Ukrainos prezidentūra: beveik visoje Chersono srities teritorijoje vyksta įnirtingos kovos | KaunoDiena.lt

UKRAINOS PREZIDENTŪRA: BEVEIK VISOJE CHERSONO SRITIES TERITORIJOJE VYKSTA ĮNIRTINGOS KOVOS

Beveik visoje pietinės Ukrainos Chersono srities, kurią yra okupavusios Rusijos pajėgos, teritorijoje vyksta įnirtingos kovos, antradienį pranešė ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio biuras.

Išvakarėse Ukrainos pajėgos pradėjo kontrpuolimą, siekdamos susigrąžinti pietinį regioną, kurį karo pradžioje užėmė Rusija.

„Visą dieną ir naktį Chersono srityje tęsėsi galingi sprogimai“, – teigiama rytiniame prezidentūros pranešime.

„Įnirtingos kovos vyksta beveik visoje Chersono srities teritorijoje. Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradėjo puolamuosius veiksmus įvairiomis kryptimis“, – priduriama jame.

Regiono pareigūnai teigė, kad ilgai lauktas puolimas yra „Chersono srities deokupacijos pradžia“.

Britanijos žvalgybos teigimu, nors „kol kas neįmanoma patvirtinti Ukrainos pažangos masto“, jos kariuomenė suintensyvino „artilerijos ugnį fronto linijos sektoriuose visoje Pietų Ukrainoje“.

Ji pridūrė, kad ukrainiečiai suduoda „ilgojo nuotolio tikslius smūgius, kad sutrikdytų Rusijos tiekimo linijas“.

Rusijos pajėgos srities centrą Chersoną užėmė kovo 3 dieną; tai buvo pirmas didelis rusų užimtas miestas nuo invazijos pradžios vasario 24-ąją.

Ukrainos naujienų agentūra „Unian“ išvakarėse pranešė, kad buvo pralaužta pirmoji rusų gynybos linija Chersono srityje.

Chersono sritis yra svarbus Ukrainos žemės ūkio regionas ir ribojasi su 2014 metais Rusijos aneksuotu Krymo pusiasaliu.

Ukrainos Chersono srityje nušautas aukšto rango prorusiškas pareigūnas

Ukrainos pietinėje Chersono srityje nušautas buvęs ukrainiečių įstatymų leidėjas, prasidėjus karui perėjęs į Rusijos primestos valdžios pusę, pirmadienį pranešė rusų tyrėjai.

Aleksejus Kovaliovas „Chersono srities karinės ir civilinės administracijos vadovo pavaduotojas, žuvo nuo kulkų“, paskelbė tyrėjai platformoje „Telegram“.

Pasak jų, išpuolis buvo įvykdytas jo namuose sekmadienį. Kita auka tapo kartu su juo gyvenusi jauna moteris, priduriama pranešime.

Daugiau informacijos nepateikiama.

A. Kovaliovo žūtį Ukrainos televizijai pirmadienio vakarą patvirtino ir Chersono srities tarybos deputatas ir administracijos vadovo patarėjas Serhijus Chlanis.

„Šiandien jau išsamiai žinoma, kad jis buvo rastas negyvas savo name Hola Prystanėje, jis buvo rastas nušautas. Moteris, su kuria jis gyveno, buvo rasta be sąmonės, su pjautine žaizda gerklėje. Ji buvo išvežta į reanimaciją, bet šį rytą mirė“, – pranešė jis.

Pastaraisiais mėnesiais per išpuolius okupuotoje teritorijoje žuvo arba buvo sužeisti keli su okupacinėmis Rusijos pajėgomis bendradarbiaujantys ukrainiečių pareigūnai.

33-ejų A. Kovaliovas 2019 metais buvo išrinktas į nacionalinį parlamentą; jis dirbo prezidento Volodymyro Zelenskio partijos „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) frakcijoje.

Vasario pabaigoje Rusijai pradėjus puolimą Ukrainoje ir Rusijos kariuomenei užėmus Chersoną, A. Kovaliovas paskelbė apie bendradarbiavimą su okupantais ir viešai palaikė Chersono srities prisijungimą prie Rusijos. Jis buvo pašalintas iš „Liaudies tarno“ frakcijos, bet tapo sričiai Rusijos primestos valdžios aukšto rango pareigūnu.

Birželio mėnesį A. Kovaliovas išgyveno pasikėsinimą nužudyti.

280 tūkst. gyventojų turintį Chersoną Rusijos pajėgos užėmė kovo 3 dieną.

Netoli Maskvos aneksuoto Krymo esantis Chersonas tapo pirmuoju dideliu miestu, nukentėjusiu nuo Rusijos pajėgų po to, kai Kremlius vasario mėnesį pasiuntė kariuomenę į Ukrainą.

Išvakarėse paskelbta, kad Ukrainos pajėgos pradėjo kontrpuolimą, siekdamos susigrąžinti rusų okupuotą Chersoną. V. Zelenskio biuras antradienį pranešė, kad beveik visoje Chersono srities teritorijoje vyksta įnirtingos kovos.

Gairės: karas Ukrainoje, Chersonas, kovos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS