JAV ir Meksika pasiekė pažangos derybose dėl migracijos bangos | KaunoDiena.lt

JAV IR MEKSIKA PASIEKĖ PAŽANGOS DERYBOSE DĖL MIGRACIJOS BANGOS

  • 0

Aukščiausio rango Meksikos ir JAV pareigūnai pareiškė, kad trečiadienį pasiekė pažangos derybose dėl migracijos bangos, kuri tapo vienu pagrindinių amerikiečių prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) galvos skausmų artėjant rinkimų metams, pažabojimo.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) surengė neįprastą šventinės savaitės vizitą į Meksiką, Respublikonų partijai spaudžiant J. Bideną imtis su migracijos stabdymu susijusių priemonių mainais į Kongreso pritarimą vienam iš pagrindinių jo prioritetų – paramai Ukrainai.

Apie šią vienos dienos kelionę buvo netikėtai paskelbta praėjusią savaitę po to, kai J. Bidenas telefonu kalbėjosi su Meksikos prezidentu Andresu Manueliu Lopezu Obradoru (Andresu Manueliu Lopesu Obradoru), kuris trečiadienį daugiau kaip dvi valandas bendravo su A. Blinkenu ir kitais aukščiausio rango JAV pareigūnais, įskaitant vidaus saugumo sekretorių Alejandro Mayorkasą (Alechandrą Majorkasą).

Vėliau A. M. Lopezas Obradoras socialiniame tinkle „X“ parašė, kad „buvo pasiekti svarbūs susitarimai, naudingi mūsų žmonėms ir tautoms“, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

Aukšto rango J. Bideno administracijos pareigūnas sakė, kad Meksikos vadovai JAV delegacijai papasakojo apie naujas priemones, kurių jie imasi, įskaitant kovą su kontrabandininkais, įsodinančiais migrantus į autobusus ar traukinius, vykstančius į pasienį.

„Kai kurie nauji veiksmai, kurių ėmėsi Meksika, mums padarė didelį įspūdį, ir pastarosiomis dienomis pastebėjome, kad sienos kirtimų skaičius gerokai sumažėjo“, – laikydamasis įprastos anonimiškumo sąlygos A. Blinkeno lėktuve grįždamas į Vašingtoną žurnalistams sakė pareigūnas.

Tačiau jis teigė, kad Jungtinės Valstijos žino, jog niekada negalima daryti išvadų remiantis kasdieniniais migrantų skaičiaus svyravimais, ir sakė, kad šalys palaikys glaudžius ryšius 2024-aisiais – rinkimų metais abiejose šalyse.

Šį mėnesį į Jungtines Valstijas be leidimo atvykstančių asmenų skaičius išaugo iki maždaug 10 tūkst. per dieną – beveik dvigubai daugiau nei prieš pandemiją.

Palyginti nedaug migrantų yra meksikiečiai, dauguma pastaraisiais metais bėga iš Centrinės Amerikos, kurią niokoja didžiulis skurdas, nežabotas smurtas ir dėl klimato kaitos blogėjantis derlius.

Turėdami visą pasaulio auksą ir pinigus, jie negali sustabdyti žmonių, ieškančių geresnių gyvenimo sąlygų.

Taip pat padaugėjo migrantų, vykstančių per Meksiką iš Haičio, kurį nusiaubė gaujų smurtas ir nefunkcionuojanti vyriausybė, ir Venesuelos, kurioje dėl kelerius metus trunkančio ekonominio chaoso trūksta pagrindinių prekių.

„Sprendimas – darbo vietų kūrimas“

Prieš susitikimą A. M. Lopezas Obradoras sakė, kad Meksika daug padeda sprendžiant migracijos problemą, tačiau sprendimas, anot jo, yra darbo vietų kūrimas.

„Žmonės palieka savo miestus iš būtinybės, o pasaulyje yra daug ekonominių ir socialinių krizių“, – sakė kairiųjų lyderis.

Nuo praėjusio savaitgalio sienos su JAV link pėsčiomis keliauja naujas šimtų ar net tūkstančių žmonių karavanas.

„Niekas nesiruošia sustabdyti migracijos“, – sakė aktyvistas ir karavano organizatorius Luisas Garcia Villagranas (Luisas Garsija Vijagranas), skųsdamasis, kad JAV ir Meksikos vyriausybės su migrantais elgiasi kaip su valiuta.

„Šiuo metu tariamasi dėl milijardų dolerių biudžeto migracijai sušvelninti. Turėdami visą pasaulio auksą ir pinigus, jie negali sustabdyti žmonių, ieškančių geresnių gyvenimo sąlygų“, – sakė jis žurnalistams Meksikos pietuose.

Nori trumpalaikio sprendimo

JAV pasienio tarnybos yra taip perpildytos, kad sustabdė kelių legalių sienos kirtimo punktų darbą ir sutelkė dėmesį į tvarkymąsi su dokumentų neturinčiais migrantais.

Meksikos užsienio reikalų sekretorė Alicia Barcena (Alisija Barsena) po derybų, kurias pavadino puikiomis, žurnalistams sakė, kad, atsižvelgiant į glaudžius abiejų šalių prekybos ryšius, šių perėjų atidarymas yra prioritetinis tikslas.

Meksika pagal susitarimus tiek su J. Bidenu, tiek su jo pirmtaku respublikonu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) sutiko bent jau laikinai priimti migrantus, norinčius patekti į Jungtines Valstijas.

Pagal J. Bideno Kongresui pasiūlytą paketą taip pat būtų finansuojama 1,3 tūkst. papildomų pasienio patrulių, kurie padėtų spręsti migracijos problemą.

Baltųjų rūmų administracija yra įspėjusi, kad nepasiekus susitarimo Ukrainai netrukus pritrūks ginklų, reikalingų beveik dvejus metus trunkančiai Rusijos invazijai atremti, ir trečiadienį paskelbė apie paskutinį ginklų paketą pagal galiojančius leidimus.

Griežtojo sparno respublikonai kol kas nerodo jokių kompromiso ženklų.

D. Trumpas, kuris yra favoritas tapti respublikonų kandidatu mesti iššūkį J. Bidenui kitų metų lapkritį vyksiančiuose rinkimuose, savo kampaniją vėl grindžia griežtai antiimigracine retorika, kaltindamas užsieniečius, kad jie „nuodija mūsų šalies kraują“. Jo kritikai atkreipė dėmesį, kad tai primena Adolfo Hitlerio retoriką.

Vašingtono Wilsono (Vilsono) centro Meksikos instituto direktorius Andrew Rudmanas (Endrius Rudmanas) teigė, kad viso pasaulio politikai nori trumpalaikio sprendimo ilgalaikiam migracijos klausimui spręsti.

„Bideno administracija dėl savo vidaus politikos priežasčių nori parodyti, kad daro viską, ką gali, – sakė jis. – Nėra jokios burtų lazdelės.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS