Dėl nuošliaužų Tanzanijoje žuvo mažiausiai 68 žmonės | KaunoDiena.lt

DĖL NUOŠLIAUŽŲ TANZANIJOJE ŽUVO MAŽIAUSIAI 68 ŽMONĖS

  • 0

Tanzanijos pareigūnai pirmadienį pranešė, kad per potvynius ir žemės nuošliaužas, kuriuos sukėlė smarkios liūtys, žuvo mažiausiai 68 žmonės.

Manoma, kad aukų skaičius dar padidės.

Savaitgalį kilusios liūtys nunešė automobilius ir apgadino pastatus ant kalvos išsidėsčiusiame Kateše, esančiame už 300 km į šiaurę nuo sostinės Dodomos.

„Netekome 63 žmonių, kurių kūnai šiandien yra priešais mus. Tarp jų yra 23 vyrai ir 40 moterų“, – anksčiau pirmadienį sakė Tanzanijos ministras pirmininkas Kassimas Majaliwa (Kasimas Madžaliva) per ceremoniją Kateše, kurios metu aukų palaikai buvo perduoti jų šeimoms.

„Tikime, kad atrasime daugiau kūnų“, – sakė jis ir pridūrė, kad per nelaimę buvo sužeista 116 žmonių.

Paieškos ir gelbėjimo operacijas vykdyti padėjo kariuomenė, gyventojams baiminantis, kad žmonės galėjo būti palaidoti po tirštu purvu.

Filmuotuose vaizduose matyti apgriuvę namai, gatvėse išmėtyti baldai, užblokuoti keliai, nutrauktos elektros ir telekomunikacijų linijos. 

Vietos gyventojas Paschalis Paulo (Paskalis Paulas) sakė, kad turguje, kuriame jis dirbo, viską nunešė potvynio vanduo.

Turguje taip pat dirbęs Jamesas Gabrielis (Džeimsas Gabrielis) sakė, kad dingo jo giminaičiai, o paieškos buvo labai įtemptos.

Esther Bohay (Ester Bohai) sakė, kad girdėjo garsų triukšmą ir matė, kaip lyjant lietui gatvės prie jos namų virto purvo upe.

Jai su šeima pavyko pabėgti nuo potvynio.

Nuošliaužos palaidojo mažiausiai 100 namų, o kaimą, kuriame gyveno 28 šeimos, sulygino su žeme, sakė regiono komisarė Queen Sendiga (Kvin Sendiga).

Dėl šios nelaimės prezidentė Samia Suluhu Hassan (Samija Suluhu Hasan) sutrumpino vizitą Dubajuje, kur buvo atvykusi dalyvauti klimato derybose COP28

Tanzanija ir jos Rytų Afrikos kaimynės Kenija, Somalis ir Etiopija dažnai nukenčia nuo staigių potvynių, kuriuos sukelia smarkios liūtys, susijusios su meteorologiniu reiškiniu „El Nino“.

Potvyniai didina humanitarinę krizę regione, bandančiame atsigauti po didžiausios per pastaruosius keturis dešimtmečius sausros, dėl kurios milijonai žmonių badauja.

Nuo 1997-ųjų spalio iki 1998-ųjų sausio dėl plataus masto potvynių penkiose regiono šalyse žuvo daugiau kaip 6 tūkst. žmonių.

Mokslininkai teigia, kad dėl žmonių veiklos sukeltos klimato kaitos dažnėja ir intensyvėja tokie ekstremalūs reiškiniai kaip potvyniai, audros, sausros ir miškų gaisrai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS