Buvęs Vokietijos kancleris: Vakarai turi derėtis su V. Putinu | KaunoDiena.lt

BUVĘS VOKIETIJOS KANCLERIS: VAKARAI TURI DERĖTIS SU V. PUTINU

Buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schröderis pareiškė vis dar galintis įsivaizduoti, kad jo draugystė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu gali pasitarnauti užbaigiant karą Ukrainoje.

„Daugelį metų protingai dirbome kartu. Galbūt tai vis dar gali padėti rasti derybinį sprendimą, kito kelio nematau“, – interviu dpa sakė G. Schröderis.

Jis draugauja su V. Putinu nuo tada, kai 1998–2005 m. buvo kancleris, bei toliau dirba Rusijos „Nord Stream“ dujotiekių per Baltijos jūrą įmonėms. G. Schröderis pavadino Rusijos puolimą Ukrainoje „lemtinga klaida“, bet V. Putino nepasmerkė. Dėl to Socialdemokratų partijos vadovybė nustūmė jį į šalį, bet pastangos pašalinti jį iš partijos žlugo.

Paklaustas, kodėl palaiko draugystę su Rusijos prezidentu, nepaisant dešimčių tūkstančių žūčių ir Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje, G. Schröderis atsakė: „Tiesa, tai kitokia dimensija“.

G. Schröderis  sakė, jog kadaise atrodė, kad šie asmeniški ryšiai gali būti naudingi sprendžiant itin sunkią politinę problemą. „Todėl manau, kad būtų visiškai neteisinga pamiršti visus teigiamus dalykus, praeityje tarp mūsų įvykusius politikoje. Tai ne mano stilius ir aš taip nedarau“, – sakė jis.

G. Schröderis turėjo galvoje savo tarpininkavimo misiją 2022 m. kovo mėnesį, netrukus, kai Rusija užpuolė Ukrainą. Jis sakė tuomet Stambule pirmą kartą susitikęs su tuomečiu Ukrainos parlamento nariu ir dabartiniu gynybos ministru Rustemu Umerovu ir po to keliavęs į Maskvą derybų su V. Putinu. Tačiau ši iniciatyva žlugo.

Gairės: buvęs Vokietijos kancleris, Gerhardas Schröderis, Vakarai, Vladimiras Putinas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS