Kalintys Katalonijos separatistų lyderiai nutraukė bado streiką | KaunoDiena.lt

KALINTYS KATALONIJOS SEPARATISTŲ LYDERIAI NUTRAUKĖ BADO STREIKĄ

  • 0

Keturi kalinami katalonų separatistų lyderiai nutraukė daugiau nei dvi savaites trukusį bado streiką, ketvirtadienį pranešė jų atstovas.

Buvusios Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudždemono) Katalonijos vyriausybės atstovas Jordi Sanchezas (Žordis Sankesas) ir jo kolegos Jordi Turullas (Žordis Turulas), Josepas Rullas (Žosepas Rulas) bei Joaquimas Fornas (Žoakimas Fornas) gruodžio pradžioje paskelbė pradedantys bado streiką į šiaurę nuo Barselonos esančiame kalėjime.

Visi jie laukia teismo po praėjusiais metais surengto referendumo dėl šio turtingo šiaurės rytinio Ispanijos regiono atsiskyrimo nuo Ispanijos. Jie kaltinami maišto kurstymu.

Bado streikas buvo paskelbtas, Konstituciniam teismui blokavus jų apeliacinį skundą dėl ikiteisminio kalinimo.

Kalinamų separatistų bylą Ispanijos Aukščiausiasis Teismas turėtų nagrinėti kitų metų pradžioje.

„Sprendimas sustabdyti bado streiką buvo priimtas jiems manant, kad pasiekė savo tikslus – tai yra, buvo atkreiptas dėmesys (į jų padėtį), o supurtytas Konstitucinis Teismas turi atsakyti į jų apeliacijas“, – kalbėjo jų atstovas Barselonoje.

Teismas atmetė apeliacijas dėl katalonų separatistų lyderių suėmimo ir dalies iš jų nušalinimo nuo regiono įstatymų leidėjų pareigų.

Ketverto atstovas nurodė, kad po apeliacinių skundų atmetimo jie ketina kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą.

Iš viso kitų metų pradžioje Madride numatytame teismo posėdyje bus teisiama 18 katalonų separatistų lyderių.

Prokurorai siekia, kad jie būtų nuteisti kalėti iki 25 metų už maištavimą ir viešųjų lėšų netinkamą naudojimą, susijusį su sužlugdytu Katalonijos mėginimu atsiskirti nuo Ispanijos.

Praėjusių metų spalį į Belgiją pabėgęs C. Puigdemontas taip pat yra kaltinamas šioje byloje, tačiau teisiamas nebus, nes Ispanijoje draudžiami teismo procesai nedalyvaujant kaltinamiesiems. 

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) penktadienį rengia ministrų kabineto posėdį Barselonoje, kur dėl numatomo Katalonijos nepriklausomybę palaikančių grupių protesto imamasi sugriežtinto saugumo priemonių.

Posėdis rengiamas pradėjus metams po to, kai Madridas blokavo Katalonijos nepriklausomybės siekį ir surengė pirmalaikius rinkimus regione.

Daugelis katalonų separatistų ministrų kabineto posėdžiui pasirinktą laiką pavadino „provokacija“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS