Prancūzijos mokyklose – jokių abajų | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJOS MOKYKLOSE – JOKIŲ ABAJŲ

  • 11

Prancūzijos aukščiausiasis administracinis teismas nusprendė, kad draudimas dėvėti mokyklose abają – laisvą viršutinį drabužį, kurį nešioja kai kurios musulmonės, yra teisėtas.

Prancūzijos aukščiausiasis teismas, nagrinėjantis skundus prieš valdžios institucijas, pranešė, kad atmetė asociacijos prašymą uždrausti praėjusį mėnesį vyriausybės įvestą draudimą, teigdamas, kad jis nėra diskriminacinis musulmonių atžvilgiu.

Rugpjūtį Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybė paskelbė, kad uždraus mokyklose dėvėti abają, nes tai prieštarauja švietimo srityje galiojančioms pasaulietiškumo taisyklėms.

Sprendimas priimtas po kelis mėnesius trukusių debatų dėl abajų dėvėjimo Prancūzijos mokyklose, kuriose mergaitėms ir moterims jau seniai draudžiama ryšėti musulmoniškas skaras.

2004 m. kovą priimtu įstatymu buvo uždrausta mokyklose nešioti ženklus ar drabužius, kuriais moksleiviai gali pademonstruoti savo religinę priklausomybę. Tai apima didelius kryžius, judėjų kipas ir musulmoniškas skaras.

Ne taip kaip skaros, abajos tuomet pateko į vadinamąją pilkąją zoną ir iki šiol nebuvo vienareikšmiškai draudžiamos.

Tačiau Švietimo ministerija jų klausimu pernai lapkritį jau buvo paskelbusi aplinkraštį ir jame abają priskyrė drabužiams, kuriuos dėvėti gali būti uždrausta, jei jie dėvimi siekiant atvirai pademonstruoti religinę priklausomybę. Tai pačiai kategorijai buvo priskirti ilgi sijonai ir skarelės.

Musulmonams atstovaujanti asociacija pateikė skundą Prancūzijos aukščiausiajam teismui, prašydama panaikinti šį draudimą.

Pasak asociacijos, draudimas yra diskriminacinis ir gali skatinti neapykantą musulmonams, taip pat rasinę klasifikaciją. Vis dėlto šie argumentai buvo atmesti. Teismas nurodė, kad sprendimas grindžiamas Prancūzijos įstatymais, pagal kuriuos mokyklose neleidžiama dėvėti matomų bet kokios religinės priklausomybės ženklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Gedas

Kurioje šalyje gyveni turi gerbti jos įstatymus ir jų laikytis jei nepatinka visada gali grįžti namo nereikia paklusti kitataučių norams nes prarasi savo tautiškumą..

ogi

patys prisileido babaju teroristu dabar drebins kinkas p

????

Skarelių, ilgų sijonų negalima, o plika šikna - prašom.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS