Kada turint siuntimą už privačioje klinikoje suteiktas paslaugas mokėti nereikia? | KaunoDiena.lt

KADA TURINT SIUNTIMĄ UŽ PRIVAČIOJE KLINIKOJE SUTEIKTAS PASLAUGAS MOKĖTI NEREIKIA?

  • 7

Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausti asmenys, turėdami siuntimą, gali patys rinktis, kurioje gydymo įstaigoje gauti reikiamos kvalifikacijos gydytojo specialisto paslaugas, atlikti tyrimus, procedūras. Valstybinė ligonių kasa (VLK) įspėja, į ką atkreipti dėmesį, kad turint siuntimą už suteiktas paslaugas netektų susimokėti.

Prašo kompensuoti

Į Vilniaus teritorinę ligonių kasą kas mėnesį kreipiasi po kelis gyventojus, kurie pageidauja, kad jiems būtų kompensuotos gydytojų specialistų konsultacijų, procedūrų, dienos chirurgijos paslaugų ir pan. išlaidos. Žmonės pabrėžia, kad yra apdrausti PSD ir paslaugų kreipėsi turėdami siuntimą.

„Deja, daliai šių paklausėjų tenka paaiškinti du svarbius dalykus, į kuriuos neatkreipiama dėmesio: pirma – kompensuojamoji paslauga gali būti suteikta, jeigu būtent dėl jos gydymo įstaiga turi sutartį su ligonių kasa, antra – suteiktos paslaugos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) apmokamos ne asmeniškai gyventojams, o jas suteikusioms gydymo įstaigoms“, – teigiama VLK pranešime spaudai.

Apdraustieji, turintys siuntimą, gali gauti kompensuojamąsias paslaugas tiek viešosiose, tiek privačiose gydymo įstaigose. Tačiau prieš kreipiantis būtina sužinoti, ar pageidaujama gydymo įstaiga turi sutartį su ligonių kasa dėl konkrečios paslaugos, jos teikimo būdo. Pavyzdžiui, jei žmogaus siuntime nurodyta, kad reikalinga kardiologo ar oftalmologo konsultacija, jis gali kreiptis į bet kurią Lietuvos gydymo įstaigą, kuri su ligonių kasa sudariusi sutartį būtent dėl šių gydytojų specialistų paslaugų. Renkantis įstaigą, kurioje siuntimą turinčiam pacientui turi būti suteiktos, pavyzdžiui, išsiplėtusių kojų venų operacinio gydymo paslaugos, taip pat svarbu išsiaiškinti, ar sutartis sudaryta dėl dienos chirurgijos paslaugų (širdies ir kraujagyslių sistemos procedūrų) teikimo.

Privalo skelbti

Kuriose bent trijose gydymo įstaigose teikiama pacientui reikalinga kompensuojamoji paslauga, turi nurodyti siuntimą išduodantis gydytojas. Išsamus sąrašas įstaigų, su kuriomis ligonių kasos sudariusios sutartis ir dėl kokių paslaugų, skelbiamas ligonių kasų svetainėje ligoniukasa.lrv.lt/lt/paslaugos/e-paslaugos/sveikatos-prieziuros-istaigos-ir-paslaugos-visoje-lietuvoje-3.

Pagal teisės aktus, gydymo įstaigos privalo savo interneto svetainėse, registratūroje ir kitose pacientams lengvai pasiekiamose vietose aiškiai skelbti paslaugų, dėl kurių sudariusios sutartis su ligonių kasa, sąrašą. Pacientams rekomenduojama susisiekus su pasirinkta gydymo įstaiga pasitikslinti šią informaciją.

Valstybinių ligonių kasų informacija.

Pasirinkę tinkamą gydymo įstaigą, kurioje tikrai teikiama reikalinga kompensuojamoji paslauga, apdraustieji, turintys siuntimą, neturi mokėti už jame nurodytas paslaugas, įskaitant diagnostikos ir gydomąsias priemones, vaistus, operacijas, anesteziją ir pan. Nebent pacientai pasirenka paslaugas gauti ne eilės tvarka, taip pat mokamas, brangesnes ar papildomas paslaugas, kurios nekompensuojamos. Gydymo įstaigoje prieš mokant privaloma pasirašyti sutikimą mokėti už paslaugas. Būtina atidžiai jį perskaityti ir prireikus paprašyti paaiškinti, už ką ir kodėl prašoma mokėti.

Apdraustieji, turintys siuntimą, gali gauti kompensuojamąsias paslaugas tiek viešosiose, tiek privačiose gydymo įstaigose.

Kartais suabejoja

Pasitaiko, kad apdrausti pacientai sutinka mokėti, bet abejoja dėl mokėjimo pagrįstumo, numanydami, kad jiems suteiktos paslaugos veikiausiai gali būti teikiamos ir PSDF lėšomis. Tada žmonės kreipiasi į ligonių kasą prašydami kompensuoti, jų nuomone, nepagrįstas išlaidas. „Tačiau ligonių kasos gydymo išlaidų gyventojams asmeniškai negali kompensuoti – lėšos už paslaugas, suteiktas pagal ligonių kasos ir gydymo įstaigos sutartį, sumokamos gydymo įstaigai“, – teigiama pranešime.

Atsiradus abejonių dėl mokėjimo už medicinos pagalbą pagrįstumo, pirmiausia reikia raštu kreiptis paaiškinimo į gydymo įstaigos administraciją, kurį ji privalo pateikti. Jeigu gautas paaiškinimas paciento netenkina ir pinigai neatgaunami, kreipimąsi į administraciją ir jos paaiškinimą galima pateikti nagrinėti savo gyvenamosios vietos teritorinei ligonių kasai. Paaiškėjus, kad iš paciento neteisėtai buvo prašoma sumokėti, žmogaus išlaidas privalo kompensuoti gydymo įstaiga, kuriai jis sumokėjo už paslaugas.

GALERIJA

  • Kada turint siuntimą už privačioje klinikoje suteiktas paslaugas mokėti nereikia?
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

rimdaugas

Nueinu siuntimo plaučiam persišviest neduoda. Sako nereik jei nedraustas. Skambinu registruotis persišviest į valstybinę ligonine, sako jog reikia siuntimo. ...

Rr

Nerašykt nesamoniu moketi reikia visada

Buduliams

Važiuokit į ruskyną,gal ten nemokomai ko nors gausit.Bet ir tai abejoju.Nebent šaukimą į karą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS