Kultūros paveldo komisijos pirmininke paskirta E. Karalevičienė | KaunoDiena.lt

KULTŪROS PAVELDO KOMISIJOS PIRMININKE PASKIRTA E. KARALEVIČIENĖ

  • 2

Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininke Seimas trečiadienį paskyrė šios komisijos narę menotyrininkę Eveliną Karalevičienę.

Per slaptą balsavimą už jos kandidatūrą pasisakė 77 Seimo nariai, prieš buvo 28, susilaikė keturi Seimo nariai. Prieš balsuosiantys paskelbė opoziciniai konservatoriai, kritikuodami naujosios vadovės požiūrį į sovietinį paveldą.

Per prisistatymą Seime atsakydama į konservatorių klausimą E.Karalevičienė sakė, kad prieštaringai vertinamos sovietinės Žaliojo tilto skulptūros turėtų būti išsaugotos.

„Kalbant apie Žaliojo tilto skulptūrų klausimą, atsakyčiau vienareikšmiškai: -taip, jį reikia saugoti“, – į konservatorės Irenos Degutienės klausimą, koks turėtų būti Vilniuje, ant Žaliojo tilto, stovėjusių sovietinių skulptūrų likimas, atsakė E.Karalevičienė.

Vėliau BNS ji patikslino kalbėjusi apie skulptūrų išsaugojimą „plačiąja prasme“, kaip sovietinės kultūros paveldą.

E.Karalevičienė komisijos vadove paskirta vietoje kadenciją baigusios Gražinos Drėmaitės. Pagal išsilavinimą menotyrininkė E.Karalevičienė  yra nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistė – ekspertė.

Daugiau nei 60 metų ant Žaliojo tilto buvusios skulptūros nukeltos liepos viduryje argumentuojant avarine būkle. Sostinės meras Remigijus Šimašius nelinkęs skulptūrų grąžinti ant tilto, bet yra patikinęs, kad jų klausimas bus sprendžiamas tik tuomet, kai ekspertai atsakys, ar jas dar reikia saugoti. Skulptūros šiuo metu nėra restauruojamos, jos tiesiog saugomos vienos savivaldybės įmonės teritorijoje.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais. Pasisakantieji už nukėlimą sakė, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

Skulptūros įrašytos į saugomų kultūros vertybių sąrašą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

AJ

Kas stogas ? - SD "socdemai....

klausimas

jeigu tai poniai saugotinas "sovietinės kultūros paveldas", gal reikėjo kandidatuoti į reikšmingą postą kokiam Tambove ar Minske, bet ne laisvoj Europos valstybėj? Ir kas jos stogas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS