EK vadovė: Ukrainai reikia tvarios taikos, o ne dar vieno įšaldyto konflikto | KaunoDiena.lt

EK VADOVĖ: UKRAINAI REIKIA TVARIOS TAIKOS, O NE DAR VIENO ĮŠALDYTO KONFLIKTO

Europos Sąjunga turėtų toliau stengtis, kad vis daugiau viso pasaulio šalių palaikytų taikos Ukrainoje formulę.

Tai kalbėdama ES ambasadorių konferencijoje Briuselyje pasakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Mūsų pagrindinis tikslas turi būti tęsti darbą, siekiant užtikrinti teisingą ir tvarką taiką, o ne įšaldyti dar vieną konfliktą. Niekas nenori taikos taip, kaip Ukrainos tauta. Pagrindinis būdas ją pasiekti yra prezidento Zelenskio pasiūlyta taikos formulė,“ – kalbėjo U. von der Leyen.

Ji užsiminė, kad Europos Komisija dalyvavo visuose trijuose Kopenhagoje, Džedoje ir Maltoje vykusiuose nacionalinio saugumo patarėjo posėdžiuose, kurių metu daugiau nei 60 valstybių atstovų bendromis jėgomis stengėsi pasirengti būsimam viršūnių susitikimui taikos Ukrainoje klausimui aptarti.

„Tad leiskite jūsų paprašyti toliau stengtis, kad vis daugiau viso pasaulio šalių palaikytų taikos formulę. Žinau, kad tai nėra lengva, žinau, kad šis darbas yra sunkus, tačiau iš esmės galų gale teisinga ir tvari taika Ukrainoje būtų naudinga visam pasauliui. Tai turi būti mūsų pagrindinė užduotis,“ – atkreipė dėmesį U. von der Leyen.

Europos Komisijos pirmininkė taip pat akcentavo, kad Ukrainai yra būtinas ir ilgalaikis saugumas. Šiuo atžvilgiu Europos Sąjunga turėtų užtikrinti, kad Ukraina turės tvarias karines pajėgas, galėsiančias apginti Ukrainą dabar ir atgrasyti Rusijos agresiją ateityje, kad „nepasikartotų praeities įvykiai“.

Mūsų pagrindinis tikslas turi būti tęsti darbą, siekiant užtikrinti teisingą ir tvarką taiką, o ne įšaldyti dar vieną konfliktą.

Pasak U. von der Leyen, tai turi didelę reikšmę ES gynybos pramonei. Dėl šios priežasties ES pristatė amunicijos gamybos rėmimo įstatymą (ASAP).

Europos Komisijos pirmininkė pabrėžė, kad, be amunicijos, taip pat yra būtina padėti Ukrainai kurti oro gynybos ir laivybos, o vidutinėje ir tolimojoje perspektyvoje – dar ir kibernetinius bei aeronautikos pajėgumus.

„Pažvelgus, iš esmės tai yra europiniai pajėgumai. Tuo tikslu Europos šalys privalės bendradarbiauti ne tik mokslinių tyrimų ir plėtros, bet ir pramonės srityje. Privalome užtikrinti, kad, mėgindami apsaugoti Europą ir visapusiškai paremti Ukrainą, nesusidursime su jokiomis kliūtimis. Dabar prieš mus atsiveria galimybių langas. Ir aš norėčiau mus paraginti pasinaudoti šiomis galimybėmis, kadangi jos padės mums imtis konkretesnių veiksmų kuriant tikrą Europos gynybos sąjungą. Šią užduotį aš labai palaikau ir stengiuosi ją įvykdyti,“ – baigdama sakė U. von der Leyen.

Europos Sąjunga toliau tiekia didelę politinę, diplomatinę, ekonominę, finansinę, humanitarinę ir karinę pramonę nuo karinės rusų agresijos besiginančiai Ukrainai. Nuo 2022 m. vasario Ukraina iš ES šalių jau yra gavusi daugiau nei 82 mlrd. eurų paramos.

Gairės: karas Ukrainoje, ES, Ursula von der Leyen, taika, įšaldytas konfliktas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS