JAV prašo tarptautinių partnerių pasinaudoti įtaka „Hamas“ atakų prieš Izraelį nutraukimui | KaunoDiena.lt

JAV PRAŠO TARPTAUTINIŲ PARTNERIŲ PASINAUDOTI ĮTAKA „HAMAS“ ATAKŲ PRIEŠ IZRAELĮ NUTRAUKIMUI

  • 2

JAV ragina savo tarptautinius partnerius pasinaudoti savo įtaka palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“ ir jos rėmėjams Irane, kad būtų nutrauktos atakos Izraelyje, ketvirtadienį pareiškė aukšto rango pareigūnas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) išvyko į Izraelį pademonstruoti solidarumo su žydų valstybe.

Kartu su A. Blinkenu keliaujantis aukšto rango pareigūnas teigė, kad JAV neprieštarauja galimoms Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo Salmano) ir Irano prezidento Ebrahimo Raisi (Ebrahimo Raisio) deryboms.

„Atvirai kalbant, prašome visų mūsų partnerių bendrauti su „Hamas“, „Hezbollah“ ar Iranu – su bet kuriuo iš šios trijulės, su kuriuo jie palaiko kokius nors kanalus, ryšius ar panašiai – kad „Hamas“ nutrauktų išpuolius, paleistų įkaitus, neleistų „Hezbollah“ ir neleistų Iranui įsitraukti į kovą“, – sakė pareigūnas po to, kai JAV delegacijos lėktuvas sustojo papildyti degalų Airijoje.

Kitas pareigūnas patvirtino, kad JAV valstybės sekretorius taip pat lankysis kitose regiono šalyse, tačiau nenurodė, kuriose.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Didėjant nuogąstavimams dėl konflikto išplitimo regione, JAV pareigūnai anksčiau nurodė, kad nėra jokios žvalgybinės informacijos, rodančios, jog Iranas dalyvavo planuojant ar rengiant „Hamas“ išpuolius.

A. Blinkenas atvyko į Izraelį solidarumo vizito

A. Blinkenas ketvirtadienį atvyko į Tel Avivą, kad parodytų solidarumą po „Hamas“ puolimo, pranešė kartu su juo keliavęs naujienų agentūros AFP korespondentas.

Tikimasi, kad A. Blinkenas susitiks su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanjahu (Benjaminu Netanjahumi).

Oro uoste neįprastai griežtai saugomą, su sargybiniais, vilkinčiais karine apranga, A. Blinkeną pasitiko Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas (Elis Koenas).

Prieš išskrisdamas į Izraelį A. Blinkenas pabrėžė Vašingtono paramą Izraeliui.

„Jungtinės Valstijos palaiko Izraelį. Mes juos palaikome šiandien, rytoj – palaikysime kiekvieną dieną, – sakė A. Blinkenas žurnalistams. – Esame pasiryžę užtikrinti, kad Izraelis gautų viską, ko jam reikia gynybai.“

A. Blinkenas Amane surengs derybas su palestiniečių ir Jordanijos vadovais, pranešė vienas JAV pareigūnas.

„Rytoj (penktadienį) Amane sekretorius Blinkenas susitiks su palestiniečių prezidentu (Mahmudu) Abbasu (Mahmudu Abasu) ir Jordanijos karaliumi Abdullah II (Abdula II)", – sakė pareigūnas AFP korespondentui, keliaujančiam kartu su A. Blinkenu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Duokit

Palestinai ir Jos Tautai Laisve ir nereiks nieko nutraukinet .Laisve Palestinai !!!!!

Pilietis

Tai gal pirma sustabdyt izraeli reikia, kad jis nesikesintu i svetimas zemes ir susirinktu nausedijas is jau uzgrobtu, o tada tik kazko prasyt arabu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS