M. Zuckerbergas JAV Kongrese atsiprašė dėl vaikams socialiniuose tinkluose daromos žalos | KaunoDiena.lt

M. ZUCKERBERGAS JAV KONGRESE ATSIPRAŠĖ DĖL VAIKAMS SOCIALINIUOSE TINKLUOSE DAROMOS ŽALOS

  • 0

„Meta“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Markas Zuckerbergas (Markas Zakerbergas) trečiadienį klausinėjamas JAV Kongrese atsiprašė dėl vaikams socialiniuose tinkluose daromos žalos.

JAV Senato Teismų komiteto sušaukti technologijų kompanijų vadovai dalyvavo sesijoje „Didžiosios technologijų kompanijos ir vaikų seksualinio išnaudojimo internete krizė“.

Technologijų milžinės užsitraukė politikų rūstybę dėl to, kad nepakankamai stengiasi užkirsti kelią vaikams internete kylantiems pavojams, įskaitant nepilnamečių seksualinį išnaudojimą ir paauglių savižudybių skatinimą.

Per vieną klausimų ratą M. Zuckerbergas buvo priverstas atsistoti ir atsiprašyti komiteto salėje susirinkusių aukų šeimų.

„Atsiprašau dėl visko, ką jums teko patirti, – sakė jis. – Niekas neturėtų patirti to, ką išgyveno jūsų šeimos.“

Senatoriams parodymus taip pat davė „X“ generalinė direktorė Linda Yaccarino (Linda Jakarino), „TikTok“ vadovas Shou Zi Chew (Šu Dzi Čiu), „Snapchat“ vadovas Evanas Spiegelis (Evanas Spigelis) ir „Discord“ generalinis direktorius Jasonas Citronas (Džeisonas Sitronas).

„Pone Zuckerbergai, žinau, kad jūs ir prieš mus esančios įmonės nenorite, kad taip būtų, bet jūsų rankos suteptos krauju. Jums priklauso produktas, kuris žudo žmones“, – sakė senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas).

M. Zuckerbergas įstatymų leidėjams teigė, kad „užtikrinti jaunų žmonių saugumą internete yra iššūkis nuo pat interneto atsiradimo, o nusikaltėliams tobulinant savo taktiką, mes taip pat turime tobulinti savo apsaugos priemones“.

Jis pridūrė, kad, remiantis tyrimų duomenimis, iš esmės socialiniai tinklai nekenkia jaunų žmonių psichikos sveikatai.

„Nemanau, kad tai turi kokią nors prasmę“, – atsakydamas į tai pareiškė posėdžiui pirmininkavęs senatorius Dickas Durbinas (Dikas Derbinas).

„Šioje salėje nėra nė vieno tėvo, kurio vaikas [...] nebūtų pasikeitęs tiesiog jo akyse“ dėl „emocinės patirties“ socialinėje žiniasklaidoje, tvirtino jis.

Dešimčių JAV valstijų ieškinys

„Kaip trijų mažų vaikų tėvas žinau, kad problemos, apie kurias šiandien diskutuojame, yra siaubingos ir yra kiekvieno tėvo košmaras“, – sakė „TikTok“ vadovas Shou Zi Chew.

Jums priklauso produktas, kuris žudo žmones.

„Ketinu investuoti daugiau nei 2 mlrd. dolerių (1,85 mlrd. eurų) į pasitikėjimą ir saugumą. Vien šiais metais šiuo klausimu dirbs 40 tūkst. saugos specialistų“, – sakė Shou Zi Chew.

„Meta“ taip pat teigė, kad 40 tūkst. jos darbuotojų dirba su interneto sauga ir kad nuo 2016 metais į didesnį platformos saugumą investuota 20 mlrd. dolerių (18,5 mlrd. eurų).

Prieš duodami parodymus „Meta“ ir „X“ vadovai paskelbė apie naujas priemones.

„Meta“, kuriai priklauso pasaulyje pirmaujančios platformos „Facebook“ ir „Instagram“, informavo blokuosianti tiesiogines žinutes, kurias nepažįstami asmenys siunčia jauniems paaugliams.

Pagal numatytuosius nustatymus jaunesniems nei 16 metų paaugliams žinutes gali siųsti arba į grupinius pokalbius įtraukti tik tie žmonės, kuriuos jie jau seka arba kurių kvietimus draugauti jie yra priėmę.

„Meta“ taip pat sugriežtino turinio apribojimus paaugliams socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „Facebook“, kad jiems būtų sunkiau peržiūrėti įrašus, kuriuose aptariama savižudybė, savęs žalojimas ar valgymo sutrikimai.

Senatoriai atkreipė dėmesį į bendrovės „Meta“ vidaus dokumentus, iš kurių matyti, kad M. Zuckerbergas atsisakė stiprinti grupes, kurios stebi paaugliams internete kylančius pavojus.

„Ši veidmainystė pribloškia“, – dienraščiui „The New York Times“ sakė senatorius Richardas Blumenthalis (Ričardas Blumentalis).

Šie dokumentai yra dalis didelio ieškinio, kurį drauge iškėlė apie 40 valstijų bendrovei „Meta“ dėl vaikams daromos žalos.

Pagal JAV įstatymus interneto platformos iš esmės yra apsaugotos nuo teisinės atsakomybės už turinį, kuriuo dalijamasi jų svetainėse.

Nors įstatymų leidėjai norėtų nustatyti daugiau taisyklių, kad padidintų saugumą internete, naujų įstatymų priėmimą stabdo politinis susiskaldymas Vašingtone ir intensyvus didžiųjų technologijų kompanijų lobizmas.

Vienas iš esamų pasiūlymų – Vaikų saugumo internete aktas (angl. Kids Online Safety Act, KOSA), kuriuo siekiama apsaugoti vaikus nuo algoritmų, galinčių sukelti nerimą ar depresiją.

Pagal kitą idėją būtų reikalaujama, kad socialinės žiniasklaidos platformos tikrintų paskyrų turėtojų amžių ir visiškai uždraustų prisijungti jaunesniems nei 13 metų vaikams.

„Nemanau, kad išspręsite problemą. Kongresas turės jums padėti“, – technologijų milžinių vadovams pasakė senatorius Johnas Neely Kennedy (Džonas Nilis Kenedis).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS