Dėl konfliktų su Turkijos prezidentu atsistatydins šalies premjeras | KaunoDiena.lt

DĖL KONFLIKTŲ SU TURKIJOS PREZIDENTU ATSISTATYDINS ŠALIES PREMJERAS

  • 0

Turkijos vyriausybės vadovas Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) ketvirtadienį pranešė, kad nesieks naujo partijos pirmininko mandato per neeilinį partijos suvažiavimą gegužės 22 dieną, o tai reiškia, kad jis pasitrauks iš premjero pareigų.

„Skelbiu, kad mūsų suvažiavimas įvyks gegužės 22 dieną, – A.Davutoglu sakė žurnalistams Ankaroje po valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) centro komiteto posėdžio. – Nemanau, jog dabartinėmis aplinkybėmis kelsiu savo kandidatūrą kitame suvažiavime.“

Jis pridūrė, kad „pasitaręs su draugais“, įskaitant prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), jis „nusprendė, jog bus geriau pakeisti partijos lyderį .... siekiant išsaugoti AK partijos vienybę“.

Emocingame atsisveikinimo pareiškime, kurio metu premjeras neatsakinėjo į žurnalistų klausimus, jis daug dėmesio skyrė šalies pasiekimams nuo to laiko, kai jis tapo premjeru.

„Nejaučiu jokio pralaimėjimo arba apgailestavimo priimdamas šį sprendimą“ pasitraukti, sakė jis.

Nuolaidesnio AFP partijos lyderio ir ministro pirmininko paskyrimas leis R.T.Erdoganui toliau konsoliduoti savo galias, siekiant laimėti paramą prieštaringai vertinamoms konstitucinėms pataisoms, kurios Turkijoje įvestų prezidentinio valdymo sistemą.

Nuo tada kai tapo prezidentu R.T.Erdoganas siekia tvirčiau į rankas paimti valdžios vadeles, todėl yra nuolat yra kritikuojamas dėl autoritarinio valdymo ir žodžio laisvės suvaržymų.

„Rūmų manevras“ - skelbia antraštė opoziciniame laikraštyje „Cumhuriyet“.

„Viršūnių susitikimas nedavė sprendimo ir Erdoganas padėjo tašką jų konflikte“, – rašoma po ja.

Vašingtono Artimųjų Rytų politikos instituto Turkijos tyrimų programos direktorius Soneras Cagaptayus (Soneras Čahaptajus) pareiškė, kad tai yra dar vienas kariuomenę ir parlamentą kontroliuojančio R.T.Erdogano žingsnis iškraipant Turkijos institucijas.

„Tai parodo, kiek galių yra sutelkta vieno asmens rankose“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP pridurdamas, kad R.T.Erdoganas dabar turi daugiau galių už bet kurį kitą vadovą Turkijos šiuolaikinės demokratijos istorijoje.

Tarp galimų A.Davutoglu įpėdinių premjero poste minimi ilgametis prezidento sąjungininkas, transporto ministras Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas) ir 38 metų energetikos ministras Beratas Albayrakas (Beratas Albairakas), kuris yra vedęs R.T.Erdogano vyriausią dukrą Esrą.

Tačiau, remiantis žiniasklaidos pranešimais, premjerą pakeisti gali ir mažiau žinomi politikai, tokie kaip vicepremjeras Yalcinas Akdoganas (Jalčinas Akdohanas), teisingumo ministras Bekiras Bozdagas (Bekiras Bozdahas) arba AKP vicepirmininkas Mehmetas Ali Sahinas (Mechmetas Alis Šachinas).

„Kad ir kas taptų nauju premjeru, aišku, jog prezidentui tai reikš didesnę vyriausybės kontrolę“, – sakė finansų tarpininkų ir analizių bendrovės „BGC Partners“ padalinio Stambule ekspertas Ozguras Altugas (Ezgiuras Altuhas).

AKP vykdomojo komiteto sprendimą atimti iš A.Davutoglu teisę skirti regioninius partijos pareigūnus apžvalgininkai įvertino kaip didžiulį smūgį premjero autoritetui.

Tačiau vis tiek A.Dautoglu žadėjo toliau dirbti kaip AKP deputatas parlamente ir niekada „nė vienu žodžiu“ nekritikuoti R.T.Erdogano, su kuriuo ketina išsaugoti tvirtus santykius „iki paskutinio atodūsio“.

„Niekas niekada negirdėjo ir niekada neišgirs nė vieno žodžio, kurį pasakyčiau savo lūpomis, liežuviu arba mintimis, prieš mūsų prezidentą“, – sakė A.Davutoglu.

Konfliktai su prezidentu

Turkijos valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) gegužės 22 dieną surengs neeilinį suvažiavimą, kuriame ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) nesieks naujo partijos pirmininko mandato, ketvirtadienį pranešė vietos žiniasklaida.

Partijos vykdomojo komiteto posėdyje, kuris buvo surengtas po trečiadienį įvykusių A.Davutoglu ir prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžapo Tajipo Erdohano) susitikimo, buvo nuspręsta gegužės 22 dieną surengti partijos suvažiavimą ir išrinkti naują jos lyderį, kuris pagal partijos nuostatas užims premjero postą, pranešė NTV ir „CNN-Turk“ televizijos.

Vyriausybės pareigūnas, su kuriuo susisiekė naujienų agentūra AFP, atsisakė kalbėti apie šios pranešimus sakydamas, kad A.Davutoglu netrukus pats padarys pareiškimą.

Pagal AKP įsigalėjusią tvarką, partijos vadovo ir premjero pareigas visada eina tas pats asmuo.

A.Davutoglu pasitraukimas dar labiau sustiprins neginčijamai pagrindinio šalies lyderio prezidento R.T.Erdogano galias.

Nesutarimai tarp A.Davutoglu ir R.T.Erdogano dėl svarbių politikos sričių, apie kuriuos buvo kalbama keletą mėnesių, į viešumą iškilo trečiadienį – abu lyderiai surengė lemiamą susitikimą prezidento rūmuose, kurios nepadėjo išspręsti konflikto.

Premjeras aktyviai palaikė susitarimą su ES, kuriuo siekiama pažaboti migrantų srautą į Bendriją. Tuo tarpu prezidentas nerodė suinteresuotumo šia sutartimi.

Premjeras sakė, jog nėra reikalo skubėti įgyvendinti R.T.Erdogano siekio sukurti Turkijoje prezidentinę sistemą – tai prezidento globojamas projektas, kuris neabejotinai susilpnintų A.Davutoglu pozicijas.

Jis taip pat surėmė ietis su R.T.Erdoganu dėl ikiteisminio kardomojo kalinimo taikymo žurnalistams.

Praėjusią savaitę AKP vykdomasis komitetas priėmė sprendimą atimti iš A.Davutoglu teisę skirti regioninius partijos pareigūnus. Apžvalgininkai šį žingsnį taip pat įvertino kaip didžiulį smūgį premjero autoritetui.

A.Davutoglu premjeru dirbo nuo 2014 metų rugpjūčio, kai R.T. Erdoganas paliko vyriausybę ir persikėlė į prezidentūrą.

Partijos pirmininko ir premjero posto neeiliniame suvažiavime greičiausiai sieks R.T.Eroganui lojalus asmuo, kuris dar labiau sustiprins prezidento galias.

Tarp galimų A.Davutoglu įpėdinių premjero poste minimi ilgametis prezidento sąjungininkas, transporto ministras Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas) ir 38 metų energetikos ministras Beratas Albayrakas (Beratas Albairakas), kuris yra vedęs R.T.Erdogano vyriausią dukrą Esrą.

GALERIJA

  • Dėl konfliktų su Turkijos prezidentu atsistatydins šalies premjeras
  • Dėl konfliktų su Turkijos prezidentu atsistatydins šalies premjeras
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS