D. Trumpas giria JAV „ypatingus santykius“ su Britanija | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS GIRIA JAV „YPATINGUS SANTYKIUS“ SU BRITANIJA

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį gyrė savo šalies „kuo ypatingiausius ryšius“ su Didžiąją Britaniją ir reiškė palaikymą jos sprendimui pasitraukti iš Europos Sąjungos, susitikęs su ministre pirmininke Theresa May (Tereza Mei) per savo debiutą diplomatinėje arenoje.

Susikibo rankomis

Nors šiuo metu transatlantinių santykių padėtis yra itin kebli, D.Trumpas stengėsi šias derybas pavaizduoti kaip „gilų ryšį“ tarp ideologiškai artimų veikėjų: dvi šalis, atsigręžusias į populistines priemones ir be jokių kompromisų ginančias savo nacionalinius interesus.

D.Trumpas tvirtino, kad „Brexit“ bus „nuostabus dalykas“, ir sakė: „Kai visa tai bus išsispręs, turėsite savą tapatybę, o jūsų šalyje bus žmonės, kurių pageidaujate.“

„Galėsite sudaryti laisvosios prekybos sutarčių, kai nebūsite kažkieno prižiūrimi, ką darote“, – pridūrė jis.

Th.May stengėsi neakcentuoti didelių nesutarimų įvairiais klausimais – pradedant kankinimais, baigiant santykiais su Rusija – diplomatiškai stengdamasi užsitikrinti Vašingtono įsipareigojimus prekybai ir bendrai gynybai.

Premjerė perdavė D.Trumpui karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) kvietimą vėliau šiais metais atvykti į Didžiąją Britanija su valstybiniu vizitu.

Jiedu trumpai buvo susikibę rankomis, eidami Baltųjų rūmų Vakarų sparno kolonada.

D.Trumpas asmeniškai pasitiko į Baltuosius rūmus atvykusią Th.May. Tuomet jiedu ėjo į Ovalųjį kabinetą ir pozavo spausdami vienas kitam ranką priešais Winstono Churchillio (Vinstono Čerčilio) biustą.

Manoma, kad per pokalbį už uždarų durų Th.May įteikė D.Trumpui kveičą – taurę su dviem rankenėlėmis, naudojamą per Škotijos klanų vadų ceremonijas. Šia dovana siekiama pabrėžti D.Trumpo škotiškas šaknis, mat jo motina yra gimusi Luiso saloje.

Tuo tarpui JAV pirmajai poniai Melaniai Trump (Melanijai Tramp) britų vyriausybės vadovė atgabeno pintinę gėrybių: obuolių sulčių, aitriųjų slyvų džemo, marmelado, Beikvelo pyragaičių ir sausainiukų su spanguolėmis ir baltuoju šokoladu.

Tačiau Th.May taip pat atsivežė diplomatinių užduočių sąrašą. D.Trumpo pergalė rinkimuose, jo noras iš naujo svarstyti NATO, Jungtinių Tautų ir kitų esminių liberaliosios pasaulio tvarkos elementų vaidmenį sukėlė didelį nerimą Amerikos sąjungininkėms kitapus Atlanto vandenyno.

Per bendrą spaudos konferenciją, kai buvo kalbama apie šiuos opius klausimus, D.Trumpas daugiausiai tylėjo, o Th.May glaustai informavo, apie ką jiedu privačiai kalbėjosi.

„Dar kartą patvirtinome savo nesvyruojantį įsipareigojimą šiam aljansui, – sakė ji. – Pone prezidente, manau, jūs patvirtinote, kad 100 procentų palaikote NATO.“

Britanijos ginkluotosios pajėgos, įskaitant šalies branduolinį arsenalą, yra smarkiai priklausomos nuo JAV gaminamos įrangos ir sistemų.

Europos diplomatai privačiai yra išsakę susirūpinimą dėl svarbaus D.Trumpo patarėjo Steve'o Bannono (Stivo Banono), palaikančio dešiniųjų nacionalistų ir populistų Prancūzijoje, Britanijoje bei kitose šalyse idėjas.

Daugelis Europos sostinėse puikiai prisimena, kuo baigėsi ankstesni Senojo žemyno atsigręžimai į nacionalizmą: pradedant milijonus gyvybių nusinešusiu Antruoju pasauliniu karu, baigiant Balkanų karais.

Prekyba po „Brexit“

D.Trumpo nepalankumas dešimtmečius JAV kurtoms daugiašalėms prekybos sutartims ir noras pereiti prie dvišalių sutarčių suteikia Th.May palankią galimybę, jai stengiantis užtikrinti kiek įmanoma saugesnį Britanijos pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Britanijos vyriausybę, planuojanti pasitraukti iš Europos bendrosios rinkos, dabar stengiasi sudaryti dvišalių prekybos sutarčių visame pasaulyje.

Kita vertus, D.Trumpas nepateikė jokių tvirtų įsipareigojimų derėtis dėl laisvosios prekybos sutarties, nors pareiškė: „Tikimės glaudžiai dirbti su jumis, stiprindami abipusius ryšius ir prekybą, verslą bei užsienio politiką.“

Dėl to Th.May gali iškilti rūpesčių namuose. Jos sprendimas susitikti su D.Trumpu praėjus vos savaitei po jo inauguracijos buvo įvertintas gana prieštaringai.

Įvairiausių pažiūrų Europos politikai smerkė D.Trumpą dėl jo pasisakymų apie moteris, musulmonus ir kankinimų naudojimą.

Be to, Th.May ketvirtadienį tikriausiai pasijuto nepatogiai, kai Baltieji rūmai kelis kartus iškraipė jos vardą, skelbdami apie Britanijos lyderės vizitą.

„Manau, mes sutarsime“

Santūraus būdo vikaro dukra žadėjo būti „atvira“ bendraudama su nenuspėjamu Amerikos milijardieriumi. Tačiau jiedu tik pasijuokė iš klausimų apie charakterių suderinamumą.

D.Trumpas juokavo, kad jis „nėra toks atžarus, kaip galite manyti“ ir, atsigręžęs į Th.May, pareiškė: „Manau, mudu labai gerai sutarsime.“

Per ilgą JAV rinkimų kampaniją D.Trumpas nerodė didelio susidomėjimo užsienio politiką, nebent tai būtų susiję su jo įvaizdžiu namuose ir pažadu laikytis principo „Amerika – svarbiausia“.

Pirmąją jo darbo savaitę aptemdė žodžių karas su Meksika dėl pasienio tvoros statybos ir patikinimų, kad už šį projektą sumokės pati Meksika.

Ketvirtadienį Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto (Enrikė Penja Njetas) protestuodamas atšaukė planuotą kelionę į Vašingtoną. Vis dėlto penktadienį abiejų šalių lyderiai pasikalbėjo telefonu ir susitarė mėginti išspręsti nesutarimus.

Th.May į JAV atvyko ketvirtadienį ir sulaukė respublikonų įstatymų leidėjų ovacijų Filadelfijoje, kai savo kalboje paragino juos „saugotis“ Rusijos ir perspėjo JAV sąjungininkus „žengti į priekį“ ir labiau įsipareigoti užtikrinti pasaulio saugumą.

Penktadienį D.Trumpas sakė, kad dar per anksti kalbėti, ar jis atšauks sankcijas Maskvai. Th.May savo ruožtu laikėsi griežtesnės linijos ir pareiškė, kad sankcijos turi būti tęsiamos.

GALERIJA

  • D. Trumpas giria JAV „ypatingus santykius“ su Britanija
  • D. Trumpas giria JAV „ypatingus santykius“ su Britanija
  • D. Trumpas giria JAV „ypatingus santykius“ su Britanija
  • D. Trumpas giria JAV „ypatingus santykius“ su Britanija
  • D. Trumpas giria JAV „ypatingus santykius“ su Britanija
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS