Policijos pirkiniai sukėlė klausimų: sofa – valstybės paslaptis? | KaunoDiena.lt

POLICIJOS PIRKINIAI SUKĖLĖ KLAUSIMŲ: SOFA – VALSTYBĖS PASLAPTIS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kas ir kodėl už valstybės pinigus perka baldų komplektus, itin plačias trivietes sofas, išmaniuosius televizorius bei pramogoms skirtą biliardo stalo komplektą? Tokius Policijos departamento viešuosius pirkimus jau aptarinėja akylesni gyventojai.

Prireikė ir naktinio staliuko

Pasirodo, kur keliaus visas šis gėris – valstybės paslaptis. Be jokios ironijos.

Klausimų dėl baldų ir buitinės technikos pirkinių Policijos departamentui turi daugybė socialinių tinklų vartotojų.

Internautai, aptarinėdami valstybės lėšomis perkamas dvigules ir itin plačias trigules sofas, retoriškai klausė: "Policijos departamentas užsisakė dvigulę lovą ir staliuką televizoriui. Po vieną miegoti nesaugu?"

Policijos departamentas sutartį dėl baldų pirkimo su įmone "Rejben" pasirašė paskutinėmis balandžio dienomis.

Baldams išleista 13 tūkst. eurų.

Taip, kur stovės pulo stalas, yra valstybės paslaptis.

Sutartyje išvardinta, ko ir kiek perka policija.

Įsigytos aštuonios kėdės, valgomojo stalai, rašomasis stalas, kavos staliukas, du staliukai televizoriams.

Sutartyje įvardintos ir dvi trivietės sofos, įkainotos po 549 eurus be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Dar pirkta kampinė sofa už 950 eurų ir dvigulė lova už 991 eurą be PVM.

Reikalavimuose tiekėjui nurodyta, kad sofos ilgis turi būti ne mažesnis nei 1,9 m ir ne didesnis kaip 2,4 m, o plotis – ne mažesnis nei 1,15 m ir ne didesnis nei 1,3 m.

Dvigulė lova turi būti ne mažesnio nei 2,1 ir ne didesnio nei 2,5 m ilgio. Plotis – ne mažesnis nei 1,7 m ir ne didesnis nei 2 m.

Žaidimai: atskirtyje laiką leidžiantys nukentėjusieji arba su teisėsauga ėmę bendradarbiauti nusikaltėliai, pasak policijos atstovų, taip pat yra žmonės ir jiems taip pat reikia pramogų. Socialinio tinklo "Facebook" nuotr.

Policijai prireikė ir naktinio staliuko, spintos, dviejų virtuvinių baldų komplektų, dviejų praustuvų spintelių, dvidurių spintelių.

Pirkinys kelia aistras

Daugiausia aistrų tokius pirkimus aptarinėjusiems gyventojams sukėlė amerikietiškojo biliardo, kitaip dar vadinamo pulu, stalo komplekto įsigijimas.

Šiam pramoginiam pirkiniui skirta 1 090 eurų su PVM.

Pulo stalas pagal pageidavimą turi būti rudos spalvos, 2,6 m ilgio ir 1,49 m pločio.

Komplekte turi būti ir šešios klevo arba kietmedžio 1,45 m ilgio pulo lazdos.

Į komplektaciją turi būti įtrauktas ir pulo kamuolių komplektas su trikampiu laikikliu, lazdų ir rutulių laikikliai.

Dėl šio pirkinio socialiniuose tinkluose iš karto užvirė diskusijos: kam ir kodėl už valstybės pinigus reikia pirkti pramogoms skirtus žaidimų komplektus?

Galėjo rasti pigiau?

Tačiau tai – ne vienintelis policijos pirkinys, kuris kelia nuostabą.

Balandžio 2-ąją Policijos departamentas iš įmonės "Varlė" įsigijo buitinės technikos.

Pirkta kaitlentė, du įmontuojami šaldytuvai, orkaitė, mikrobangų krosnelė, du televizoriai ir gartraukis.

Pirkimo sutartyje pažymėta, kad vienas "Samsung" televizorius pirktas už 638 eurus.

O štai kitas, kur kas išmanesnis įrenginys, televizorius "Samsung QE-75Q70R", pirktas už 2 073 eurus.

Šio pirkinio suderėta kaina išties kelia klausimų.

Palyginus gamintojo siūlomų modelių kainas internete, aiškėja, kad šio modelio televizorių galima įsigyti ir už 1 750 eurų.

"Smart TV" funkcijas ir integruotą belaidį ryšį turintis išmanusis televizorius, kurio ekrano įstrižainė yra 190 cm, šiuo metu parduodamas trimis šimtais eurų pigiau.

Kur bus stalas – slaptas reikalas

Paklaustas apie departamento viešuosius pirkimus, Policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis iš pradžių pareiškė, kad tai yra valstybės paslaptis.

Ramūnas Matonis / Redakcijos archyvo nuotr.

"Tai – ne vieša informacija, ir nieko mes čia nesiaiškinsime", – rėžė R.Matonis.

Paklausus, nuo kada valstybės lėšų naudojimas tapo valstybės paslaptimi, R.Matonis žurnalistams patarė skaityti viešųjų pirkimų sutartį su tiekėjais, kur esą viskas parašyta.

Pasiteiravus, kokiu adresu bus pristatytas pulo stalas ir plačios lovos bei sofos, R.Matonis pareiškė, kad tai yra slapta informacija.

"Ne visos policijos funkcijos yra viešo pobūdžio, nes tai yra valstybės paslaptis", – trečią kartą pokalbio metu valstybės paslapties formulę minėjo policijos atstovas.

"Taip, kur stovės pulo stalas, yra valstybės paslaptis. Deja, aš to negaliu atskleisti. Jei jūs nesuprantate, aš negaliu paaiškinti. Tai nėra vieša informacija", – kartojo R.Matonis.

Nori pramogų

Vis dėlto po kurio laiko perskambinęs žurnalistams R.Matonis teikėsi paaiškinti tik tiek, kad baldai, įspūdingos įstrižainės išmanusis televizorius, pramogoms skirtas pulo stalas gabenami į slaptas patalpas Lietuvoje.

"Tai yra būstai, skirti asmenims, kuriems taikoma liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugos programa. Tokiuose būstuose žmonės turi gyventi net ne vienerius metus, todėl rūpinamasi, kad jie turėtų tokias sąlygas kaip namuose", – apie pirkinius pasakojo R.Matonis.

Neretai liudytojų apsaugos programa taikoma ir nusikaltėliams, kurie nusprendžia liudyti prieš nusikalstamo pasaulio autoritetus, nors patys gali būti siejami net ne su vienu nusikaltimu.

"Valstybės saugomi asmenys taip pat yra žmonės. Jiems gresia pavojus, todėl jie yra saugomi tam tikrose patalpose, apie kurias viešai neskelbiama. Kartais šiose patalpose gyvenama su šeima, kartais be jos, pagal galimybes. O dėl pulo stalo. Kadangi žmonės tokiuose centruose gyvena ne vienerius metus, stengiamasi sudaryti tokias sąlygas, kad jie bent neišprotėtų. Jiems taip pat reikia pramogų, neišeinant į lauką", – patikino R.Matonis.

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

menkniekis

Tuščios aistros dėl nieko -nepatikėsiu kad kažkas smulkinsis ir vogs sau į namus kažkokius pigius baldus ar televizorių.Juokinga iki ašarų.Žmonės atsipeikėkit.Galų gale policijos komisariatai tai pat pareigūnų darbo vietos ,ten turi būti normali aplinka kaip ir visose įstaigose-juk ten dirba žmonės.

Safyras

Labai gaila, kad daugelis politikų, žiniasklaidos atstovų ir jų šeimininkų visus žmones laiko naivuoliais... Todėl ir aiškinimai labai vaikiški... Žinodami gerai praeitį, kai verslininkai ar kitų firmų vadovai , pirkdami naujus daiktus juos pasilieka sau, o dokumentus sutvarko tvarkingai, tai ir stebėtis nereikia, kai iš mažos algos ar pasididintos tik sau ir savo aplinkos žmonėms, daugelis labai gerai gyvena... Tada galima užsiimti ir labdara, dirbti už ačiū, kai norima būti "žinomais žmonėmis"... Tik užmirštama, jog laikai ne tie...

Abstract

Juokdariai žurnalistai, užkliuvo tv kaina, po kelių mėn jis kainuos gal 1500eur, tai vėl iš naujo rašysite, kad kainos krenta pastoviai, nes atsiranda nauji modeliai tai jiems nedaeina, nors pažiūrėtumėte kainų istorija, jis ir 2500eur kainavo :) Beje ant šito juokingo straipsnio užsiroviau, būtent ieškodamas pirkti šio modelio, google visagalis...o kas dėl pirkimų, tai koks suknistas žurnalistės reikalas kur bus jie padėti, ne milijonus gi taško, ten kur milijonai plaunamo bijo nosį turbūt kišti :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS