Paskutiniai Europos pagonys? | KaunoDiena.lt

PASKUTINIAI EUROPOS PAGONYS?

Neseniai paaiškėjo, kad Lietuva organų donorystės srityje – tamsi šalis. Artimieji paprieštaravo donoro kortelę turėjusio mirusiojo valiai ir neleido transplantacijai paimti jo organus. Konstatavus donoro kortelės turėtojo smegenų mirtį, iš Šveicarijos atskrido lėktuvas paimti donoro kepenis. Tačiau lėktuvas grįžo tuščiomis, o septyni žmonės, kuriuose toliau galėjo gyventi šio mirusiojo organai ar jų dalys, liko laukti supratingesnių artimųjų. ("Tai laukimas, prie kurio nepriprantama", – užsiminė tąkart inksto transplantacijos nesulaukusi Brigita).

Statistika šokiruojanti: kai nustatoma smegenų mirtis (tokiu atveju mediciniškai galima paimti žmogaus organus transplantacijai), nesant donoro kortelės beveik kas trečio mirusiojo artimieji Lietuvoje atsisako aukoti jo organus transplantacijai.

Galbūt tai – įrodymas, kad kažkur giliai pasąmonėje vis dėlto esame paskutiniai Europos pagonys?

Dėl ko lietuviai neretai pasirenka, kaip sakoma, "užkasti žmogų su viskuo", neleisdami bent dalelei to žmogaus gyventi toliau? Ar dėl to, kad čia – Marijos žemė, kur didžioji dauguma gyventojų – katalikai? Tačiau Katalikų bažnyčia jau seniai yra išreiškusi pritarimą donorystei ir organų transplantacijai. Dar 2003 m. Lietuvos vyskupų konferencija išplatino pareiškimą, kuriame teigė: "Katalikų bažnyčia pritaria ir skatina neatlygintiną mirusio žmogaus audinių ir (ar) organų dovanojimą kitam žmogui, kurį transplantacija gali išgelbėti nuo mirties. Broliškos meilės auka etiškai ir moraliai priimtina Vatikanui. Katalikybė moko, kad žmogaus kūnas nėra absoliuti jo nuosavybė. Tai yra tarsi forma, kuria mes naudojamės tam tikrą laiką, kuri mums yra suteikta aukštesnių jėgų. Tad paaukodami organus, kad būtų išgelbėta kito žmogaus gyvybė, katalikai vykdo Dievo valią artimo meilės darbuose." Vyskupų konferencija artimojo organų paaukojimą donorystei pavadino krikščioniškosios artimo meilės liudijimo žingsniu ir gyvenimo liudijimu mirties akivaizdoje.

Taigi, bažnyčia – už transplantacijas. Tai gal tokio požiūrio, kai norima palaidoti mirusįjį visą, šaknys driekiasi kur kas giliau ir seniau: gal jos siekia pagonybės laikus? Galbūt tai – įrodymas, kad kažkur giliai pasąmonėje vis dėlto esame paskutiniai Europos pagonys?

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Ž. Valstiečių Beretininkė

Tai gi Jehovos liudytojai yra prieš kraujo donorystę ,. Gal ir prieš organų ?

Ką man primena teksto tonas?

Ogi laikus, kai trumpiausias kelias į karjeros aukštumas būdavo visų (arba konkurentų) apkaltinimas „neteisingu tikėjimu”. Apkaltini žmogų, jog jis atsilikęs, jog jis ne Leniną+Staliną + CK KPSS, o Dievą garbina, ir, žiūrėk, tau pradeda sektis, tave talentingu pradeda vadinti. Net neskanu, kaip tai primena įniršusį erslininką, kai jam jo planuotas „geras gabalas” išslydo iš rankų.

Žemyna

Ar, Autorės supratimu, lietuviu pagoniu būti gėda? O japonu būti gėda? Tada žmogumi būti gėda! Nes visa žmonija turėjo savo raidą (istoriją) visose gyvenimo srityse. Žmogus, kaip ir visa Kūrinija, yra Dievo kūrinys, ir tai Jis nusprendė, kokį tikėjimą kokiai savo Tautai įdės. Ir Kristus, kaip žinia, ne pas baltus nuskubėjo jų barti ir mokyti, o pas kitą tautą! Ją po dykynes tiek metų vedžiojo! O kitas tautas, kaip žinia, apsimetę, jog tikrą Dievą neša, plėšikai SMURTU - krauju, kalavijumi ir ugnimi pavertė katalikais! Net ir Kristus, kad ir koks susinervinęs buvo, kad ir kaip pyko, sau to neleido daryti! Taigi, Baltų Tikėjimas Jam pykčio nekėlė. Paskutinė teksto pastraipa, deja, nei Autorei, nei šiam portalui garbės, deja, nedaro!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS