Siūlymas lytiškumo ugdymą perkelti į tikybos ar etikos pamokas atidėtas | KaunoDiena.lt

SIŪLYMAS LYTIŠKUMO UGDYMĄ PERKELTI Į TIKYBOS AR ETIKOS PAMOKAS ATIDĖTAS

  • 13

Seimui ketvirtadienį opozicinės darbotvarkės metu planuota pateikti pataisas, kad lytiškumo ugdymo temos būtų integruotos į tikybos ar etikos pamokas, tačiau opozicijos iniciatyva klausimas nukeltas.

Pradėjus pateikimo procedūrą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Guoda Burokienė paprašė pertraukos iki kito posėdžio. Už tai balsavo 26 Seimo nariai, prieš buvo 38 ir susilaikė aštuoni parlamentarai, bet opozicinės frakcijos prašymu pertraukai pakako balsų.

Prieš pertrauką balsavo valdantieji – pateikimo atveju jiems būtų užtekę balsų projektui atmesti. Dabar projektas perkeltas kitam posėdžiui spalį.

Švietimo įstatymo pataisas parengė daugiau kaip 30 opozicinių parlamentarų, šalyje kilus diskusijoms dėl lytiškumo ugdymo nuo rugsėjo mokyklose startavusioje gyvenimo įgūdžių programoje.

Švietimo įstatymo pataisa nustatytų, kad „į dorinio ugdymo (tikybos ir etikos) programas integruojamas socialinių ir emocinių kompetencijų ugdymo komponentas, susijęs su moksleivio lytiškumo ugdymu“.

Pasak iniciatorių, gyvenimo įgūdžių ugdymo programa liktų, tik iš jos būtų išimtas lytiškumo ugdymo komponentas, kuris taptų dorinio ugdymo dalimi. Siūloma, kad tokia nuostata įsigaliotų nuo kitų metų rugsėjo.

Seimo nariai sako, kad pagal Konstituciją vaikų doroviniu auklėjimu pagal savo įsitikinimus rūpinasi tėvai, ir šį teisė negali būti ribojama poįstatyminiais teisės aktais.

Pasak iniciatorių, lytiškumo ugdymą įtraukus į dorinio ugdymo pamokas, tėvams pagal savo įsitikinimus parenkant vaikams etikos arba tikybos pamokas, jie kartu pasirinks ir jų įsitikinimus atitinkantį lytiškumo ugdymą.

Nuo šių mokslo metų mokyklose įdiegta gyvenimo įgūdžių programa sulaukė kritikos iš dalies politikų, tėvų organizacijų. Jie kaltina Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kad per pamokas bus skleidžiama LGBTIQ propaganda, vaikai bus mokomi apie kontracepciją, o ne susilaikymą nuo lytinių santykių.

Gyvenimo įgūdžiai 5 ir 7 klasėse dėstomi po vieną pamoką per savaitę, o 9 klasėje – po vieną pamoką kas dvi savaites. Palaipsniui nuo 1 iki 10 klasės šiam dalykui bus skiriama po vieną savaitinę pamoką.

Gyvenimo įgūdžių bendroji programa integruoja daug temų: socialinį ir emocinį ugdymą, sveikatos ugdymą, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją, patyčių ir smurto prevenciją, žmogaus saugą, saugų eismą, pirmąją pagalbą, lytiškumo ugdymą, psichinės sveikatos stiprinimą, lyčių lygybę, pagarbių santykių kūrimą, žmogaus teises ir kitas.

Ministerija teigia, kad apie gyvenimo įgūdžių programą viešoje erdvėje skelbiama klaidinanti informacija, o pedagogai šioms pamokoms yra pasirengę bei dar galės tobulintis.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

NĖRA.KAM MOKYTI MATEMATIKOS O ČIA IŠKRYPIMUS NORI MOKINTI. TAM PINIGŲ YRA.

atrodo

kad iškrypėliai nenurims ................ kažkoks tvanas artėja

ŠIAIP....

Bažnyčios tarnai irgi "nieko prieš" tvirkinant nepilnamečius. Ar laisvės partija jau su bažnyčia pasirašė bendradarbiavimo sutartį?...Paskubėkite - kartu bus lengviau...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS