesti visus laisvai išgyventi meilę ir bučiuotis, pavyzdžiui, pusvalandį neatsitraukiant vienai nuo kitos. Bučiuotis ir nekreipti dėmesio, kas ką sako, kas ką komentuoja, informuoja LNK.

LNK žurnalistė Elena Varnauskaitė nuvyko prie Seimo pasižiūrėti, ar išties šis įvykis bus įvykęs ir kaip moterims sekėsi tai įgyvendinti.

„Turiu pripažinti, tokiose vestuvėse man dalyvauti dar tikrai neteko. Jau penkiolika minučių minučių jaunosios čia, prie Seimo, kur prieš kelias savaites skrido akmenys, dabar bučiuojasi. Šalia manęs stovi ir liudininkas. Neeilinis įvykis, kurio dalyviu šiandien irgi tapote. Šiandien didi diena, nors ir lyja, tikiu, tai nuotaikos negadina. Mano pirmasis klausimas, kaip nuotaikos?“ – vyro klausė žurnalistė.

– Nuotaikos fantastiškos. Vestuvės skirtos kam? Išreikšti savo poziciją. Šitos dvi nuostabios menininkės – Agnietė Lisičkinaitė ir Greta Grinevičiūtė – nusprendė savo poziciją išreikšti kiek įmanoma paprasčiau ir viešiau. Jos nusprendė abi būdamos moterys – heteroseksualios – solidarizuotis su LGBT bendruomene ir tą padaryti prie parlamento, kuris jau pastaruosius dešimt metų nepriima jokio įstatymo, pagrindžiančio arba prisidedančio prie universalių žmogaus teisių užtikrinimo Lietuvoje.

– Siunčiama svarbi žinutė. Kaip liudininkas turbūt gavote pakvietimą iš anksto. Ar tikite, kad pasieks tų, kurių reikia, širdis?

– Vienareikšmiškai. Esame Vilniuje, prie parlamento, prie tos vietos, kuri yra labai svarbi teisėkūrai. Tačiau papildoma žinutė, kurią siunčia šios menininkės savo vestuvėmis tai yra taip pat reakcija į „Kaunas Pride“. Į kitą miestą, laikinąją sostinę, kurioje vis dar vyksta teismo procesai, kur iniciatyvinė grupė ir bendruomenė neturi teisės ir jiems nėra suteikiama galimybė žygiuoti miesto gatvėmis, taip pat nėra užtikrinamas saugumas. Šių vestuvių metu, kaip ir kiekvienose vestuvėse, yra renkami pinigai. Kiek dabar man teko matyti, tas kapšelis keliauja būtent „Kaunas Pride“ iniciatoriams, kad jie galėtų susitvarkyti su teisiniais keblumais, niuansais, sumokėti advokatams ir toliau kovoti už iniciatyvinę grupę, tiesiog žygiuoti ir būti laisviems.

Stop kadras

– Ar pats ruošiesi dalyvauti? Denisai, tu aktyviai pasisakai už LGBT teises. Ar dalyvauti Kauno eitynėse? Gal ir vestuvių medaus mėnuo ten vyks?

– Vienareikšmiškai taip. „Kaunas Pride“, nors dar yra klaustukas, ar jis vyks, kiek galima matyti socialiniuose tinkluose, jis tikrai įvyks. Nes žmonės, kurie tiki į universalias žmogaus teises ir į kažkokį vidinį progresą, kad mes visi galime turėti galimybes kaip didžioji dalis visuomenės, dalyvaus. Čia galbūt toks ne tiesioginis, bet viešas kvietimas prisijungti ir išlaikyti savo solidarumą su „Kaunas Pride“, kaip tą daro šios heteroseksualios menininkės. (Norint, – red. past.) palaikyti LGBT bendruomenę tu neprivalai būti vien tik LGBT bendruomenės narys, tai galima padaryti kiekvienas. Juolab turint omenyje, kad LGBT bendruomenė per visus amžius solidarizavosi su moterų teisių gynimu, migrantais, darbininkų teisėmis. Tai nėra viena atskirta bendruomenė. Tai yra vyksmas kartu. Labiausiai pažeidžiamos grupės vis dėlto kovoja ir palaiko viena kitą.

– Lietus per vestuves neša sėkmę. Kokie lūkesčiai, tikiesi, kad išsipildys?

– Tikiuosi, kad vis dėlto savivalda, demokratiniu būdu išrinkta, suteiks ir demokratines sąlygas žmonėms susirinkti, susirinkimo laisvę, suteiks galimybę taip pat žygiuoti gatve. Turiu omenyje, nėra jokio kito prašymo. Dar papildomas dalykas, užtikrinti saugumą ties tais žmonėmis, kurie gali neadekvačiai arba brutaliai žvelgti į LGBT žmones.

– Tenka pripažinti, kad šioje vestuvėse dalyvauja nemažai svečių. Taip pat dalyvauja ir policijos pareigūnai, nes teko girdėti, kad ir pačios nuotakos rūpinasi savo saugumu. Ar organizuojant ir kalbant apie šią menininę instaliaciją gal tu kaip liudininkas girdėjai kažkokių norų ar grasinimų?

– Ne. Tokių grasinimų nebuvo. Tačiau galbūt reikėtų atkreipti dėmesį, kad kalbant apie LGBT tematiką visada yra komentarai arba užgauliojimai. Išreikšti savo poziciją taip, kaip tai išreiškia šios nuostabios menininkės, yra drąsu. Taip yra labai reikalinga. Todėl saugumas yra būtinybė Tai nėra protesto akcija, tai nėra streikas ar piketas. Tai yra meninė kūryba, kuria išsakoma labai universali pozicija.

 

Kaip portale rašyta anksčiau, kol kas dėl LGBT eitynių surengimo Kaune klausimų daugiau nei atsakymų. Renginio organizatoriai sako, kad Kauno miesto savivaldybei buvo pateikę net tris galimus maršrutus, kur eitynės galėtų saugiai įvykti, tačiau miesto vadovams neįtiko nei vienas scenarijus. Kauno miesto savivaldybės administracija sako, kad per tokio tipo renginį neįmanoma užtikrinti jo dalyvių saugumo, esą tokią išvadą pateikė ir policija.

LGBT eisenos palaikymo akcija

Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (86)

ass

Pas mus kaime tai progresu vadina judėjimą į priekį, o ne į užpakalį.

užuojauta

užuojauta. po tokio bučiavimosi seka dramos. drasko viena kitai plaukus, viena kitą užgaulioja, savižudybe gasdina. smurtas visada maskuojamas išskirtiniu šou.

MATYSIM

AS SU SEIMU SAJUDZIU IR EISIU PROTESTUOT BET KOKIU ATVEJU!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS