Adrenalino ištroškę smalsuoliai rizikuoja – noras įsiamžinti prie išsiveržusio ugnikalnio stipresnis | KaunoDiena.lt

ADRENALINO IŠTROŠKĘ SMALSUOLIAI RIZIKUOJA – NORAS ĮSIAMŽINTI PRIE IŠSIVERŽUSIO UGNIKALNIO STIPRESNIS

  • 1

Neseniai išsiveržęs didžiausias pasaulio aktyvus ugnikalnis Mauna Loa Havajuose vieniems kelia nerimą, kitus traukia it magnetas. Nepaisydami rizikos, būriai smalsuolių skuba čia prie įspūdingų lavos upių, pasakojama LNK reportaže.

Daugelis Havajų salų gyventojų ruošiasi susidurti su didelėmis problemomis. Jei Mauna Loa ugnikalnio lava nutekės ant greitkelio, užblokuos greičiausią kelią, jungiantį abi salos puses. 

Kiti tuo metu stumia niūrias mintis į šalį ir mėgaujasi ugnikalnio išsiveržimu. Gražiausias vaizdas, žinoma, – tamsiu paros metu. Tad žmonės prie ugnikalnio skuba vos saulei nusileidus ar dar neprašvitus.

„Atvykome čia 4 val. ryto. Buvo labai šalta, dabar šiek tiek šilčiau, tačiau vis tiek vėsu. Gerai, kad esame šiltai apsirengę“, – sakė  reginiu pasigrožėti atvykusi vietos gyventoja.

„Smagu, kad galime būti čia ir tai pamatyti iš arti. Mes atsikraustėme į salą prieš pusantrų metų. Tačiau nuolat į šią salą atvykdavome nuo 1990-ųjų. Stebėjome kito ugnikalnio skirtingus etapus, bet dabar smagu pamatyti Mauna Loa“, – įspūdžiais dalijosi moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vis dėlto nors vaizdas ir įspūdingas, pareigūnai smalsuolius perspėja, kad lava bet kada gali pakeisti kryptį. Negana to, uolos aštrios ir vietomis nestabilios, todėl galima suklupti ar pargriūti.

Smagu, kad galime būti čia ir tai pamatyti iš arti.

Didžiausias aktyvus ugnikalnis pasaulyje Mauna Loa Havajuose išsiveržė pirmą kartą po beveik keturių dešimtmečių pertraukos. Daugelis saloje įsikūrusių žmonių čia negyveno, kai ugnikalnis atgijo paskutinį kartą prieš trisdešimt aštuonerius metus.

Šalia esantis Kilauea ugnikalnis išsiveržė prieš ketverius metus ir sugriovė septynis šimtus namų. Tiesa už šį ugnikalnį Mauna Loa yra daugiau nei tris kartus didesnis. Jis iškilęs šiek tiek daugiau nei  4 km virš jūros lygio, tačiau skaičiuojant nuo jūros dugno, visas ugnikalnis – maždaug 9 tūkst. metrų aukščio. Aukštesnis net už Himalajuose esantį Everestą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

ar mazai tokiu jaunu /pacuku/ kurie pries mergas nori pasirodyt ksd kvaili........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS