J. Bidenas V. Zelenskiui teigė esąs įsitikinęs, kad JAV karinė pagalba bus atnaujinta | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS V. ZELENSKIUI TEIGĖ ESĄS ĮSITIKINĘS, KAD JAV KARINĖ PAGALBA BUS ATNAUJINTA

  • 0

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šeštadienį Ukrainos kolegai Volodymyrui Zelenskiui sakė esąs „įsitikinęs“, kad JAV Kongresas atnaujins karinę pagalbą, tačiau pridūrė, kad be amerikiečių pagalbos Kyjivas gali prarasti daugiau teritorijų Rusijai.

„Šią popietę kalbėjau su Zelenskiu, kad jis žinotų, jog esu įsitikinęs, kad tuos pinigus turėsime“, – sakė J. Bidenas žurnalistams po apsilankymo bažnyčioje Delavere.

Anot jo, jei JAV įstatymų leidėjai nepatvirtintų naujo karinės pagalbos Kyjivui finansavimo, būtų „absurdiška“ ir „neetiška“: „Aš ketinu kovoti, kad jie gautų reikiamą amuniciją.“

Lyderiai kalbėjosi praėjus po to, kai Rusija užėmė rytų Ukrainos Avdijivkos tvirtovę – tai buvo didelė simbolinė Rusijos prezidento Vladimiro Putino pergalė.

Baltųjų rūmų pareiškime teigiama, kad ukrainiečiai iš miesto pasitraukė „po to, kai dėl Kongreso neveiklumo ukrainiečių kariams teko racionaliai paskirstyti amuniciją dėl mažėjančių atsargų, todėl Rusija pirmą kartą per kelis mėnesius pasiekė reikšmingų laimėjimų“.

J. Bidenas žurnalistams sakė nesąs įsitikinęs, kad dar vienas Ukrainos miestas nenugalės Rusijos pajėgų be JAV pagalbos.

Anksčiau patvirtintam JAV finansavimui jau išsekus, Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sąjungininkai Atstovų Rūmuose stabdo itin svarbios pagalbos Ukrainai patvirtinimą.

D. Trumpas – tikėtinas respublikonų kandidatas lapkričio mėnesį vyksiančiose prezidento rinkimuose – nepritaria pagalbos teikimui Kyjivui ir neseniai pasinaudojo savo įtaka, kad būtų atmestas JAV sienų reformos įstatymo projektas, kuris taip pat būtų leidęs suteikti papildomą pagalbą Ukrainai.

Po telefoninio pokalbio platformoje „Telegram“ paskelbtame pranešime V. Zelenskis sakė: „Džiaugiuosi, kad galiu tikėtis visapusiškos Amerikos prezidento paramos. Mes taip pat tikime išmintingu JAV Kongreso sprendimu.“

Viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) ir valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) Miuncheno saugumo konferencijoje stengėsi patikinti Vakarų sąjungininkus, kad Vašingtonas ir toliau rems Kyjivo karo veiksmus prieš Rusijos invaziją.

Anksčiau šeštadienį bendroje spaudos konferencijoje su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu Miunchene dalyvavusi K. Harris pareiškė: „Kalbant apie mūsų paramą Ukrainai, turime būti nepalaužiami ir negalime žaisti politinių žaidimų.“

Gairės: Joe Bidenas, Volodymyras Zelenskis, JAV kongresas, karas Ukrainoje, karinė pagalba Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS