JAV generalinis prokuroras netikėtai apsilankė Ukrainoje | KaunoDiena.lt

JAV GENERALINIS PROKURORAS NETIKĖTAI APSILANKĖ UKRAINOJE

Jungtinių Valstijų generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) penktadienį netikėtai apsilankė Ukrainoje ir pažadėjo patraukti „Rusijos karo nusikaltėlius atsakomybėn“ už jų veiksmus.

„Šiandien susirinkome čia, Ukrainoje, kad aiškiai ir vieningai pasakytume: šių nusikaltimų vykdytojai neišvengs bausmės“, – teigė M. Garlandas.

Ukrainos kolegos kvietimu jis išvyko į Lvivą Vakarų Ukrainoje dalyvauti konferencijoje „Susivieniję už teisingumą“.

M. Garlandas konferencijoje kalbėjo, kad JAV stovi kartu Ukrainos karo nusikaltimų tyrėjais, kurie renka ir sistemina įrodymus iš sprogimų vietų, įskaitant ligonines, daugiabučius ir mokyklas, ekshumuoja masines kapavietes ir tiria žmonių palaikus, „kad papasakotų istorijas tų, kurie jau nebegali“, teigiama Teisingumo departamento pateiktų jo komentarų stenogramoje.

Anot jo, nuo invazijos pradžios prieš metus Rusija įvykdė didžiausio masto žiaurumus per visą konfliktą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

JAV pasirašė susitarimą su Ukraina, Lietuva, Lenkija, Estija, Latvija, Slovakija ir Rumunija, kuris „sustiprins mūsų pastangas patraukti Rusijos karo nusikaltėlius atsakomybėn“, sakė jis.

Apie šį vizitą, kuris yra antrasis M. Garlando vizitas į Ukrainą nuo konflikto pradžios 2022 metų vasario mėnesį, iš anksto nebuvo pranešta dėl saugumo priežasčių.

Tai įvyko praėjus beveik dviem savaitėms po JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) vizito Ukrainoje ir susitikimo su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Jungtinės Valstijos padeda Ukrainai tirti karo nusikaltimus, o M. Garlandas šią savaitę karo nusikaltėliu pavadino Rusijos samdinių grupės „Wagner“ vadovą Jevgenijų Prigožiną.

Vasario 24 dieną, minint pirmąsias Rusijos invazijos metines, paskelbtame pareiškime M. Garlandas sakė, kad jo departamentas „palaiko mūsų Ukrainos partnerius, siekiančius teisingumo“.

JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) praėjusį mėnesį apkaltino Rusiją nusikaltimais žmoniškumui Ukrainoje, teigdama, kad Maskvos pajėgos vykdė „plataus masto ir sisteminius“ išpuolius prieš šalies civilius gyventojus.

Gairės: Merrickas Garlandas, vizitas Ukrainoje, karas Ukrainoje, JAV generalinis prokuroras
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS