Lenkija ieško sąjungininkių kovoje dėl Antrojo pasaulinio karo reparacijų | KaunoDiena.lt

LENKIJA IEŠKO SĄJUNGININKIŲ KOVOJE DĖL ANTROJO PASAULINIO KARO REPARACIJŲ

  • 9

Aukšto rango Lenkijos pareigūnai antradienį pareiškė planuojantys išplėsti kampaniją, kuria siekiama iš Vokietijos prisiteisti didžiules reparacijas dėl Antrojo pasaulinio karo metu nacių okupantų vykdytų žiaurumų.

Varšuva kreipiasi į Graikiją bei kitas nuo to paties nukentėjusias Europos šalis kaip potencialias sąjungininkes.

Praėjusiais metais Lenkija oficialiai pareikalavo maždaug 1,3 trilijono eurų kompensacijos – sumos, prilygstančios jos metiniam bendrajam vidaus produktui.

Savo ruožtu Graikija už Antrojo pasaulinio karo metais nacių Vokietijos okupantų padarytą žalą siekia gauti daugiau kaip 300 mlrd. eurų kompensaciją.

Nors Vokietija teigia, kad ieškiniai dėl žalos atlyginimo buvo patenkinti po karo, Lenkijos užsienio reikalų viceministras Arkadiuszas Mularczykas (Arkadjušas Muliarčykas) antradienį pareiškė, kad Varšuva tikslui pasiekti bendradarbiaus su kitomis nuo nacių okupacijos nukentėjusiomis šalimis.

„Šalys, kiekviena atskirai, nesugebėjo įvykdyti teisingumo aukoms... Todėl turime dirbti kartu, kad pasiektume teisingumą“, – sakė jis Atėnuose vykusioje konferencijoje dėl žalos atlyginimo. Prie jos organizavimo prisidėjo ir Lenkijos užsienio reikalų ministerija.

„Žala ir nuostoliai neginčijami, – teigė jis. – Duomenys neginčijami. ... Buvo nužudyta 5,2 mln. lenkų. Po karo Lenkijos gyventojų skaičius sumažėjo 11,4 mln. žmonių, o 2,1 mln. lenkų buvo naudojami priverčiamiesiems darbams.“

Prokopis Pavlopulas (Prokopis Pavlopoulos), 2015–2020 metais ėjęs Graikijos prezidento pareigas, sakė, kad Atėnų pretenzijos buvo atgaivintos 1990 metais suvienijus Vokietiją, turint omenyje, kad pokarinis šios šalies susiskaldymas buvo nurodytas kaip priežastis kompensacijas apriboti.

„Žinoma, Vokietija atsiprašė už savo veiksmus ir elgėsi sąžiningai“, – teigė P. Pavlopulas.

„Vokietijos pareigūnai visada dalyvauja renginiuose, skirtuose (Antrojo pasaulinio karo nacių žiaurumams) paminėti. Tai pagirtina, tačiau tai nepaneigia reikalavimų dėl kompensacijos. Tie reikalavimai egzistuoja“, – pridūrė jis.

Graikijos pretenzijos buvo oficialiai atnaujintos 2019 metais, valdant ankstesnei kairiųjų vyriausybei. Vėlesnė konservatyvioji administracija, nors ir viešai nespaudė Berlyno, pareiškė mananti, kad šis klausimas tebėra neišspręstas.

Antradienį vykusiame renginyje dalyvavo Graikijos miestų, kuriuose nacių okupantai malšindami ginkluotą pasipriešinimą žudė civilius ir kuriuose kasmet rengiami atminimo renginiai, merai ir atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

kokias

teritorijas lenkai gavo ir kiek zmoniu isvare su stalino uznugariu. Liks prie suskilusios geldos

Pasiūlymas

Pimpį jums visiems dantims pasikrapštyti, o ne kažkokias reparacijas. Dar prancūzam ir mongolam pareikškit pretenzijas....

Landsbergis galėtų

Landsbergis galėtų prisidėti prie Arkadijušo Muliarskio. Iš Rusijos konservatoriams niekaip nepavyksta gauti reparacijų, tai savo pažadus gali įvykdyti gaudami iš vokiečių. Juk vokiečiai karo metais Lietuvoje daug žmonių nužudė, gamyklų įrengimus išvežė į Vokietiją, daug pastatų susprogdino. Daug žmonių išvežė darbams į Vokietiją. Manau pirmu darbu Landsbergis turėtų apskaičiuoti visus nuostolius, kuriuos Vokietija padarė Lietuvai ir paskelbti viešai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS